Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje biljaka
  • 14.05.2017. 17:00

Biljke koje privlače pčele

Prema naučnim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične. Kako bi one i drugi oprašivači imali prilike da gostuju u vrtu, trebalo bi im osigurati cvetne vrste, čije se cvetanja ne preklapa.

Foto: NickRivers / Pixabay
  • 12.691
  • 107
  • 1

Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike da gostuju u vrtu, trebalo bi im osigurati cvetne vrste, čije se cvetanja ne preklapa. Na taj način, pčele će imati dosta nektara i polena tokom cele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele, a posebno starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste. Prema naučnim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

Priprema zemljišta i sadnja cveća

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultivisanih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Saveti na koje bi trebalo da obratite pažnju pre sadnje bilja:

  • smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih insekata;
  • kombinacije nekoliko boja cveća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bela i žuta boja;
  • sadnja cveća u više grupa. Cvetovi podeljeni u nekoliko različitih grupa privlači veliki broj različitih oprašivača;
  • raznovrsno cveće tokom cele sezone. Većina pčela ima naviku da posećuje samo jednu vrstu cveća tokom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvetnih vrsta koje cvetaju u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različitim periodima.

Koje cvetne vrste najviše privlače pčele?

Zvezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cveta krajem leta i u jesen i omogućuju pčelama hranu i tokom kasnije sezone. Omogućuju dobru ishranjenost tokom zimskih meseci.

Rudbekija, Pupavica (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može da varira, ali najzastupljenije su žute i narandžaste boje. Osvežavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lake su za uzgajanje, a mogu da rastu na sunčanom položaju, u suvim uslovima i na siromašnom tlu.

Zevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tokom dana, miris zevalice je intenzivniji, jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time još više zavodi pčele.

Agerat, Resnik (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka se jednostavno uzgaja. Cvetne plave glavice su zanimljive pčelama. Poreklom iz Meksika, ova biljka postoji u različitim nijansama plave, roze i bele boje, dok su najpoznatiji plavi cvetovi.

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtevnija biljka za uzgoj, preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavne za uzgajanje, mogu da rastu na svakom tlu. Vrlo su cenjene zbog dugog cvetanja. Šarenilom svojih cvetova privlače pčele i leptire.

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narandžaste cvetne glavice, omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može da raste na različitim vrsta zemljišta. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je komšija paradajzu, šargarepi, peršunu.

Koje biljne vrste privlače pčele?

Lavanda (Lavandula spp.)

Postoji veliki broj vrsti lavande, ali sve one zahtevaju puno sunca i dobro drenirano tlo. Uz malo nege, lavanda će ostvariti veliki broj cvetova, koji će privući veliki broj pčela.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska biljka, koja zahteva dobro drenirano tlo i puno svetlosti. Čest je začin u kulinarstvu, daje lep dodatak svakom vrtu. Vrlo je privlačan pčelama.

Boražina (Borago officinalis)

Proizvodi veliku količinu nektara. Boražina se jednostavno uzgaja iz semena, a cveta do jeseni. Odličan je komšijski usev kod uzgoja paradajza i kupusa, jer odbija štetočine. Cvetovi i listovi, osim što lepo izgledaju, mogu se ukomponovati u različite salate.

Matičnjak, melisa (Melissa officinalis)

Poznat je i pod nazivima pčelinja trava, medenka, pčelinjak, što definitivno dokazuje koliko je omiljen pčelama. Listovi su vrlo lekoviti i prijatnog mirisa, koji podseća na limun.

Timijan (Thymus vulgaris)

Postoji veliki broj varijateta, a svaki od njih ima drugačiji miris. Dobar je kod uzgajanja biljaka iz porodica kupusnjača, kao i jagoda.

Foto: NickRivers / Pixabay


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]