Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ruzmarina
  • 01.11.2020. 08:00

Kako negovati ruzmarin da uspešno prezimi u zatvorenom prostoru?

Ova lekovita vrsta ne podnosi niske temperature i zbog toga se unosi u kuće i stanove tokom zime, u kontinentalnom području.

Foto: Depositphotos/MarusiaBO
  • 3.960
  • 30
  • 0

Uzgajanje ruzmarina u kontinentalnom području podrazumeva da će se saksije najveći deo godine držati u kućama ili stanovima.  Ova višegodišnja biljna vrsta raste sporo, a ne podnosi niske temperature i zbog toga se pre jesenjih mrazeva sklanja na neko svetlo i toplo mesto. Ruzmarin se iznosi napolje u proleće, posle kasnih mrazeva. Stariji grmovi mogu da izdrže do -5°C dok su mlađi osetljiviji.

Najveća opasnost za ovu lekovitu vrstu tokom zimskih meseci su: slabo osvetljenje, neuravnoteženo zalivanje, pojava bolesti i najezda štetočina.

Za prezimljavanje odabrati južni deo kuće

Slabo osvetljenje je najčešći problem koji se javlja tokom zime i može izazvati propadanje ruzmarina. Naglo premeštanje u zatvoren prostor sa slabim svetlom izaziva jak stres i biljka nema vremena da se privikne na novonastale okolnosti. Posebno je to slučaj ako su se tokom leta saksije držale na osunčanom balkonu gde je ružmarin bio izložen suncu i do osam sati. Kada se unesu u zatvoren prostor sa slabim i kratkotrajnim svetlom, biljka nema mogućnost da se brzo privikne.

Na koji način uzgajati ruzmarin u tegli

Zbog toga je potrebno postepeno privikavanje na nove uslove. Nekoliko sedmica pre unošenja trebalo bi da ga stave na senovito mesto kako bi se adaptirao na senku pa onda postepeno pomerao prema mestu sa manje svetlosti. Na ovakav način lakše će ići privikavanje na sredinu smanjene osunčanosti.

Najbolje je za prezimljavanje odabrati južni prozor kuće ili stana jer će se tako obezbediti dovoljno svetlosti. Ukoliko je broj sunčanih sati manji od šest u toku dana, potrebno je biljku izložiti onoj veštačkoj kako bi se nadoknadila njena potreba za osvetljenošću.

Držanje u kuhinji uzrokuje pojavu brašnaste plesni

Neuravnoteženo zalivanje odnosi se na premalo ili previše dodavanja vode. U oba slučaja ruzmarin može da uvene. Veoma je važno da se na dno saksije postavi drenažni sloj koji će omogućiti oticanje viška vode. Zalivanje obavljati samo kada je površina supstrata u posudi suva. Tokom zime potrebno mu je manje vode jer ima sporiji rast. Ako je ima previše, doći će do truljenja korena dok nedostatak vlage dovodi do njegovog sušenja, što na kraju rezultira sušenjem cele biljke.

Ruzmarin - blagotovorna svojstva i široka upotreba

Pojava bolesti i napad štetočina mogu biti uzrok propadanja ruzmarina. Posebno je to izraženo kada se previše zaliva i nema cirkulacije vazduha. Prvi znak da je supstrat previše navlažen i da vazduh stagnira je pojava brašnaste plesni. Kuhinje treba izbegavati kod izbora mesta za prezimljavanje zbog povišene vlažnosti vazduha koja nastaje tokom kuvanja. Simptomi ovog oboljenja manifestuju se kao brašnasta prevlaka po listovima i grančicama.

Smanjuje se asimilaciona površina listova i biljka propada. Da bi se sprečio razvoj patogena neophodno je izabrati svetlo mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha i umereno zalivati zemlju u saksiji. Kada se već javi plesan, može pomoći rastvor praška za pecivo ili onaj od belog luka.

Što je biljka ruzmarina zdravija i što su bolji uslovi tokom zime, to ima manje šanse da se javi oboljenje ili napad štetočine. Najčešće ga u zatvorenom prostoru napadaju biljne i leptiraste vaši ili grinje. Ruzmarin se može tretirati i uljem neem-a, ukoliko se pojave ovi štetni insekti na biljci.


Tagovi

Uzgoj ruzmarina Slabo osvetljenje Neuravnoteženo zalivanje Propadanje ruzmarina Brašnasta plesan Biljne vaši Leptiraste vaši Ulje neema


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]