Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branka Končar
  • 08.05.2022. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prijedor

Kako je hobi postao zanimanje - od kaktusa do biznisa

Jorgovan, jasmin, hortenzije, ružmarin, čuvarkuće i razne begonije su samo dio onoga što možemo pronaći kod vrijedne Branke Končar

Foto: Ranka Vojnović/arhiva Branke Končar
  • 589
  • 396
  • 0

Kažu da biljke same pronađu put do svojih vlasnika, a Branka Končar iz Jaruga kod Prijedora je dokaz za to. Sve je počelo kao hobi u kome je uživala, a kako je vremenom biljaka bilo sve više razvila je vlastitu proizvodnju.

Nije ni slutila da će se njena mala kolekcija iz dana u dan povećavati i obogaćivati novim vrstama. Porodica je podržala u njenom hobiju i kasnije u svim radovima oko biljaka.

"Sve je krenulo iz ljubavi prema cvijeću i ukrasnim biljkama prije petnaest godina kada sam počela uzgajati prve kaktuse. Tokom vremena broj vrsta i biljaka se povećava", objašnjava Branka. Njena kolekcija sadrži brojne kaktuse, aloe, sukulente, begonije i razno ukrasno bilje.

Ponosna na stare vrste

Posljednjih godina profesionalno se posvetila uzgajanju biljaka. Ponosna je što ima one koje su gajile naše majke i bake i koje su bile ukras kuća i domaćinstava. Jorgovan, jasmin, hortenzije, ružmarin, čuvarkuće, mnogo raznih begonija su samo dio onoga što možemo pronaći kod vrijedne Branke: "Raduje me što mladi sve više traže naše stare vrste cvijeća i što ih interesuje kako se uzgajaju."

Kolekcija aloja

Za svakoga se može pronaći ukrasna biljka koja će svojom ljepotom ukrasiti dvorište ili unutrašnji prostor. Osim ljepote često se radi o ljekovitim biljkama kao što su aloje, ružmarin i čuvarkuće.

Napravila staklenik za kaktuse

Zajedno sa porodicom napravila je namjenski staklenik u kome je sve podređeno kaktusima, sukulentima i drugim toploljubivim biljkama. Najviše joj u radu oko cvijeća pomaže sestrina unuka Mila koja je naučila mnogo o uzgajanju.

Mila najviše voli raditi oko kaktusa u stakleniku

Kaktusi i sukulenti se odlikuju velikom brojem različitih oblika, boja i veličina. Najviše je obraduju kaktusi kada procvjetaju u toku godine, jer imaju predivne cvjetove. Branka ističe da kaktusi i sukulenti odlično uspijevaju u našim uslovima

"Kada vas jedan kaktus oduševi sa svojim izgledom, a naručito cvijetom, teško je odoljeti njihovoj ljepoti. Zimi ih je potrebno uzgajati u zagrijanom prostoru. Nisu zahtjevne biljke, a traže dosta sunca i malo vode", kaže naša sagovornica.

Dio kolekcije su i razne aloje koje su tražene kao lijek za mnogobrojna oboljenja.

Osmjeh najbolja nagrada

Rezultate svoga rada predstavila je na lokalnim sajmovima u Prijedoru, a ove godine je prvi put učestvovala na Festivalu cvijeća u Banjoj Luci. Veoma je zadovoljna kako posjetitelji sajmova reaguju na cvijeće u njenoj ponudi. Posebno nagrada su osmjesi na licima ljudi koji vide njene kaktuse, njen plastenik i kolekciju biljaka koju je sakupila.


Fotoprilog


Tagovi

Branka Končar Kolekcija kaktusa Kaktusi Cvijeće Cvjećarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.