Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bosiljka
  • 09.04.2022. 07:30

Bosiljak je važna lekovita biljka - koristi se i u kozmetičkoj industriji

Setva se obavlja tako što se seme raspe po površini supstrata. Može se prekriti veoma tankim slojem supstrata, nakon čega ga lagano pritisnemo i zalijemo. Već posle tri ili četiri nedelje obavlja se pikiranje.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 408
  • 34
  • 0

Veliki broj biljnih vrsta se koristi u industriji lepote za pripremu raznih kozmetičkih preparata. Prvi zabeleženi podaci o njihovoj upotrebi u kozmetičke svrhe datiraju iz starog Egipta gde su koristili eterična ulja. Veliki deo ulja i biljaka je bio korišćen u verskim ritualima i bio rezervisan samo za više slojeve društva.

Proizvodnja biljaka koje su sirovina za ovu industriju je interesantna za mnoge poljoprivredne proizvođače. Najviše se uzgajaju: bosiljak, geranijum, ruža, kamilica, jasmin, aloe vera, lavanda, neven, hibiskus, čajevac, jojoba, ruzmarin, kadifice.

Bosiljak - univerzalna biljka

Bosiljak se koristi u gastronomiji za pripremu hrane i pića, kao lekovita biljka i u kozmetičkoj industriji. Sastojak je brojnih krema, parfema, proizvoda za negu tela, kose kao i za kozmetičke tretmane. Najveća proizvodnja je vezana za azijsko-pacifičku regiju gde je i najveća potražnja za ovom biljkom i njenim uljem.

Svojim antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima pomaže u sprečavanju pojave akni, smiruje upale, otok, crvenilo i bol. Odličan je čistač pora jer sadrži prirodna ulja koja uklanjaju višak masnoća i nečistoća. 

Postoji više od 60 vrsta bosiljka i još više varijeteta. Kod nas se najviše uzgaja đenovski.

Posadite ga na sunčano mesto

Setva se obavlja tako što se seme raspe po površini supstrata. Može da se prekrije veoma tankim slojem supstrata, nakon čega ga lagano pritisnemo i zalijemo. Već posle tri ili četiri nedelje obavlja se pikiranje. Biljke se sade po nekoliko, dve ili tri, u sadne posude.

Bosiljak voli sunce (Foto: M.C.Celić)

Kod sadnje na stalno mesto, posle tri nedelje od pikiranja, potrebno je odabrati sunčana mesta sa dovoljno vode.

U poljoprivredi je odličan komšija krastavcu ili paradajzu. Kako bi biljku podstaknuli da se više razgrana i produži vegetaciju radimo prikraćivanje dva do tri puta tokom vegetacije. Posle sadnje na stalno mesto mlade biljke se moraju dobro zaliti.

Komšije u vrtu: Idealno je saditi biljke sa plitkim korenjem pored onih sa dubokim

Pošto se radi o jednogodišnjoj vrsti, u jesen grančicu bosiljka možemo otkinuti i staviti u čašu vode da pusti korenje. Tada je posadimo u saksiju koju držimo na prozorskoj dasci u toploj prostoriji. Tako ćemo i po zimi imati sveže listove.

Pripremite sami preparate za kosu

Losion za čvršću kosu ćemo dobiti kada listove bosiljka i ruzmarina pomešamo u odnosu 1:1 i prokuvamo u 1l vrele vode. Poklopimo i ostavimo sledećih 1h. Proceđeni čaj se koristi posle pranja. Hidratizuje vlasište i kosu, vraća joj sjaj i jača je.

Prirodan regenerator za kosu ćemo dobiti kada sa 1l vrele vode prelijemo tri kašike usitnjenog bosiljka i ostavimo oko 1h. Proceđena tečnost se koristi kao i svaki regenerator.


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potiče iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Tagovi

Bosiljak Uzgoj bosiljka Losion od bosiljka Losion za kosu Regenerator za kosu Lekovitost bosiljka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.