Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup lekovitog bilja
  • 18.11.2020. 16:00

Edukacije za berače, otkupne stanice i potencijalni izvoz lekovitog bilja?

Jedna od najbitnijih aktivnosti će svakako biti i uspostavljanje otkupnih stanica za samoniklo lekovito bilje na svim regionima sa mogućnošču angažovanja lica koja će obavljati otkup, kažu u Privrednoj komori Srbije o Sekciji za otkup lekovitog bilja jugoistočne Srbije.

Foto: Željko Dulanović
  • 2.275
  • 71
  • 0

Glavni zadaci Sekcije za otkup lekovitog bilja jugoistočne Srbije, koja je nedavno formira, biće iznošenje problema sa kojima se susreću berači, uzgajivači, prerađivači i otkupljivači lekovitog bilja u pojedinim delovima naše zemlje, predlaganje rešenja i pokretanje svih pitanja koja se tiču pomenutog sektora.

"Ti predlozi i rešenja biće dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Ministarstvu zaštite životne sredine. Sekcija će, takođe, promovisati potencijale sektora, kao i zajedničke nastupe na domaćim i međunarodnim sajmovima", navode u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Formirana Sekcija za otkup lekovitog bilja jugoistočne Srbije

U planu je, dodaju, organizovanje seminara, konferencija, stručnih skupova na razne teme, a koje se odnose na sam proces i način ubiranja iz prirode, sušenja, perade i drugo.

"Imaćemo priliku da organizujemo i edukacije za zainteresovane sakupljače/otkupljivače. Jedna od najbitnijih aktivnosti će svakako biti i uspostavljanje otkupnih stanica za samoniklo lekovito bilje na svim regionima sa mogućnošču angažovanja lica koja će obavljati otkup."

Ubrano u prirodi i plantažno gajeno

Na ovaj način trebalo bi da budu okupljeni otkupljivači iz Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Zaječarskog, Borskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, odnosno oni koji pripadaju regionalnim privrednim komorama Niš, Zaječar i Leskovac.

"Članovi Sekcije su privredna društva koja se već bave otkupom i to DOO Moravka Pro - Leskovac, O.D. Bilјe - Petrovac, Adonis doo - Sokobanјa, APPLETOWN doo Negotin, Betula doo - Aleksinac, Jeligor doo - Svrlјig. U otkupu će biti prisutno većim delom bilje koje se ubira - sakuplja iz prirode, a biće prisutno i plantažno gajeno", kažu u PKS-u.

Na pitanje o zemljama koje bi mogle da budu potencijalna tržišta na koja bi stizalo bilje sa ovog područja, u Privrednoj komori navode da će taj plasman zavisiti od potražnje inostranih kupaca i dodaju da će putem Grupacije proizvođača i prerađivača, u okviru koje je i formirana, Sekcija sarađivati sa svim relevantnim institucijama od značaja za pomenuti sektor, kao i sa nadležnima sa lokalnog nivoa preko regionalnih komora.

Nekada među najboljim izvoznicima

U kompaniji "Adonis" iz Sokobanje, koja je i inicijator i pokretač ove priče, ukazuju da potreba za izvozom postoji, ali da je on sada umanjen za 50 puta u odnosu na devedesete godine prošlog veka.

Lekovito bilje uzgajamo i na terasi, a možemo li i da ga izvozimo?

"Ja sam pre 30 godina radio u firmi koja je 90-e godine otkupila i izvezla 1.700 tona samoniklog bilja. To je ogromna količina. Međutim, sela nestaju, prazne se, sve je manje tih berača i manje ide van granice. Bili smo među najboljim izvoznicima tih godina", navodi Nebojša Stanojević ispred "Adonisa".

Potražnja i na Filipinima

Prerađene biljke njegova kompanija šalje u Sjedinjene Američke Države, na Filipine i u Crnu Goru.

"Zanimljivo je to što niko nije verovao da će na Filipinima postojati potražnja. Neke kolege su prisutne i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, ali je takođe interesantno da inostrani kupci kupuju u prerađenom obliku tek kada steknu poverenje da tim procesom nismo umanjili vrednost i kvalitet biljke."

Fer poslovanje za berače i krajnje kupce

Cilj sekcije je i da, dodaje naš sagovornik, pruži sve neophodne informacije koje se tiču i proizvodnje i otkupa i izvoza.

"Na primer, pojedini izvoznici kriju cene, nama to nije dostupno i dešava se da zarade više od nas. Kada bi ti podaci bili dostupni, to ne bi bilo moguće. Mi želimo da na naš sastanak dođu svi koji se bave ovim poslom, da razmenimo mišljenja, iskustva, ideje i da obezbedimo svima fer uslove", dodaje naš sagovornik.

Momčilo Antonijević: Lekovito bilje treba brati, sušiti i konzumirati ispravno

Problemi pri samom otkupu takođe, napominje on, postoje, a na ovaj način bi trebalo da budu otvoreni i rešeni.

"Moramo ogroman novac da damo na početku godine, konkurišemo za količine koje hoćemo da otkupimo i unapred moramo to da platimo, a ne znamo da li će ta biljka uopšte roditi. To želimo da promenimo. Hoćemo da se dogovorimo oko svih stvari koje sam pomenuo, da damo stabilnije i stimulativnije cene beračima, da ih zainteresujemo da više beru, da ustanovimo šta ćemo da forsiramo u gajenju jer kada se uzgaja organizovano na manjim površinama, može više i da se zaradi."

Među lekovitim biljem koje, prema rečima sagovornika Agrokluba, raste u jugoistočnom delu Srbije, najzastupljenije su majčina dušica, kantarion, hajdučka trava, beli slez, kleka, zova, a u pitanju je, pretežno, samoniklo bilje.


Tagovi

Sekcija za otkup bilja Privredna komora Srbije Nebojša Stanojević Lekovito bilje Samoniklo bilje Berači Otkup bilja Izvoz


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.