Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trajnice i cvjetnice
  • 24.06.2018. 07:30

Cvijeće koje uspijeva u hladovini ispod drveta

Niko ne voli prazne, zemljane krugove ispod krošnji drveća, koji naruše cjelokupan izgled dvorišta. Prostor ispod vječite hladovine stabala može izgledati zeleno i šareno, ako je odabir cvijeća i biljaka pravi.

Foto: Magdalena Nenković
  • 5.699
  • 267
  • 0

Kako obojiti sjenu ispod stabala i krošnji drveća kroz koje sunce rijetko ili uopšte ne dopire? Ovaj prostor je nekada služio da se postavi klupica za odmor i eventualno neka žardinjera u kojoj je paprat. Hladovinu mogu da prave i zidovi, od kojih sunce retko dopire do dvorišta. Međutim, danas се bašta u hladovini može urediti na mnogo načina. Izbor biljaka nije tako veliki kao za sadnju na mestima sa dovoljno svetlosti i sunčeve toplote, ali - ima ih.

Definirajte svoju hladovinu

Prije nego što se odaberu biljke, potrebno je definirati u kakvom statusu je vaše dvorište - da li je u polusjeni ili potpunoj sjeni. Postoje bašte koje su otvorene prema nebu, ali prepreka sunčevoj svjetlosti i toploti je visok zid ili nekoliko stabala. Za takvo mjesto kažemo da je prozračno u sjeni. Postoje dvorišta u kojima se sunce probija dva do tri sata dnevno i ona se kategoriziraju kao bašte u sjeni. Zemljište do kog sunčeva svjetlost izuzetno slabo dolazi spada u grupu- hladovina, dok je dio ispod gustih lišćara ili visokih četinara, žargonski rečeno, debela hladovina.

Debela hladovina najzahtjevniji teren

I upravo je ova debela hladovina najzahtjevniji teren u dvorištu. Najteža situacija za sadnju cvijeća je hlad ispod četinara. Opale iglice četinara stvaraju kiselo zemljište i tu biljke ne mogu rasti. Ispod lišćarskog drveća situacija je nešto bolja, pa je i izbor biljaka veći. Često je zemlja ispod drveća lošeg kvaliteta ili isušena, pa prije sadnje treba dodati kompost ili đubrivo.

Koje biljke uspijevaju u hladovini?

U sjeni visokog drveća dobro uspijevaju tisa, grab i šimšir. U polusjeni ili sjeni može se saditi rododendron, hortenzija, pirakant, skimija, pjegavi javor, lovor višnja, koraljni biserak. Ispod drveća i žbunja pljosnatog korijenja nalazi se zemljište sa dosta pijeska i prilično je vlažno. Tu odlično uspijevaju šumarice, zvjezdan i mlječike. Biljke koje uspijevaju u potpunoj sjeni su ukrasne forme valdštajnova zvončika, kukurek, zdravac i rodgerzija. Lukovičaste biljke dobro podnose polusjenu i sjenu, poput zumbula, muskara, šafran, đurđice, šumske ciklame. Ne treba zaboraviti da u sjeni dobro rastu puzavice, poput bršljana. One neće biti tako masivne kao kada bi rasle na svjetlu, ali će ipak oplemeniti zid koji im služi kao potpora.

Zelene trajnice u hladovini

Hotunija je trajnica dekorativnog lišća. Crvenkaste i žućkaste mrlje na zelenoj površini lista najviše su izražene u sjeni. Jednostavna je za uzgoj i brzo se širi. Nepeta (gorka metvica) je niska trajnica koja cvjeta tokom cijelog ljeta. Cvjetovi su joj boje lavande. Orezana do zemlje ponovo će procvjetati tokom jeseni.

Macina trava
Nepeta (Foto: Flickr/F. D. Richards)

Otporna hosta prelijepih listova

Hosta spada među najljepše trajnice dekorativnih listova. Svaka sorta ima drugačiju boju listova. Biljka je laka za održavanje, nije osjetljiva na ekstremne promjene vremena, odolijeva i dugoj suši i što je najvažnije u ovom slučaju, najbolje uspijeva u hladovini. Razmnožava se dijeljenjem biljke u proljeće, ali nije nužno svake godine. Sadi se pojedinačno ili u grupama od po nekoliko biljaka. Odlična je kao pokrivač tla ispod širokih krošnji stabala, čije korjenje i sjena otežavaju rast travnjaka.

"Ne zaboravi me"- bajkoviti plavi krug

Brunnera macrophylla je izuzetno dekorativna biljka koja raste do 60 centimetara. Poznata je pod nazivom "ne zaboravi me". Daje tamnozelene boje i svjetlo plave cvjetove. Ova trajnica je porijeklom sa Kavkaza i odlična je kao pokrivač tla i još bolja kada želimo osvijetliti mračnu površinu u sjeni. Odlično uspijeva ispod listopadnih grmova i stabala.


Tagovi

Cvijeće Hladovina Cvijeće ispod drveća Brunnera macrophylla Hosta Hotunija Nepeta


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!