Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letnji čempres
  • 24.03.2018. 16:30

Čarobni žbunovi letnjeg čempresa

Komplikovanog botaničkog naziva - Kokia scoparia trichophylla ova biljka daje jednostavnu raskošnu lepotu, pod uslovom da se na pravi način iskoristi. Pravo vreme za sejanje letnjeg čempresa je upravo mart. Na leto i jesen imaćete neobičnu postavku u vašem dvorištu.

Foto: Magdalena Nenković
  • 3.766
  • 41
  • 0

Letnji čempres (Kokia scoparia trichophylla) je donedavno pratio loš glas da se nekontrolisano razmnožava, te da je to u stvari biljka od koje se samo prave metle i da i nije preterano dekorativna i korisna za uređenje dvorišta. Pejzažne arhitekte ne misle tako. Novi trendovi stigli su sa Dalekog istoka. Fotografija letnjih čempresa, koji su formacijski postavljeni, stiže iz Šangaja, a u Japanu imaju čitava polja i brda prekrivena ovom biljkom, uz pomoć koje su napravili park. Upravo on je turistička atrakcija, pogotovu kada na kraju sezone od zelene dobija tamno pink boju.

U martu sejanje, u maju rasađivanje

Visina letnjeg čempresa u punoj vegetaciji je do 130 centimetara. Radi se o jednogodišnjoj biljci, koja traži sunčana staništa, a s obzirom na to da su leta kod nas veoma topla, odgovara joj i naše podneblje. Seje se od marta do maja direktnom setvom na otvorenom prostoru u pripremljene leje. Seme se seje retko i prekriva se slojem zemlje ne debljim od 0,5 do jednog centimetra.

Nakon sejanja potrebno je održavati vlažnost. Sadnice se pojavljuju od 14 do 28 dana. Rasađivanje je od maja do juna. Rasađuju se pojedinačno na stalno mesto gde će rasti. Razmak između biljaka je oko  80 centimetara, a iskusni kažu da je na dva metra dovoljno rasporediti do tri biljke.

Stavite je u saksije i napravite formaciju

Letnji čempres može da se gaji u saksijama. Tada je pogodna za ukrašavanje velikih betonskih površina, a ujedno ćete kontrolisati njeno razmnožavanje, jer će seme padati na beton. Sa saksijama dobijate mogućnost da raspoređujete letnji čempres u dvorištu po svom nahođenju i nekoliko puta u toku sezone. Vodite računa da to uvek budu osunčana mesta. Možete ih rasporediti po stepeništima, ispred stambenih ili prerađivačkih objekata. U gustom rasporedu u saksijama uvek će davati i egzotični i mediteranski i duh Dalekog istoka.

Letni šempres
Visina letnjeg čempresa u punoj vegetaciji je do 130 centimetara

Od egzotike do metle

Primena letnjeg čempresa je zaista raznolika. Može se koristiti da se pregrade delovi delova bašte, ili kao zaštita od vetra u povrtnjaku. Od nje se može napraviti brza ograda, koju ćete po svom nahođenju šišati i oblikovati. Na kraju vegetacije od nje se mogu praviti metle za čišćenje dvorišta, kada se dobro osuše.

Šta su Japanci uradili?

Japanski grad Hitači u oktobru postaje jedna od najtraženijih turističkih destinacija, upravo zahvaljujući biljci od koje, kako mnogi misle, se samo prave metle. Mali žbunovi čempresa tada dobijaju svoju jarko crvenu boju i postaju "plameni grmovi", a kako je javni park napravljen na blagim padinama, na 190 hektara, sa uređenim stazama, turisti hrle upravo u taj grad.

Hitači je nekada bio ekonomski razvijeni centar, čiji je najpoznatiji izvozni proizvod bio sušeni slatki batat. Međutim, priroda nije bila blagonaklona i 2011. godine grad i ceo region pogodio je zemljotres, a potom i cunami. Tradicionalno vredni Japanci nisu dozvolili da ova katastrofa uništi njihovu rastuću ekonomiju, te su odmah počeli obnovu. Jedan od simbola njihovog oporavka i ponovnog života je park letnjeg čempresa, koji je otvoren 2013. godine. Danas se ovaj park svrstava u one svetske destinacije koje su označene sa konstatacijom - Ova mesta zaista postoje! Kao u raju! Nestvarno!


Tagovi

Letni čempres Hitači Kokia scoparia trichophylla Daleki istok


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!