Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna zvijezda
  • 07.12.2022. 07:30

Kakvu božićnu zvijezdu (ne)kupiti? Evo 10 savjeta

Na šta gledati ako želite da vam potraje? Mjesto gdje se nalazi u prodavnici, kakav je supstrat, listovi...

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 191
  • 46
  • 0

Božićna zvijezda ili Poinsetija Euphorbia pulcherrima vodi porijeklo iz Meksika odakle je prvo prenijeta u Sjevernu Ameriku, Evropu, a zatim cijeli svijet. Veoma je popularna ukrasna biljka u zimskom periodu. Cvjeta od sredine novembra do kraja januara. Vršni listovi mogu biti različito obojeni, dok su pravi cvjetovi žuti, maleni, neugledni i nalaze se u središtu lisne rozete.

Postoji preko 100 varijeteta različite boje vršnih listova: crveni, bijeli, žuti, roza, prošarani. 

Božićna zvijezda pravi je ukras za praznike - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

Deset savjeta za kupovinu:

  1. Ne kupujte ih zamotane u celofan. Također, nisu poželjne biljke koje stoje pored ulaznih vrata u prodavnici. Ova vrsta nije navikla na nagle promjene temperature, a posebno na hladan vazduh čija je temperatura ispod 12ºC. U oba slučaja će brzo doći do odbacivanja listova.
  2. Prilikom kupovine provjerite supstrat. Ne smije biti suviše mokar ili suh, jer je to znak loše brige i biljka je izložena stresu.
  3. Pregledajte listove. Na njima ne smije biti simptoma oboljenja ili prisustva štetočina. Najčešće se na njima mogu pronaći bijele mušice u pazušcima. Zbog toga dobro pregledajte osnove listova. Mušice sisaju biljno tkivo i tako iscrpljuju biljku.
  4. Pregledajte cvjetove u središtu lisne rozete. Oni trebaju imati lijepu žutu boju, a najbolje je da pupoljci nisu otvoreni. To je znak da se biljka nalazi u prvoj trećini faze cvjetanja.
  5. Obratite pažnju da li na listovima ima peludnog praha, poput žutog brašna. U slučaju da to primijetite trebate znati da su takve biljke pri kraju perioda cvjetanja i da će veoma brzo ući u period mirovanja. U centralnom dijelu su otvoreni cvjetovi.
  6. Grm treba da je dobro razvijen i dva puta veći od saksije.
  7. Pregledajte stabljike. Veći broj ukazuje na kompaktnost grma.
  8. Ne kupujte biljke sa slomljenim listovima i stabljikama te previše žutih donjih listova. Žuti listovi u osnovi biljke su normalna pojava, ali što ih je više to ukazuju da je biljka izložena stresnim uslovima i da ima probleme.
  9. Kada je kupite, umotajte saksiju s biljkom u papir ili je stavite u kartonsku kutiju, na putu do kuće. Tako ćete, ju zaštiti od niže temperature i hladnog vjetra, jer je vrlo osjetljiva i lako izmrzne. Kada je temperatura ispod 15ºC neophodna joj je zaštita i da je što prije transportujete.
  10. Ne dvojite hoćete li ju kupiti ili ne, lako se održavaju, a zaista su dekorativne. 

Tagovi

Božićna zvijezda Poinsetija Euphorbia pulcherrima Božićni ukrasi Kupovina Deset savjeta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.