Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 04.08.2022. 07:30

Kada i na kakvom zemljištu sejati kamilicu?

Zahteva osunčane lokacije. Ne treba je sejati po vetrovitom danu.

Foto: (Foto: Depositphotos/shcheglov)
  • 286
  • 45
  • 0

Kamilica (Matricaria chamomilla) je biljna vrsta koja je svoju primenu našla u medicini, kozmetici, poljoprivredi, gastronomiji.

Razlikuju se dve vrste, a obe imaju lekovita svojstva. Nemačka je jednogodišnja, obilnije cveta i češće se uzgaja zbog proizvodnje čaja, dok je rimska višegodišnja, puzava, ima mirisnije cvetove i odličan je prekrivač zemljišta.

Zahteva dosta sunca

Odlično uspeva na osunčanim lokacijama gde brzo raste i obilno cveta. U toplijoj klimi i tokom godina s vrelim letima odgovaraće im polusena zbog visokih temperatura u središnjem dela dana. Odgovaraju joj različiti tipovi zemljišta, ali treba izbegavati bogata, plodna i krečnjačka. Previše hraniva će intenzivirati rast i dovesti do neujednačenog cvetanja. Optimalna pH vrednost zemlje se kreće od slabokisele do neutralne, od 5,6 do 7,5.

Na našem području prolećna setva daje prinos manji do 40 odsto

Može da podnese visoke letnje temperature, a optimalna je od 15,5 do 25 stepeni Celzijusa. Klija na šest stepeni.

Ima sitno seme

Kod oranja i pripreme setvenog sloja bitno je da se što pre zatvori brazda kako bi se što bolje sačuvala vlaga u zemljištu. Ima veoma sitno seme, a setvena norma se kreće od pet do šest kilograma po hektaru. Zadržava klijavost dve do tri godine, a kada je u zemlji i do deset godina. Treba izbegavati setvu po vetrovitom vremenu.

Setva se obavlja tokom proleća, odnosno u martu, i tokom jeseni, krajem septembra i do kraja oktobra. U optimalnim uslovima niče već posle pet dana, a najkasnije za 20 dana. Posejana u jesenjem roku veoma dobro prezimljava. Na srednje kvalitetnim i bogatim zemljištima ne treba je đubriti, jer će biti veoma bujna.

Na našem području prolećna setva daje prinos manji do 40 odsto.

Plodored ima veliki uticaj na usev i prinos cvetova. Dužina vegetacije preduseva diktiraće kvalitet obrade zemljišta. Ne odgovaraju joj kasne kulture koje dugo ostaju na parceli, kao i one koje su obolele od botritisa.

Nega useva

Kamilicu zaštitite od pojave oboljenja i napada štetočina. Najčešće strada od pepelnice i botritisa. Lisne vaši i tripsi su najčešće vrste štetočina koje u potpunosti mogu da unište prinos. Tome treba pokloniti pažnju i pristupiti suzbijanju čim primetimo njihove kolonije.

Veliki neprijatelj kamilice su i korovi, naručito na početku vegetacije.


Tagovi

Setva kamilice Nemačka kamilica Rimska kamilica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!