Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja cveća
  • 28.10.2017. 16:00

Jesenja sadnja lukovica cveća

Najčešće lukovičaste biljke koje sadimo u jesen su: tulipani, narcisi, zumbuli, kockavice, puškinije, presličice. Od gomoljastih biljaka najčešće se sade šafrani, šumarice i frezije.

Foto: StephanieFrey / Bigstock
  • 1.847
  • 32
  • 0

Lukovice i gomolje cveća trebalo bi posaditi do kraja oktobra, kako bi cvetalo u proleće. Do prvih mrazeva dobro će se ukoreniti, a već od marta započeti sa cvetanjem.

Najčešće lukovičaste biljke koje sadimo u jesen su: tulipani (Tulipa sp.), narcisi (Narcissus sp.), zumbuli (Hyacinthus sp.), kockavice (Fritillaria sp.), puškinije (Puschkinia sp.), presličice (Muscari sp.). Od gomoljastih biljaka najčešće se sade šafrani (Crocus sp.), šumarice (Anemona sp.) i frezije (Freesia sp.).

Lukovičaste i gomoljaste biljke ubrajamo u trajnice, jer imaju podzemne organe, koji im služe kao skladišta hrane i omogućuju im da duži period opstanu u različitim vremenskim uslovima. Sade se u ukrasne posude, na gredice, na travnjake ili kamenjare.

Najepše deluju prilikom sadnje u grupi, a mogu se kombinovati njihove vrste uz skladan odabir boja i habitusa.

Zaštita lukovica od bolesti i štetočina

Pre nego što se započne sa sadnjom, da bi zaštitili lukovice (tulipani) od bolesti (Pythium sp. - poleganje i palež) potrebno ih je potopiti u 0,3 % rastvor (30 ml/10 l vode) fungicida na osnovu propamokarb-hidrohlorida (Proplant SL). Lukovice u rastvoru potapamo oko 15-20 minuta, a nakon toga prosušimo i sadimo. Sredstvo se može primeniti i na način da se tretira supstrat ili zemljište zalivanjem sa 15 ml sredstva u litri vode po metru kvadratnom

Da bi lukovice zaštitili od štetočina u tlu (grčice, žičnjaci, sovice pozemljuše), koji se mogu ubušiti ili izgristi lukovice, mogu se primieniti zemljišni insekticidi na osnovi hlorpirifosa (Dursban E-48, Nufos, Kentaur 5 G). Primenjuju se pre sadnje uz inkorporaciju ili prilikom sadnje tretiranjem traka ili čitave površine. Doza primene 2-3 ml/2-3 l vode/10 m² (trake) 6-8 ml/6-8 l vode/10 m² (širom), (Dursban E-48, Nufos), kao i tretiranjem u trake (Kentaur 5 G) u dozi 8-10 g/10 m².

Priprema zemljišta i sadnja

Kada su lukovice pripremljene i kada se napravi hortikulturni plan, potrebno je pristupiti kopanju rupa i pripremi zemlje za sadnju. Preporučuje se da se obradi do dubine od 30 cm, pri čemu treba ukloniti sav korov. Za sadnju lukovica, zemljište bi trebalo da bude rahlo i propusno. Ako je teško i zbijeno, možemo ga poboljšati dodavanjem peska, organskog đubriva ili komposta.

Prema pravilu, lukovice treba posaditi na dubinu koja je dva do tri puta veća od njihove visine. Preduboko posađene lukovice kasnije će nići i cvetati, a preplitko posađene mogu stradati od hladnoće.

Ako lukovice sadimo na različite dubine, možemo dobiti neujednačen, odnosno produžen period cvetanja. Razmak sadnje zavisi od veličine lukovica, i trebalo bi da bude dva do tri puta veći od širine lukovica. Manje lukovice sadimo na razmak 5 do 7,5 cm, a veće na 15 cm.

Osnovni deo lukovica treba da leži na zemlji koju smo razrahlili. Između zemlje i osnove lukovica ne sme biti vazduha. Na taj način lukovice će se dobro ukoreniti, neće doći do nakupljanja vode, a time ni do truljenja. Lukovice se dalje prekrivaju zemljom, a ona se dobro zalije. Pre nastupa jače hladnoće, dobro je zemlju prekriti slojem lišća ili sitnijih grančica.

Želite da vam cvetaju tokom zime?

Ako želimo da nam lukovičaste biljke cvetaju tokom zime, potrebno ih je posaditi u ukrasne posude i pristupiti postupku pospešivanja. U ukrasnoj posudi potrebno je lukovice poslagati blizu jedna drugoj, ali se ne smeju dodirivati.

Lukovice je potrebno prekriti zemljom na način da samo njihov vrh treba malo da viri iz zemlje. Posudu staviti na tamno i hladno mesto (4 ºC).

Lukovice treba umereno zalivati.

Nakon osam do 14 nedelja, kada su izdanci visine 2 cm do 5 cm, premeštamo ih u svetlu i hladnu prostoriju. Najpre ih ostavljamo na senovitom mestu, a za nekoliko dana premeštamo ih na svetlije mesto, uz višu temperature u prostoriji.

Nakon što nas ove biljke nagrade bogatim cvetanjem, potrebno je pustiti da listovi potpuno uvenu. Dalje je potrebno izvaditi i osušiti lukovice, te ih spremiti u papirne kese za sadnju za iduću jesen, kada će nas ponovno zadiviti lepotom svojih cvetova.

Autor: dr. sc. Mirna Ceranić

Foto: StephanieFrey / Bigstock

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]