Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kleka
  • 06.11.2022. 10:00

Kleka za rakiju, ali i za dezinfekciju prostora - naročito u zimskim mesecima

Pokazalo se da kleka, pored mnogih lekovitih svojstava, služi i za dezinfekciju prostora.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 582
  • 73
  • 0

Zimzeleni četinarski žbun koji se često sreće na suvim planinskim livadama, Grci su koristili pre nekoliko hiljada godina za dezinfikovanje prostorija paljenjem grančica, podseća RTS.

"Kleka ima specifično dejstvo na naše zdravlje, ali daje i odličan ukus pićima koja se prave od nje. Divan miris daju esencijalnim uljima, a ono je zaslužno i za delovanje na bešiku i disajne puteve", rekao je za Javni servis narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Kleka kao apoteka

Podsetimo, potrebno je pripremiti prozirnu staklenu bocu u koju ubacimo 15 plodova i prelijemo sa jednim litrom rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno protresti bocu. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju. Ovu rakiju treba konzumirati veoma pažljivo u malim količina, u suprotnom može izazvati znatne zdravstvene probleme.

"Koristi se i za inhalaciju i dezinfekciju prostora", istakao je, a u svom videu na instragram profilu otkrio kako je baš za dezinfekciju prostora njegov deda koristio bobice ove biljke, stavljajući ih na šporet naročito u zimskim mesecima.

"Kada koristite eterično ulje kleke budite obazrivi, koristite ga pažljivo i tačno u onoj dozi koju vam je preporučio vaš aromaterapeut ili travar", rekao je Antonijević.

Napominje da se kleka koristi i kao začin. U Francuskoj se koristi za masna mesa, koristi se i pri spremanju divljači kao marinada. Tako se izbalansira masnoća koju neka mesa imaju. Kleka se koristi i za lečenje reumatizma i gihta.


Tagovi

Kleka Klekovača Dezinfekcija prostora Momčilo Antonijević Eterična ulja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D