Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patogeni cveća
  • 28.01.2018. 17:00

Gljivične bolesti cveća u zatvorenom prostoru

Saznajte kako da prepoznate i suzbijete gljivična oboljenja koja izazivaju bolesti korena, prizemnog dela stabla i uvenuće cveća u zatvorenom prostoru.

Foto: JesusLeal / Pixabay
  • 2.203
  • 52
  • 0

Gljive iz roda: Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp. predstavljaju prouzrokovače bolesti korena, prizemnog dela stabla i uvenuće cveća u zatvorenom prostoru.

Ovo su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktivnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište odgovara razvoju vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, a vlažno i toplo zemljište omogućavau razvoj Rhisoctonia spp.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi su različiti, u zavisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mesta infekcije, biljnog organa i spoljašnjih uslova.

"Rasad i mlade biljke mogu biti zaražene u predelu korenovog vrata, koji nekrotira i obolele biljke poležu i brzo propadaju. Pri zarazi korenovog vrata rasađenih biljaka uočava se mrka zona tkiva u prizemnom delu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Mrka nekroza se javlja i na gornjim delovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može da prodre i u lisku, što je ređa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pege, koje se vremenom povećavaju i suše", objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

Prouzrokovači uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja sprovodnih sudova stabla, obično u prizemnom delu. Prepoznaćete po mrkoj boji sprovodnog sistema na poprečnom preseku stabla.

Suzbijanje patogena

Kako biste rešili problem ovih patogena u zatvorenom prostoru, važno je da izvršite dezinfekciju zemljišta vodenom parom, suvom sterilizacijom ili hemijskim putem. Potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbegavati ona teška zemljišta i provetravati.

Foto: JesusLeal / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Branko Galović Gljive Cveće Zatvoren prostor Suzbijanje patogena


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!