Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 04.01.2016. 17:00

Dragoljub - izvor vitamina C u svakoj bašti

Dragoljub sadrži veće količine vitamina C od nekih puno poznatijih namirnica kao što su limun, paprika ili pomorandža.

Foto: pixabay.com
  • 722
  • 111
  • 0

Dragoljub poznat i kao potočarka (Tropaeolum majus L.) je visokovredna, jednogodišnja zeljasta biljka koja obiluje vitaminom C i mnogim materijama koji ga čine prirodnim antibiotikom, diuretikom i pravim eliksirom zdravlja. Uz mnogobrojne dobrobiti za zdravlje, Dragoljub je takođe i ukras svakoj bašti.

Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka napravili su istraživanje, čiji je cilj bio utvrđivanje uticaja različitih uslova gajenja na morfološka svojstva visokog i niskog Dragoljuba te određivanje sadržaja vitamina C u listovima ta dva tipa Dragoljuba.

U Dragoljubu ima više vitamina C nego u limunu i pomorandži

Rezultati su pokazali da je gajenje te biljke u komori pod kontrolisanim uslovima rezultiralo kraćim vremenom nicanja te većim procentom klijavosti u odnosu na uzgoj na otvorenom. Prosečan sadržaj vitamina C u listovima iznosio je 204,16 mg/100g sveže materije kod visokog Dragoljuba i 189,27 mg kod niskog.

Podaci su to koji Dragoljub svrstavaju među visoko vredne namirnice za ljudsku ishranu, s obzirom da sadrži veće količine vitamina C od nekih puno poznatijih namirnica kao što su limun, paprika ili pomorandža. Stoga ova, još uvek nedovoljno istražena biljka, sa svojim lekovitim svojstvima te velikim potencijalom za korišćenje u farmaceutskoj industriji, zaslužuje puno važnije mesto u ljudskoj ishrani i na tržištu.

Koristi se za lečenje i štiti mnoge biljke od štetočina

Uopšteno, Dragoljub je samonikla, začinska i aromatična biljka koja pripada malenoj porodici Tropaeolaceae koja je poreklom iz Južne Amerike. Cela biljka je jestiva i osim već pomenutog vitamina C, sadrži i jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, čije stvaranje omogućava sastojak glikozid. Deluje i antifungicidno, antiseptički i antibakterijski. Stanovnici Anda ga, na primer, koriste kao sredstvo za dezinfekciju rana.

Posaditi ga možete i kod kuće u bašti, najbolje na krajeve gredica ili oko voćaka. Jer će od drveća odbijati lisne vaši, a povrće, posebno paradajza, krompir, tikvice, krastavce i pasulj, štititi od gusenica, puževa, miševa i mrava.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Dragoljub Vitamin C Lekovito bilje Prirodni antibiotik


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.