Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito i začinsko bilje
  • 04.03.2017. 18:30

Korijander - začin i čistač otrova iz organizma

Korijander se kao začin koristi od davnina, a ujedno je izuzetno lekovit. Najčešće se koriste njegov list i seme. Za setvu je potrebno plodno zemljište, a vegetacija traje četiri meseca.

Foto: Hans / Pixabay
  • 115.246
  • 505
  • 0

Korijander (Coriandrum sativum ) je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Ovo je jednogodišnja biljka iz porodice štitara. Miriše na zelene, sveže listove, a iako je miris u početku neugodan, vremenom nestaje. Vodi poreklo sa područja istočnog Mediterana. Kao začin se od davnina koristi u gastronomiji, ali se odlikuje i izuzenom lekovitošću.

Izgled pitomog korijandera

U žitnim poljima sreće se divlji korijander, ali se kao začin i lekovita biljka koristi samo pitomi korijander. Dostiže visinu od 50 cm do 80 cm. Koren je vretenast, razgranat i prodire duboko u tlo od jednog metra do 1,5 m. Stabljika je razgranata. Donji listovi su okrugli, a gornji listovi su manjih dimenzija.

Cvetni štitovi sačinjenu su od sitnih belih ili ružičastih cvetova. Cveta tokom leta. Plod je okruglastog oblika i ugodnog mirisa. Seme je veoma prijatnog mirisa, a najbolje ga je pre upotrebe samleti, jer tek tada dolazi do izražaja slatkasti ukus.

Korijander kao začin

Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine. Izuzetno je cenjen začin koji se dodaje mnogim jelima. U Evropi i Americi se više koristi seme, a u Aziji i Africi se koristi i list. Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe, sosove. Izuzetno je popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije.

Suvo seme se dosta koristi u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, kod izrade kobasica i sireva, konzervisanja maslina, zimnice. Često se kombinuje sa drugim začinima poput kima, belog luka, majorana, čilija i anisa. Korijander se dosta koristi i pri izradi parfema.

Niz lekovitih svojstava

List i seme korijandera koriste se za poboljšanje varenja, kod problema sa gastritisom i čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, za ublažavanje depresije, snižavanje krvnog pritiska, poboljšavanje sna. Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova.

Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma, poboljšava metabolizam. Ublažava alergije, reguliše šećer u krvi i ublažava menstrualne tegobe, deluje i kao afrodizijak.

Recepti za čajeve od korijandera

1. Jednu supenu kašiku usitnjenog semena preliti sa 2,5 dl vrele vode i nakon 15 do 30 minuta procediti. Ovaj čaj pomaže kod tromosti creva,kod otoka i tumora.​

2. Dve supene kašike usitnjenog lišća preliti sa jednom šoljom vrele vode. Ovaj čaj se pije tokom dana. Koristi se za ublažavanje alergijskih simptoma.

Ulje korijandera ima antibakterijsko dejstvo. Dobija se destilacijom nezrelih plodova, a u većoj količini je otrovno i izaziva opijenost i dubok san. Da bi pozitivan efekt korijandera došao do izražaja, trebalo bi ga koristiti tokom tri sedmice. Kapi korijandra sadrže gorke materije, kojepodstiču varenje i izlučivanje otpadnih materija. Uzimaju se u količini od 25 kapi pre jela. Kod problema sa gastritisom uzimaju se, na tašte, 40 kapi u čaši vode

Korijander sadrži minerale (kalcijum, selen, magnezijum, cink, gvožđe, fosfor, kalijum, jod), vitamine (A, B1, B2, C, PP), organske kiseline i oko 1% eteričnih ulja.

Setva korijandera

Za setvu korijadera potrebna su rahla, plodna zemljišta sa blagokiselom reakcijom. Najčešće se seje tokom aprila, ali može i ranije i kasnije, u zavisnosti od vremenskih uslova. U baštama može da se seje u intervalima od 15 dana, kako biste stalno imali svež korijander. Ukoliko ga posejemo u poslednjoj dekadi aprila, cvetaće početkom jula, a seme će dozreti krajem avgusta. Vegetacija korijandera traje četiri meseca.

Dubina setve semena kreće se od 1 cm do 2 cm u zavisnosti od karakteristika tla. Razmak u redu je 15 cm, a međuredni razmak je oko 30 cm.

Tokom vegetacije, korijander je potrebno zalivati. Potrebe za vodom se menjaju tokom rasta. Kada su biljke male, zalivaju se dva puta u toku sedmice sa 3 l/m² do 5 l/m². U periodu intenzivnog rasta potrebno je povećati količinu vode od 5 l/m² do 8l /m². U periodu sazrevanja, količina vode se smanjuje na 2 l/m² do 3 l/m². Količina vode se određuje i u skladu sa vremenskim prilikama.

Korijander može da se gaji u saksijama. Dobro je seme pre setve potopiti u vodu na nekoliko sati. To će ubrzati nicanje. Korijander niče za 10 do 15 dana.

Foto: Hans / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.