Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuja
  • 29.05.2020. 18:00

Zašto tuja žuti i kako smanjiti štetu?

Žute grane ne moraju da znače da za biljku nema spasa, zato pre preduzimanja bilo kog koraka dobro proučite da li su grane odumrle ili ne.

Foto: JumpStory
  • 14.833
  • 157
  • 0

Tuja je zimzeleno stablo iz porodice čempresа. Vrlo je popularno jer im odgovara naša klima, a često se koristi za ukras ili živu ogradu. Ovo drvo najbolje uspeva na neutralnim ili alkalnim zemljištima, a ne podnosi ekstremno vlažno niti suvo tlo.

Otporna je na niske temperature, a najbolje raste na suncu ili u polusenci. Međutim, ponekad grane mogu da požute što narušava njen estetski izgled i iz tog razloga vlasnici često traže pomoć stručnjaka.

Dobro proverite da li su grane odumrle

Žute grane ne moraju da znače da za biljku nema spasa. Zato, pre preduzimanja bilo kog koraka dobro proučite da li su grane odumrle ili ne. To ćete proveriti tako što ćete pokušati da savijete granu. Ako puca, odumrla je, a ako je i dalje fleksibilna, iako žuta, još uvek je živa. Može da se desi da grane pucaju na različitim mestima u krošnji pa je moguće da čitava biljka odumire. No, ako problem postoji na samo jednom delu, onda tuja može da se spasi, objašnjava stručnjak za hortikulturu Elizabet Ginsburg.

Čarobni žbunovi letnjeg čempresa

Topla i suva leta takođe mogu biti razlog zašto tuji žute grane. Malčiranjem oko korena i obilnijim zalivanjem tokom vrućih dana trebalo bi smanjiti ovu pojavu. I zimske temperature mogu stvarati probleme i dovesti do bronzanog, smeđeg pa čak i crnog lišća, a u tom slučaju se ne može preduzeti ništa, jer će se ono oporaviti s porastom temperature u proleće.

I štetočine mogu da budu razlog

Najčešća štetočina je tujin krasnik (Palmar festiva), a u prvoj fazi njegove najezde može se primetiti zadebljanje na tanjim delovima stabljike ispod kojih nalazimo bele larve. Deo stabljike iznad zadebljanja vene i suši se jer je larve izgrizaju praveći nepravilne hodnike ispod kore što može biti razlog sušenja celih grana, a kako piše Darko Pleskalt u stručnom časopisu, kod mlađih biljka može da se osuši i cela biljka. Takođe, i potkornjaci napadaju čemprese i buše rupe na kori i ispod nje, a na mestima ishrane primećuje se piljevina i smola. Iznad tih mesta dolazi do sušenja vrhova grana.

Tuja traži stalnu pažnju i nadzor, ali i zimski tretman

I moljci-mineri mogu da unište estetsku vrednost tuja. Oni se kontrolišu postavljanjem lepljivih ploča ili feromonskih klopki. Čim se primeti promena boje grančica na tujama, a koja upućuje na odstupanje od njene normalne boje u tom vegetacijskom periodu, takvu granu potrebno je odrezati pri deblu i obavezno spaliti. Ukoliko je zaraza već zahvatila jaču granu ili veći deo od vrha biljke, tada je najsigurnije celu tu biljku izvaditi zajedno sa korenom i spaliti, savetuje Pleskalt.

Bolesti kao moguć uzrok žućenja

Najčešće gljivično oboljenje tuja je Didymascella thujina, a kako piše cabi.org, usled zaraze javljaju se malena belkasta područja na gornjoj strani lista nakon kojih nastaju tamnosmeđe tačkice. I na mladim izdancima tokom zime mogu da se primetiti pojedinačne smeđe ljuske, a u slučaju širenja bolesti lišće u jesen potpuno postane braon i otpadne, dok ono koje ostane na grančici postane sivkasto. Zato je važno koristiti zdrav sadni materijal, a za zaštitu koristiti dozvoljene fungicide.

Još jedan uzročnik bolesti je gljivica Kabatina thujae, a biljke mlađe od pet godina su češće oštećene od starijih, piše osu.edu. Simptomi se obično javljaju na vrhovima grana u kasnu zimu ili rano poleće, a obolelo lišće postaje žuto-smeđe. Ova bolest se javlja najčešće u vlažnim uslovima i gustom sklopu, a zaštita fungicidima se najčešće sprovodi preventivno.

Vodite računa o pravilnom načinu sadnje

I problemi s korenjem mogu da uzrokovati 'žućenje' tuje. Ako se površina korenja kog ste izvadili zajedno s posudom nalazi ispod okolne zemlje za vreme sadnje, tada može da dođe do toga da tuje propadne, jer je posađena preduboko. Važno je i prilikom sadnje korenje koje ste izvadili iz posuda lagano raširiti kako bi se biljka bolje primila, savetuje Ginsburg.

Odumrle delove tuje treba ukloniti i proveriti postoje li znakovi problema na korenu. Analiza zemljišta je važna kako bi se znalo da li ono predstavlja problem. Možda je zbijeno, u njemu je nakupljeno đubrivo, možda je nizak pH.

Tuju mogu uništiti i herbicidi aplicirani u nenoj blizini, a u tom slučaju žute grane treba orezati koristeći dezinfikovane makaze što pomaže i u sprečavanju širenja bolesti, savetuje homeguides.


Tagovi

Tuja Uzgoj tuja Žute grane Štetočine Bolesti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.