Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kaktusa
  • 26.11.2020. 11:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Kaktusi Šejn polako osvajaju srca ljubitelja ovih bodljikavaca

On studira fiziku, svira gitaru, obožava rijeku Sanu, koju čuva zajedno s drugim članovima Udruženja "Čuvari Sane", a malo je poznato da u slobodno vrijeme uzgaja kaktuse. Prijedorčanin Milan Sadžak, ljubav prema biljkama naslijedio je, kako kaže, najviše od majke, a u svojoj zbirci trenutno ima dvadesetak atraktivnih i rijetkih vrsta.

Foto: Gordana Vila
  • 375
  • 35
  • 0

Mladi Prijedorčanin, Milan Sadžak, inače student treće godine fizike, kaže, rastao je uz biljke jer je njegova majka veliki ljubitelj cvijeća i vrtova. Tako je i on uz nju počeo da njeguje cvijeće, a onda se jednog dana u potpunosti posvetio uzgoju i prikupljanju atraktivnih kaktusa. Prvo je to bio hobi, a onda je sve postalo mnogo ozbiljnije.

"Moja majka je moj mentor za sve. Oduvijek smo imali mnogo cvijeća, a onda su u kući počeli da se nižu kaktusi. Kada su prozori postali premaleni da ih sve tu odložimo, završili su u mojoj sobi. A onda se desilo da sam se razbolio, radi čega sam jedno određeno vrijeme bio vezan za krevet, tako da sam stalno gledao u njih kako se šire. Tada sam odlučio da im se malo više posvetim", priča nam Milan.

I tako je naš sagovornik posmatrajući kaktuse, uočio kako se granaju i šire i znanje upotpunio vrtlarskim knjigama.

Posjeduje 20 vrsta bodljikavaca

Vremenom je u njegovo carstvo polako stizao jedan po jedan kaktus iz svih krajeva svijeta. Danas on uzgaja dvadesetak različitih vrsta, ali i aloe veru i ljubičice.

Cvjetanje kaktusa i sve ono što niste znali o njihovoj pravilnoj njezi

"Kada odem na pijacu, stalno gledam vrste koje nemam, a izdvojio bih "Zečije uši", kao meni najdraže. Nemaju cvijet ali se neobično granaju, a iglice su izuzetno oštre. Vodim se tim da kaktusi što se više gaje, budu poput pustinjskih. Preko ljeta proživljavaju vrućine kao i mi, budu na terasi dok su preko zime u kući, na improvizovanim policama", objašnjava naš sagovornik.

Kako kaže, trudi se da ih uzgaja u potpunosti u skladu sa prirodom, kao i to da nastoji da im ne dodaje gnojivo, već se oslanja na kišu, koja im pruža sve potrebne minerale koje bi dobijali i u pustinji.

Kaktusi Šejn

Ovaj mladi fizičar do sada je učestvovao na dva sajma kreativaca na kojima je izlagao svoje biljke, koje nadopunjuju atraktivne saksije. Na ovaj način uspio je i da proda jedan broj kaktusa i zaradu usmjeri na pokrivanje troškova uzgoja, ali i nabavku novih vrsta.

Originalna internet prezentacija naziva "Kaktusi Šejn"

Ideja o pokretanju ozbiljnog posla, ali i dobre promocije, realizovana je kroz internet prezentaciju pod imenom "Kaktusi Šejn".

Na pitanje zašto baš ovaj naziv, Sadžak kaže kako je ljubitelj vestern filmova, a Šejn je njegov omiljeni junak iz romana i čita dosta o njemu, tako da je spojio te dvije ljubavi. U cilju pokretanja posla, već je počeo sa proizvodnjom magneta za fižidere u obliku kaktusa, pravi vlastite saksije, a u planu je i izrada mirišljavih svijeća u obliku ovih biljaka. Ipak, najviše ih je poklonio dragim ljudima.

Ističe da mu je ovaj  hobi dobro došao kao "izduvni ventil" tokom studija fizike, ali i drugih obaveza. U carstvu kaktusa se odmara i priprema za nove izazove života i smatra da svako treba imati mjesto na kojem mu je duša mirna.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj kaktusa Milan Sadžak Vrtlarske knjige Kaktus "Zečije uši" Atraktivne saksije Kaktusi Šejn Mirišljave svijeće Carstvo kaktusa


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.