Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 10.06.2016. 12:00

Borač - zaštitnik jagoda i ljudskog zdravlja

Borač je nezahtevna biljka, otporna na hladnoću i visoke temperature. Upotrebljava se u narodnoj medicini. Privlači pčele čak i po hladnom vremenu. Poboljšava ukus povrća.

Foto: ulleo/Pixabay
  • 7.271
  • 106
  • 0

Borač (Borago officinalis) je biljka izuzetnih osobina. Smatra se da potiče iz Sirije, a već su ga Rimljani poznavali, cenili i širili. Arapi su ga doneli u Španiju. Danas je borač široko rasprostranjen u prirodi, a gaji se i plantažno. U narodu je poznat po različitim nazivima: borač, boreč, boražina, buražina, buraž, krastavica, volovski jezik.

Biološke osobine

Ova jednogodišnja, zeljasta biljka formira donje listove u obliku rozete, a ivica lista je ravna. Cela biljka je dlakava. Stabljika je šuplja i dostiže visinu 30-60 cm. Cvetovi su plavi sa dugim peteljkama i vrlo su dekorativni. Cveta od juna do oktobra, odnosno sve do prvog mraza. Čitava biljka se odlikuje blagim ukusom i mirisom krastavca. Sadrži oko 25% sluzi, vitamin C, limunsku kiselinu, malo eteričnih ulja, tanina, saponina i drugih materija.

Gajenje borača

Borač spada u nezahtevne biljke. Skroman je u svojim zahtevima, otporan na hladnoću i visoke temperature. Dobro raste u zemljištu neutralne pH vrednosti. Često se pojavljuje na zemljištima bogatim azotom. Seje se na dubinu 1,5-2 cm. Niče nakon 7-10 dana. Setva se obavlja na međuredni razmak 25-35 cm i razmak u redu 10-15 cm. Za površinu 10 m² treba obezbediti 25-30 g semena.

U proleće setva može biti obavljena sukcesivno, u razmacima 2-3 sedmice, kako bi se obezbedila snabdevenost mladim listovima. Seme posejano početkom avgusta osiguraće berbu listova u septembru. Na lošem zemljištu borač treba prihranjivati 2 puta tokom vegetacije. Ukoliko su leta izuzetno sušna, biljku treba redovno zalivati, ako želimo dobru berbu listova, bez obzira što je borač izuzetno otporan na sušu. U bašti ga treba posaditi na mesto na kojem će neometano moći da se samozasejava. Posle nicanja može se lako presaditi na željeno mesto.

Skupljanje semena

Skupljanje semena nije jednostavno. Seme sazreva nejednako i samo otpada sa biljke. Zbog te osobine ispod biljke je potrebno raširiti platno (agrotekstil) i nakon toga pokupiti seme. To je moguće samo po suvom vremenu. Listovi se beru neposredno pred cvetanje, a cvetovi u periodu cvetanja. Suši se u tankom sloju u hladovini. Prinos listova je do 3 t/ha. Za 1 kg suvih listova potrebno je nabrati 4-5kg svežih listova.

Upotreba borača

Upotreba u gastronomiji

Zahvaljujući blagom ukusu i mirisu krastavca borač se dosta koristi u gastronomiji. Od njegovih mladih listova prave se salate, sosevi ili se upotrebljavaju za pripremu sirnih namaza. Stariji listovi se koriste u pripremi variva, čorbi i filova za pite. Od njega se pravi odlična limunada. Cvetovi se koriste u čajevima i za dekoraciju jela. Mogu da se čuvaju kandirani ili dodaju u voćne kupove.

Salata od borača

Prvo treba uzeti 2 glavice zelene salate i jednu glavicu crnog luka. Mladi listovi borača se dobro operu, usitne i potom se jedna kašika doda u salatu. Listove zelene salate treba iseći, a luk narezati na polukrugove. Zatim se doda so, ulje, limunov sok ili sirće, biber po želji i sve se dobro promeša.

Kandirani cvetovi borača

Cvetove borača treba brati kada je vreme suvo i očistiti od peteljki i sitnih zelenih listića. Belance treba umutiti dok malo ne zapeni. Potom pojedinačne cvetove treba umakati u belance i posuti šećerom u prahu koji je prethodno prosejan. Višak šećera otresite. Tako pripremljene cvetove treba ostaviti da se osuše. Čuvati hermetički zatvorene. Cvetovi mogu da se koriste i za ukrašavanje slatkiša.

Upotreba borača u medicinske svrhe

Borač je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Upotrebljava se protiv upala, kašlja, ublažava reumatske bolove, smanjuje nervozu i blagotvorno deluje na san. On je izuzetan diuretik, mnogo jači od peršuna. Treba ga koristiti kratkotrajno i pod medicinskim nadzorom. Odličan je za čišćenje krvi, jačanje srca i nervnog sistema.

Čaj od svežih listova borača

6-8 listova borača se prelije vrelom vodom i ostavi da odstoji 15-20 minuta. Ovaj čaj se koristi kod bolova u grlu, za poboljšanje cirkulacije. Dobar je diuretik i sedativ.

Čaj od suvih listova ili cvetova borača

Jednu kašiku borača treba preliti sa 2,5 dl vode i poklopiti. Ostaviti desetak minuta i piti 2 puta dnevno. Čaj se pije tokom jedne sedmice, ne duže, zbog svog snažnog dejstva.

Od borača se može praviti ulje, vino i mnogi drugi proizvodi. Koristi se i u kozmetičke svrhe.

Upotreba borača u poljoprivredi

Borač je u bašti odlična biljka zaštitnica. Izuzetne rezultate pokazuje kada se posadi između jagoda. Sadnice jagoda on štiti od insekata i prouzrokovača bolesti. Borač poseduje osobinu da povoljno utiče na rast biljaka - poboljšava ukus povrća. Ova osobina dolazi do izražaja naročito kada je reč o jagodama i paradajzu. Paradajz štiti i od štetočina.

Borač je odlična medonosna biljka. Njegov cvet privlači leptire, pčele i druge insekte polinatore u baštu, čak i po hladnom vremenu. Zato ga je korisno imati u blizini svih biljaka zbog dobrog oprašivanja.

Foto: ulleo/Pixabay


Tagovi

Borač Lekovito bilje Medonosna biljka Borač u poljoprivredi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.