Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne biljke
  • 30.03.2019. 18:30

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne insekte

U zavisnosti da li želimo oterati štetne ili privući dobre insekte možemo odabrati da uzgajamo razne biljne vrste koje će imati višestruku ulogu. U saksijama na balkonima, terasama, u dvorištu, bašti ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, koje će biti dekorativne, ali i delovati na insekte.

Foto: Bigstockphoto/zlikovec
  • 2.063
  • 60
  • 1

Mnoge biljne vrste, osim što su nam hrana i lek, mogu nam biti od pomoći u svakodnevnom životu.

U zavisnosti da li želimo oterati štetne ili privući dobre insekte, možemo odabrati da uzgajamo razne biljne vrste koje će imati višestruku ulogu. U saksijama na balkonima, terasama, u dvorištu, bašti ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, koje će biti dekorativne, ali i delovati na insekte. Mirođija, bosiljak, nana, samo su neke od biljaka koje možemo odabrati.

Ukoliko želite u svoju baštu ili voćnjak privući bubamare, posadite komorač dok potočarka privlači ose i insekte koji se kreću po površini zemlje. Mirođija će svojim mirisom privući pčele, ose i muve, ali će odbiti leptire kupusare i paučinare.

Borač

Borač je veoma dekorativna biljka. Posađen pored paradajza poboljšaće ukus plodova, ali ga treba posaditi najmanje 50cm udaljenog od biljke paradajza. Borač u fazi cvetanja zauzima dosta prostora. Mladi listovi mogu da se koriste u pripremi salate. Cvetovi su jestivi. Prednost borača je što privlači korisne insekte čak i kada je vreme hladnije ili pada slabija kiša. Veoma rado ga posećuju leptiri, pčele, ose i bumbari.

Borač - zaštitnik jagoda i ljudskog zdravlja

Bosiljak

Bosiljak je svima poznat začin. Osim što se koristi kao začin i lekovita biljka, on mirisom privlači leptire.

Svojim mirisom odbija komarce, muve i ose.

Nana

Nana je još jedna lekovita biljka koja svojim mirisom tera mrave i štetočine kupusa.

Neven

Dekorativni i lekoviti neven privlači puževe, a njegov miris je odbojan nematodama, biljnim vašima i drugim štetočinama.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Kadifica

Kadifica je pravi čistač zemljišta od mnogobronih štetočina, posebno je efikasna u borbi protiv nematoda.

Origano

Biljna vrsta koja će nam pomoći u borbi protiv pauka jer pauci ne podnose miris origana.


Tagovi

Korisne biljke Lekoviti borač Uzgoj bosiljka Uzgoj nane Uzgoj nevena Uzgoj kadifice Uzgoj origana Privlačenje insekata Repelenti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić