Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuski peršun
  • 09.02.2022. 15:00

Krbuljica je sve popularnija u gastronomiji - kako je uzgajati?

Francuska kuhinja je nezamisliva bez ove začinske biljke, a veoma je cenjena u narodnoj medicini. Može da se seje od marta do jeseni.

Foto: Depositphotos/AkimovKonstantin
  • 514
  • 16
  • 0

Krbuljica Anthriscus cerefolium pripada porodici štitarki. Poznata je kao gurmanski i francuski peršun zato jer mu je vrlo slična, ali se odlikuje mirisom po anisu. Jednogodišnja je biljka, veoma izdržljiva. Vodi poreklo sa područja Bliskog Istoka i šireg područja Kavkaza. Uzgaja se širom sveta. Veoma često je nalazimo u prirodi, ali uvek u blizini naselja. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, a jednako je popularna u gastronomiji. Cenjen je začin za pire od krompira, čorbe, umake, jela od ribe, piletine, jagnjetine, povrća, kod pripreme namaza za sendviče mešanjem svežih listova sa sirom i skutom. Koristi se za pripremu finih mešavina začina zajedno sa estragonom, peršunom i vlašcem.

Kao što smo rekli, ima karakterističan miris po anisu koji je najintenzivniji u sveže ubranoj biljci. Koren je tanak i vretenast. Stabljike su tanke i razgranate. Obično naraste u visinu od 30 do 70 cm. Listovi su perasti, zeleni. Cvetovi su sitni, mali i sakupljeni u grozdaste cvasti. Cveta tokom kasnog proleća i leta. Seme je crno i sadrži eterična ulja i gorke materije.

Setva i uzgajanje

Prava krasuljica može da se uzgaja u bašti ili saksijama na balkonu. Zahteva propusno zemljište, dovoljno vlažno, ali sa dobrom drenažom. Ne podnosi zabarenost. Ph reakcija treba da je između 7 i 8. U sušnim godinama bolje uspeva u polusenci. Može da se seje od marta do jeseni. Brzo klija, a niče već posle 12 do 16 dana. Setva može biti direktna. Najbolje ju je obavljati sukcesivno, u više navrata. Na otvorenom se seje čim prođe opasnost od izmrzavanja, drugi put krajem juna, a treći u avgustu.

Februar - mesec kada počinje setva i sadnja povrća

Razmak između redova se kreće od 45 do 70 cm. Dubina setve je jedan do dva centimetra. U redu ga ne treba posejati pregusto, jer biljke u fazi jedan do dva prava lista proređujemo na razmak između šest i 10 cm. U ponovljenom proređivanju, kada su biljke više od 10 cm, ostavlja se razmak od 25 cm. Počupane upotrebite na neki od gore navedenih načina. Potrebno je zalivanje. Od štetočina napadaju je puževi, lisne vaši i neke bolesti.

Odličan je izbor za povrtare koji njenim uzgojem mogu upotpuniti svoju ponudu. 

Berba i lekovitost

Berba listova može početi kada je biljka veća od 10 cm, dva meseca od setve. Listovi se mogu brati celo leto. Sveže biljke su najaromatičnije. Potpuno osušeno lišće gubi svoja aromatična svojstva, ali zadržava lekovita. Listove beremo pre cvetanja i sušimo u hladu. Osušeni se najbolje čuvaju u zatvorenim staklenim teglama.

Sadrži dosta vitamina C, koji poboljšava imunološki sistem, mineralnih soli i joda. Prava krasuljica smanjuje nakupljanje tečnosti u telu, podstiče izlučivanje urina i eliminiše toksične materije iz organizma. Poboljšava probavljivost hrane, smanjuje pojavu opstipacije. Pomaže kod uboda insekata.

Sveže isceđen sok zaustavlja početak tuberkuloze pluća, vodene bolesti, služi za čišćenje krvi. Može da se pomeša sa sokom maslačka ili hajdučke trave kod problema s kožom i gihtom.

Čaj je odličan tonik za masnu kožu, a pomaže i kod problema kod konjuktivitisa, poboljšava probavu.

S upotrebom prave krbuljice treba biti oprezan jer može izazvati alergije. Pre upotrebe kao leka posavetujte se sa svojim lekarom. Imajte na umu da ulje od ove biljke sadrži metilkavikol koji ima toksična i kancerogena svojstva i zbog toga se ne preporučuje u terapijske svrhe.


Tagovi

Krbuljica Začin Francuski peršin Čaj Narodna medicina Čišćenje krvi Začin za namaz Setva Berba


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]