Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lekovitog bilja
  • 15.02.2022. 16:30
  • Nišavski okrug, Gadžin Han

Beli slez najisplativiji, neven najteži za branje - šta uzgajati?

Sa svega 10 ari zemljišta zasađenim belim slezom u jednoj sezoni može se zaraditi do 100.000 dinara, dok su ulaganja oko 20.000 dinara. Neven donosi manju dobit, ali su i manja ulaganja.

Foto: Facebook/Zaplanjski ZASAD
  • 2.119
  • 352
  • 0

Cena od 800 dinara za kilogram očišćenog korena belog sleza razlog je što se za sadnju te lekovite biljke odlučuje najveći broj broj zadrugara i kooperanata zadruge Zaplanjski zasad iz Gadžinog Hana. Za kilogram suvog cveta nevena proizvođači su minule sezone dobijali 600 dinara, za kilogram vranilove trave 150 dinara, a za kilogram peršuna 140 dinara.

Sa 10 ari prihod do 100.000 dinara

Prema rečima direktora te zadruge Zorana Ilića, računica pokazuje da se sa svega 10 ari zemljišta zasađenim belim slezom u jednoj sezoni može zaraditi do 100.000 dinara, dok su ulaganja oko 20.000 dinara.

"Od svih lekovitih trava koje se uzgajaju na našem podneblju, beli slez zahteva najveća ulaganja, ali je i njegova cena najbolja. Ta biljka zahteva đubrenje i dva tretiranja zaštitnim sredstvima i otuda ulaganja od 20.000 dinara za 10 ari", razjasnio je Ilić.

Beli slez najisplativiji

Prema njegovim rečima, među zadrugarima i kooperantima dosta je popularan i neven, koji sa 10 ari može doneti prihod od oko 50.000 dinara, a koji zahteva ulaganja od oko 15.000 dinara.

"Beli slez je najteži za čišćenje jer može samo da se ručno ljušti, ali je neven najteži za branje, pošto se bere između 9 i 16 sati, kada je sunce najjače i to svakog drugog ili trećeg dana, od juna do prvih mrazeva."

Manji zasadi i prinosi zbog korone i suše

Zadrugari Zaplanjskog zasada uzgajaju, ali na manjim površinama, i vranilovu travu i peršun.

"Protekle dve godine nisu išle na ruku uzgajivačima lekovitog bilja. Epidemija virusa korone uticala je da pojedina domaćinstva odustanu od uzgajanja, a pojedini da smanje zasade. Veoma sušna prošla godina uticala je da prinosi budu za 40 odsto manji u odnosu na 2020. godinu", izjavio je Ilić.

Neven je najteži za branje

Zadruga Zaplanjski zasad sada ima 15 zadrugara i 50 onih koji nisu samo sa područja Gadžinog Hana već i iz Dimitrovgrada, Medveđe, Aranđelovca, Vranja, Jagodine, Zaječara i Niša.

"Uzgajanjem lekovitog bilja može da se bave vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a taj uslov postoji jer sve finansijske transakcije idu preko računa. Zadrugari i kooperanti ne moraju da se bave organskom proizvodnjom, ali potrebno je da prođu određenu edukaciju i da imaju određeno iskustvo u obradi zemlje", kazao je Ilić.

Proizvodnja po strogim pravilima

Prema njegovim rečima, proizvodnju kooperanata zaduga redovno prati i na njivama, ali i posredstvom fotografija.

"Uzgajivači su obavezni da tokom godine redovno fotografišu svoje zasade i da ih zajedno sa opisom stanja zasada šalju zadruzi, koja ih potom prosleđuje stručnjacima Instituta Josif Pančić."

Prema njegovim rečima, domaćinstva moraju da koriste seme sa deklaracijom koje im zadruga obezbeđuje i tokom produkcije ne smeju da po sopstvenom nahođenju koriste đubriva i zaštitna sredstva.

Uzgajivači su obavezni da tokom godine redovno fotografišu svoje zasade

"Uzgajivači moraju da se striktno pridržavaju uputstva za sadnju i gajenje koje dobijaju od Instituta. Isključena je bilo kakva mogućnost upotrebe nedozvoljenih sredstava zbog toga što se ovo bilje otkupljuje od svakog proizvođača pojedinačno i pojedinačno analizira u laboratoriji."

Prema rečima našeg sagovornika, pored strogih pravila proizvodnje, kooperanti ne brini o prodaji lekovitog bilja, jer zadruga ima ugovoren plasman sa pomenutim Institutom.

Zadrugari i kooperanti, dodao je, nemaju ni dilemu koliko će zaraditi od prodaje, jer je još pre početka radova na njivi budu obavešteni kolika će biti cena jednog kilograma roda.


Povezana biljna vrsta

Beli slez

Beli slez

Engleski naziv: White mallow, marsh-mallow | Latinski naziv: Althea officinalis L.

Beli slez se mnogo koristi u narodnoj i naučnoj medicini i to koren, list i cvet. Raste u celom svetu na vlažnim rečnim nanosima i na obalama kanala. Lekovitost sleza zavisi od... Više [+]

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Zaplanjski zasad Uzgoj lekovitog bilja Ugovoren plasman Beli slez Neven Vranilova trava Zoran Ilić


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.