Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega cveća
  • 28.09.2021. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka, Budisava

Koje cveće saditi u jesen, a kako ostalo spremiti za zimu?

Dolaskom prvih hladnijih dana ljubitelji cveća počinju pripreme za hladniji period obzirom da samo dobro pripremljene biljke mogu uspešno preživeti zimu.

Foto: Rada Milišić
  • 9.886
  • 123
  • 0

Prvi jesenji dani uglavnom donose niže temperature, naročito jutarnje, te je neophodno pre prvih mrazeva većinu biljaka uneti u zatvoreni postor. Obzirom da su petunije jednogodišnje biljke nakon prestanka cvetanja i sušenja treba ih jednostavno iščupati iz zemlje i baciti, a one svakako ostavljaju seme u saksiji koje će na proleće nići. Niske temeperature ne odgovaraju ni mediteranskom oleanderu pa ne bi trebalo da mraz dočeka na otvorenom.

Kako pripremiti muškatle i kaktuse za zimu?

Gotovo na svakom balkonu i dvorištu od proleća do kasne jeseni cvetaju muškatle, a sačekaće naredno proleće ukoliko se pre prvih mrazeva unesu u zatvoren prostor, gde bi optimalna temperatura trebala biti od pet do 12°C, a obzirom da u tom periodu nemaju velike zahteve za svetlošću mogu biti smeštene u hodniku ili zatvorenoj terasi. Tako ulaze u fazu mirovanja do prvih prolećnih dana.

Uneti muškatle pre prvih mrazeva

"Muškatle je bitno sačuvati od prvog mraza, pre unošenja u prostoriju potrebno je rukom ukloniti sve cvetove sveže i uvele kako bi biljka štedela energiju. Biljka ulazi u period 'spavanja' i nije je potrebno zalivati", rekla je Sandra Šoš iz Budisave koja se godinama unazad bavi cvećarstvom pokazujući nam i tradeskanciju - zebrinu. Objašnjava da i ova zanimljiva šarena, žbunasta, puzavica voli svetlo mesto, na tamnijem menja boju listova, sobna je biljka ali tokom jeseni treba je uneti unutra u hodik, predsoblje gde je temeratura do 18 stepeni i umereno je zalivati jer više voli da je suva nego natopljena vodom.

Kaktuse zimi zalivati na 15 dana

Diplomirani inženjer šumarstva iz Bačke Palanke Jovana Petrović koja se bavi proizvodnjom i prodajom lukovica i perena kaže da se treba pobrinuti oko cveća koje je do sada napolju obezbedivši mu odgovarajuću prostoriju sa adekvatnom temperaturom i vlažnošću vazduha.

Kaktusi već početkom oktobra počinju da tonu u zimski san tako da ih je najbolje ostaviti na svetlo mesto gde nije hladnije od sedam do osam stepeni.

"Ukoliko se kaktusi smeste na svetlo mesto u stanu moraju se tek malo zaliti na svakih petnaestak dana. Takođe, kad temperature budu niže između ostalih treba skloniti i kufeu, malu žbunastu biljku koja na suncu cveta malim cvetićima tokom celog celog leta", kaže Petrovićeva dodajući da je pred nama period sadnje lukovica.

Vreme za hrizanteme

Ko u proleće voli cvetove lala, mirišljavih zumbula, narcisa, krokusa pravo je vreme za sadnju obzirom da su temperature sve niže.

"Lukovice će prezimeti u zemlji i cvetaće na proleće", kaže naša sagovornica dodajući da je pravo vreme i za sadnju cveća dan i noć i vresova kao i trajnica - perena ali i veoma popularnih hrizantema.

Hrizanteme - popularno jesenje cveće

"Ko ovih dana želi svoje dvorište ukrasiti cvetovima raznih boja dan i noć kao i hrizanteme su najbolji najčešći izbor", kaže Šoš dodajući da je dan i noć veoma otporna biljka, cveta i tokom zime i pod snegom sve do proleća kada ga možemo zameniti prvim sezonskim cvećem, a i hrizanteme uz pravilnu negu mogu da prezime i da krase baštu ili dvorište iz godine u godinu.

Višegodišnje su biljke, dosta otporne i veoma su lake za održavanje. Mogu biti posađene u saksijama ili u zemlji. Vole rastresitu i peskovitu zemlju, a najviše vole kad su na suncu. Mogu cvetati do kasne jeseni, otporne su ali im je neophodna zaštita od mrazeva.

"Sa prvim mrazevima hrizantema završava svoj ciklus cvetanja i ukoliko je želimo sačuvati za narednu godinu tada je posadimo na stalno mesto u dvorištu ili u veću saksiju. Dovoljno je samo rukom poskidati suve grane i sa prvim prolećnim danima hrizantema će olistati", kaže na kraju naša sagovornica.


Tagovi

Neha cveća Hortikultura Sandra Šoš Jovana Petrović Nega muškatli Sadnja hrizantema Cveće koje ne mrzne


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.