Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 02.07.2022. 07:30

Kako od lavande napraviti sirće i ulje?

Lavanda cveta dva puta godišnje. Zašto ne biste deo cvetova iskoristili za pripremu sirćeta i ulja koji se mogu koristiti na puno načina?

Foto: Depositphotos/trongnguyen
  • 623
  • 70
  • 0

Mirisni mediteranski žbun koji obiluje ljubičastim cvetovima nezaobilzan je prizor u mnogim dvorištima i terasama i na kontinentu. Lavanda ima skromne zahteve i odlično uspeva na sunčanim lokacijama. Ne treba je saditi na senovitim i vlažnim terenima.

Izuzetno je dekorativna, a cveta dug period, dva puta u toku godine. Prvi put početkom leta i drugi put u jesen. Miris njenih cvetova je veoma intenzivan i lep, a jako je vole i oprašivači. Pored dekorativne uloge koristi se kao biljka repelent za razne insekte, u kozmetičkoj industriji, narodnoj medicini i gastronomiji.

Leto i lavanda

Lavandu možemo da uzgajamo u saksijama, žardinjerama i na otvorenom, u baštama, kamenjarima ili povišenim gredicama. Kod uzgajanja u posudama treba obratiti pažnju na isušivanje zemlje usled visokih temperatura. Zalivanje obavljati kad se zemlja suši. Ova biljna vrsta ne voli previše vlage. Ako je ne zalivamo, neće obilno cvetati.

S primenom azotnih đubriva treba biti obazriv, a tokom leta najbolje je prihraniti onim koji su bogatim kalijumom.

Kako bi žbun zadržao sferičan izgled preporučuje se rezidba posle cvetanja. Početak cvetanja zavisi od temperaturnih uslova. Što je toplije, to lavanda pre procveta.

Letnja rezidba cvetnih grana stimuliše razvoj novih prirasta koje ćete lako prepoznati po specifičnoj boji koja se razlikuje od starog dela biljnog žbuna.

Kraljica svakog dvorišta (Foto: Depositphotos/KateGrishekinaBO)

Upotreba cveta

Cvetovi lavande su izuzetno cenjeni. Koriste se za pripremu sirćeta, ulja, raznih kolača, salata, za kreme, meleme i druge proizvode.

Sirće od lavande

Ovo sirće se odlikuje različitim načinima upotrebe. Izuzetno je dobro kao tonik za čišćenje lica ujutro i uveče. Prirodni je dezodorans, a može da se koristi za ispiranje kose koja će zadržati blagi miris lavande.

Nalazi svoju primenu u održavanju higijene u kućama i stanovima. Upotrebljava se za čišćenje nameštaja ili za pranje podova. Dodaje se u vodu za pranje. Prebrisane površine gube miris prašine, a preovladava miris lavande. Koristi se kod pranja prozora, za uklanjanje masnoće u kuhinji, pranja ukrasa, posuđa. Čaše postaju sjajnije. U gastronomiji je neprevaziđeno za pripremu salata.

Potrebno je 100 cvetova lavande koje ste ubrali i ostavili sat vremena da iz njih izađu bubice. U teglu ulijemo jednu litru belog vinskog sirćeta i potopimo prosušene cvetove. Tegla se hermetički zatvori i ostavi na tamnom mestu sledeće tri sedmice. Nakon toga procedimo i dobro pritisnemo cvetove. Čuva se u zatvorenoj boci na tamnom mestu. Dobro je povremeno flašu protresti.

Ulje od lavande

Biće vam neophodno 150 grama svežih cvetova koje potopimo u 0,5 litara maslinovog ulja. Umesto maslinovog može se koristiti i obično suncokretovo ulje. Staklenu teglu koju smo napunili dobro zatvorimo tako da ne propušta vazduh. Drži se na suncu sledećih mesec dana. Potrebno je protresti svaki dan.

Nakon toga ulje se procedi i čuva u tamnim, dobro zatvorenim bocama na tamnom mestu. Ovo ulje je izuzetno efikasno kod uboda komaraca, masaže koja umiruje i za negu problematične kože.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Sirće od lavande Ulje od lavande Rezidba lavande Cvet lavande Zlivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao