Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čila Zorad
  • 18.06.2019. 07:30

Čila Zorad zapuštene vrtove pretvara u male rajske bašte

Čila Zorad je u Gornji Vakuf- Uskoplje doselila u potrazi za sezonskim poslom, pa ostala 19 godina. Izrađuje razne vrste cvijetnih aranžmana za sve prigode, a posebno voli oblikovati žive ograde i drveće. Prije pet godina je počela sa održavanjem javnih površina na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja

Foto: Naila Causevic
  • 1.587
  • 519
  • 1

Čila Zorad je Mađarica, koja je prije 19 godina zajedno sa suprugom doselila iz Vojvodine u Gornji Vakuf-Uskoplje u potrazi za sezonskim poslom. Nakon jedne sezone, ova sredina im se jako svidjela pa su odlučili ostati. Već pet godina se bavi izradom cvjetnih aranžmana i ikebana, uzgaja cvijeće za prodaju, te oblikuje žive ograde i grmlje.

S obzirom na to da su javne površine u Gornjem Vakufu-Uskoplju bile zapuštene, a žive ograde podivljale, Čili je to prije pet godina jako zasmetalo, pa je otišla u JKP Radovina i tražila dozvolu da ona uredi to područje. 

"Pitala sam direktora javnog preduzeća, da li mogu ja da zasadim cvijeće i oblikujem grmlje i drveće, tražila sam od njega samo da mi obezbijedi sadnice cvijeća, ostalo ću sve sama. Nevoljko je pristao na to, ali kada je vidio kako sam uradila dao mi je i simboličnu naknadu. Ono što je meni važnije je da se ta naknada povećavala, a sad smo potpisali i ugovor o održavanju parkova", kaže Čila.

Cijelu godinu radi oko cvijeća

Čila radi na održavanju javnih površina od aprila do septembra, s tim što uređuje i privatna dvorišta po pozivu, zatim priprema cvjetne aranžmane za praznik Svi sveti, pa za Božić, a onda radi pripreme ikebana i cvijeća za Dan žena i vijence za Uskrs. Tako da ona radi sa cvijećem tokom cijele godine, i uživa u tom poslu. Svoje slobodno vrijeme uglavnom provodi na njivi, koju joj je crkva dala na korištenje, gdje sad krompir, paradajz i ostalo povrće za vlastite potrebe. Po narudžbi radi bukete i aranžmane i mimo praznika.

dv
Čila uređuje i privatne vrtove

"Jako mi se sviđa ova sredina, nedavno smo dobili i državaljanstvo, želimo ovdje ostati i kupiti kuću. U posao sa održavanjem parkova sam krenula iz želje da bude ljepše, nisam očekivala nikakav novac, mada je fino što imam i naknadu za rad. Rado bih održavala još parkova i u drugim općinama, posebna draž su mi žive ograde, koje uživam oblikovati. Radim i privatno kada me pozovu, nekoliko zapuštenih vrtova sam pretvorila u male rajske bašte", dodaje Čila.

U pripremi je i Facebook stranica

U pripremi je i njena Facebook stranica, a svi zainteresovani koji žele njene usluge i aranžmane, mogu je kontaktirati na njen Facebook račun Čila Zorad. Dodaje da bi vrlo rado proširila posao i uzgajala više cvijeća, ali brine je što nema adekvatan prostor, ni vlastitu kuću. Kada jednom kupi kuću, planira napraviti veliki vrt i prostor za uzgoj cvijeća za prodaju.


Fotoprilog


Tagovi

Čila Zorad Održavanje javnih površina i parkova Cvijeće Cvjetni aranžmani Ikebane Vijenci Žive ograde i drveće


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]