Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkonsko cveće
  • 25.04.2020. 18:00

Koje balkonsko cveće voli sunce, a koje hladovinu?

Nisu sve biljke prikladne za balkone i terase, takvo cveće bi trebalo pravilno negovati i tretirati, ali i saditi u zavisnosti od položaja i dostupne svetlosti.

Foto: Depositphotos/Myroslava
  • 48.213
  • 722
  • 0

Kod odabira cveća za balkon trebalo bi obratiti pažnju na neke stvari budući da nisu sve biljke prikladne za ovakav prostor. Cveće na balkonu bi trebalo uobičajeno negovati i tretirati, ali i paziti da ima dovoljno sunčeve svetlosti ili senke. Odaberite cveće u zavisnosti od položaja balkona i uživajte u njemu tokom celog leta. 

Cveće koje voli sunce i svetlost

Najveći izbor ukrasnog cveća je za sunčane položaje, a pri tom bi trebalo razlikovati biljke koje dobro podnose sunce i one kojima je sunčeva svetlost neophodna za opstanak. Ako na vašem balkonu prevoladava sunce, izaberite biljne vrste poput petunije, muškatle, pustinjske ruže, verbene, gazanije, agave i sukulenata.

Petunije cvetaju od juna, a najbolje uspevaju na osunčanim mestima koja su zaštićena od vetra, ali dobro rastu i na delimično osenčenim mestima. Zahtevaju redovno zalivanje, a bolje će cvetati ako im redovno uklanjate osušene latice. Najbolje ih je posaditi u mešavinu supstrata za saksije i treseta zbog sposobnosti zadržavanja vode.

Pustinjska ruža voli sunčana, topla mesta, a ne podnosi hladniji vazduh. Takođe zahteva redovno zalivanje, ali tek kada se zemlja osuši.

Gazanija ima više vrsta od kojih su neke jednogodišnje, a neke višegodišnje. Njeni cvetovi su slični margaretama, zatvaraju se tokom tmurnih dana ili kada dođe hladovina. Kako bi ove biljke cvetale punim intenzitetom, potrebno im je direktno sunce.

Muškatle su jednostavne i prilagodljive za gajanje, a ako se zimi smeste na dobar prostor, mogu opstati godinama. Vole direktno sunce, toplinu i trebalo bi ih umereno zalivati. Supstrat u tegli bi trebalo da bude gust, a kako biste to postigli možete mu dodati malo peska.

Uzgoj voća u posudama - na balkonu ili terasi

Verbena je prilično otporna biljka, dobro podnosi visoke temperature čak i sušu, a ne smeta joj ni direktno sunce. Zalivanje zahteva tek kada joj je zemlja potpuno suva. Ukoliko želite da duže cveta, krajem jula je malo orežite.

Agava potiče iz Meksika pa je samim tim i otporna na izrazito visoke temperature, a njeni debeli i mesnati listovi služe za skladištenje vode. Odgovara joj položaj na direktnom suncu i ne zahteva redovno zalivanje. Tokom zime bi je trebalo uneti u zatvoren prostor kako se ne bi smrzla, a zaliva se tek kada se zemlja potpuno osuši.

I sukulenti su biljke koje jako vole sunce, nisu zahtevni ni za zalivanje, a uspešno prezimljavaju u zatvorenom prostoru.

Cveće koje preferira hladovinu i senovite položaje

Ukoliko je tokom većine dana na vašem balkonu hladovina, izaberite biljne vrste poput fuksije, lepog jove, lobelije, bršljana i begonije.

Lepi jova je popularna letnja biljka jer neprestano cveta tokom cele sezone, a postoje niske i visoke sorte. Zahteva minimalnu negu, ne podnosi direktno sunce, ali ni duboki hlad u kom će prestati da cveta. Ne treba ga svakodnevno zalivati već svaki drugi dan.

Fuksija ima zanimljive i vrlo dekorativne cvetove, a njene stabljike dosežu dužinu od nekoliko metara i vrlo se brzo granaju i šire. Voli mesta koja imaju sunca samo ujutru, ali ipak joj je potrebno malo svetlosti i ostatak dana. Voli supstrate kisele pH reakcije, a zemlja u kojoj raste ne sme ostati suva.

Uzgajajte povrće i začinsko bilje na balkonu

Lobelija je malena, ali jednogodišnja cvetajuća biljka grmolikog ili visećeg rasta. Zahtevaju redovno zalivanje, a važno je da zemlja ne bude u potpunosti suva. Iako može da raste i na direktnom suncu, dobro podnosi i senovita mesta.

Begonija najbolje uspeva na senovitim mestima. Trebalo bi je redovno zalivati, ali paziti da voda ne ide po listovima i cvetovima kako ne bi došlo do razvoja gljivičnih bolesti. Trebalo bi imati na umu da ne voli promaju ni hladan vazduh.

Bršljan je poznata šumska biljka pa samim tim možemo zaključiti i da voli senu kao i mnogo vlage pa ga je leti potrebno obilno zalivati.


Tagovi

Letnje biljke Sunčani položaj Hladovina Cveće Balkonsko cveće


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta