Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje drveta novca
  • 08.11.2020. 10:00

Kako sprečiti opadanje listova japanskog drveta novca?

Tokom zime dolazi do opadanja lišća, što može izazvati propadanje cele biljke. Ova pojava može se izbeći ispunjavanjem određenih zahteva drveta novca.

Foto: Ranka Vojnović
  • 38.221
  • 479
  • 0

Japansko drvo novca - feng šui biljka omiljena je sobna vrsta koja se lako uzgaja. Pripada sukulentima i nema velike zahteve, ali tokom zime može doći do opadanja listova i njenog propadanja. Nedostatak osvetljenja, neadekvatno zalivanje ili mala posuda samo su neki od faktora koji dovode do toga.

Neadekvatno zalivanje

Ova biljka akumulira vodu u listovima. Zbog toga može da podnese njen nedostatak, ali je osetljiva na obilno zalivanje. Previše vlage izaziva truljenje korena i kompletnog propadanja. Taj proces će se ubrzati ukoliko je supstrat u saksiji zbijen i kada je drvo novca u prostoru bez grejanja, odnosno u hladnom. Prvi simptom koji je vidljiv su naborani listovi. Kada je supstrat prevlažan trebalo bi preskočiti zalivanje i pričekati da se on prosuši. Najvažnije je da posle zalivanja nema vode na dnu posude i u podmetaču. Taj višak dovodi do propadanja korena.

Uzgojite drvo novca za koje kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Ako je ipak prevlažan, može se drvo novca presaditi u saksiju sa novim supstratom. Na taj način će se sprečiti truljenje. Prilikom presađivanja dodati i aktivni ugalj koji će onemogućiti razvoj truleži.

I pored toga što nije reč o zahtevnoj vrsti, ne treba je potpuno zaboraviti. Presuv supstrat izaziva opadanje listova. Na početku oni gube elastičnost, boju, dobijaju bronzanu nijansu. Ukoliko takav period potraje, lišće se suši i otpada. Kako bi spasili drvo novca potrebno je saksiju potopiti u vodu u trajanju od pola sata. Posle toga izvaditi je i ostaviti da se ocedi višak. Zimi zalivanje smanjiti, dovoljno je jednom u sedmici.

Nedostatak osvetljenja

Nedostatak osvetljenja je najvažniji faktor u uzgajanju. Ova vrsta ne podnosi senu i zbog toga listovi gube boju, a oni mesnati venu i otpadaju. Mogu da otpadnu i cele grane. Ukoliko je problem izazvan nedostatkom svetlosti, saksiji sa drvetom života obezbediti dodatno osvetljenje. Izbegavati prostorije i prozore okrenute na sever jer će biljka patiti od nedostatka svetla.

Uzrok opadanja listova može biti i suviše mala saksija. Koren nema veći prostor da se nesmetano razvija i izlazi iz posude kroz otvore na dnu.

Niska temperatura

Drvo života vodi poreklo iz južnih delova Afrike i osetljiva je na niske temperature. Ona minimalna za nju je 10°C. Svako snižavanje ispod ove vrednosti izaziva stres i opadanje listova. Izlaganje promaji može izazvati gubitak listova. Posebno je osetljiva na nagle promene temperature prilikom otvaranja prozora zimi. Zbog te osetljivosti treba odabrati mesto daleko od prozora koji se otvara često. Usled delovanja hladnog vazduha, ona ubrzano odbacuje lišće.

Drvo novca otklanja zagađenja u zatvorenom prostoru

Za nju nije poželjno da je blizu radijatora ili peći. Izlaganje zagrevanju dovodi do isušivanja lisne mase jer se gubi elastičnost. Ukoliko je u prostoriji sa centralnim grejanjem, biće izložena i negativnom delovanju suvog vazduha. Potrebno je povremeno vodom poprskati celu biljku.

Ako je starija, ima osobinu da odbacuje lišće. Kako bi sačuvali njen atraktivan izgled neophodno je odseći stare grane i na taj način je podmladiti.

Prikraćivanje grana i biljke

Ukoliko je ostala bez većine listova i deluje da je nemoguće spasiti to ne znači da je ipak izgubljena. Ona se može razmnožavati listovima. Dovoljno je da se u novu saksiju sa supstratom posade zdravi listovi i umereno zaliju. Već nakon kratkog vremena iz njihove osnove će se pojaviti nova, mlada biljčica.

Odsecanje grane ili cele biljke pomoći će da se ova vrsta obnovi. To je moguće isključivo u slučajevima kada je koren zdrav.


Tagovi

Drvo novca Sobna biljka Sukulent Novi supstrat Smanjiti zalivanje Nedostatak osvetljenja Odsecanje grane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)