Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtno cvijeće
  • 18.08.2018. 18:00

Kad vas pogleda Crnooka Suzana!

Španjolci je zovu "oko pjesnika" ili "oko ptice". Kod nas, u Njemačkoj i na engleskom govornom području, poznatija je kao Crnooka Suzana. Bilo koje ime da joj date, ona je ustvari prava vrtna ljepotica, koju bi svaka kuća trebala imati.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.208
  • 29
  • 0

Kao što se i može naslutiti, Crnooka Suzana (Rudbeckia) je dobila ime po svom karakterističnom cvijetu koji ima "crno oko" u sredini. Potiče iz jugoistočne Afrike. Ova izuzetno dekorativna biljka ima elegantne tamno-zelene listove i specifične cvjetove žute ili narančaste boje, sa tamnim okom u sredini, koji se počinju otvarati u junu, pa sve do prvih mrazeva.

Španjolci je zovu "oko pjesnika" ili "oko ptice". Kod nas, u Njemačkoj i na engleskom govornom području, poznatija je kao Crnooka Suzana. Bilo koje ime da joj date, ona je u stvari prava vrtna ljepotica, koju bi svaka kuća trebala imati.

Razmnožava se i dijeljenjem i iz sjemena

Crnooka Suzana može narasti do visine od 60 cm do 100 cm. Postoje i niže vrste koje rastu do 35-40 cm, ali i one koje dosegnu i čitava tri metra u visinu. Uspješno raste na sunčanim površinama. Nije zahtjevna i uspijeva na običnoj dvorišnoj zemlji. Ima ih više vrsta, jednogodišnje i višegodišnje, a najčešće se kod nas sade trajnice, grmolikog oblika. Razmnožava se iz sjemena i dijeljenjem, pa ako je već nemate u vrtu, uskoro je možete zasaditi metodom dijeljenja, kako bi iduće godine doživjeli čari njenog "oka". Može se uzgajati iz sjemena, a cvjeta već dva mjeseca nakon sjetve.

Suzana
Najbolje se uzgaja u prostranom vrtu (Foto: Pixabay/ulleo)

Paravan koji štiti od radoznalih pogleda

Može se saditi i na balkone kao "živa zavjesa". Vrlo lijepo izgleda u saksiji, ali joj u tom slučaju treba potpora od gredica.  Ako se sadi u dvorištu, najljepše izgleda pored ograda ili starih kuća. Zbog svoje bujnosti, mnogi je nazivaju i najljepšim paravanom koji štiti od radoznalih pogleda komšija.

Potrebno joj je dosta vode

Crnooka Suzana dobro podnosi sunce, ali nije na odmet malo je zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti, kada su temperature visoke.  Pošto se sadi na sunčanom mjestu, treba joj osigurati dosta vode. Ponekad joj nije dovoljno ni da je zalijevate jednom dnevno. Zato je poželjno da bude pored česmi ili bunara, gdje ćete u svakom trenutku moći sipati vodu u bokor.

Najbolje se uzgaja u prostranom vrtu, gdje možete zajedno posaditi još nekoliko biljaka. Ako je uzgajate u kući, treba znati da zimi ne cvjeta obilno, a izgubi i nekoliko listova. Ukoliko je zrak u prostoriji vrlo suh, treba je redovno prskati.


Tagovi

Crnooka Suzana Rudbeckia Razmnožavanje Vrtno cvijeće Cvijeće za balkon


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!