Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanimljivosti o drveću
  • 13.04.2017. 10:30

Zašto saditi stabla na poljoprivrednom zemljištu?

Stabla na imanju u pravilu ne znače nikakvu štetu za primarne usjeve, zapravo stabla stvaraju zaštitni pojas te na taj način rade u korist usjeva.

Foto: alessandroguerriero / Big Stock
  • 7.365
  • 308
  • 0

Velika je mogućnost da sadnja drveća nije vaš prioritet. Sadnja nasada te održavanje stabala ne mora biti zastrašujuća, a može donijeti velike prednosti bez obzira na vrstu gospodarstva.

Stabla na imanju u pravilu ne znače nikakvu štetu za primarne usjeve, zapravo stabla stvaraju zaštitni pojas te na taj način rade u korist usjeva.

Prednost sadnje drveća u poljoprivredi

1. Upravljanje zemljištem i smanjenje erozije tla

Erozija tla dugoročno može smanjiti plodnost tla uklanjanjem hranjivih tvari iz humusa te organskih tvari. Posebna opasnost postoji na prostorima pod utjecajem jakog vjetra i velikih količina padalina. Ukorjenjena stabla doprinose poboljšanju stablinosti tla, a lišće sa drveća obogaćuju tlo organskim tvarima, poboljšava strukturu tla, ali i spriječava otjecanje površinskih voda.

2. Dobrobit životinjskog svijeta

Sadnja drveća i živice pruža utočište i zaklon pri ekstremnim vremenskim uvjetima raznim životinjama. Jedan primjer dobrobiti drveća za životnjski svijet je kod uzgoja ovaca kojima drveće pruža zaklon od hladnoće, ali i topline. Na ovaj način se značajno smanjuje stopa smrtnosti janjadi zbog izloženosti hladnoći, ali i posljedicama hipotermije.

Dobro osmišljenja sadnja drveća pomaže i pri uzgoju peradi u uzgajalištima otvorenog tipa, jer drveće nudi prirodno sklonište i hlad.

Zanimljiva činjenica je da se sadnjom drveća stopa smrtnosti kod janjadi može smanjiti čak i do 30%

Sadnjom drveća stopa smrtnosti kod janjadi može se smanjiti čak i do 30%

3. Sklonište za usjeve

Suha proljeća i ljeta mogu biti pogubna za usjeve, mogu uzrokovati slabu klijavost, niske stope raste te slabe prinose. Sadnja drveća uz rubove usjeva pomaže zaštiti usjeva od suše mijenjanjem mikroklime oko usjeva, smanjuje i brzinu vjetra koji može ukloniti vlagu iz zraka.

Zanimljiva činjenica je da pojasevi sdrvećem mogu povećati prinose pšenice za najmanje 3,5% kao posljedica učinkovitijeg korištenja vode.

4. Upravljanje vodama

Optimalni porast zasada i biljnog pokrova može povećati razinu podzemnih voda, smanjuje se otjecanje površinskih voda jer se brzina otjecanja kišnice u rijeku usporava.

5. Smanjuje se zagađenje

Onečišćenje je skupocjeno za farme, ali i za okoliš. Amonijak negativno utječe na osjetljiva staništa i vodene tokove, kao i zdravlje domaćih životinja. Drveće pomaže u stvaranju prirodne barijere za smanjenje strujanja plinova, apsorbira razne zagađivače i amonijak.

6. Bolja energetska efikasnost

Drvo može biti energent uzgojen na površinama nepodobnim za uzgoj usjeva. Drvo namijenjeno pružanju skloništa može se iskoristiti kao energent.

Šetnja kroz šumu

7. Dodatni izvori prihoda

Uzgojem drveća na zemljištu moguće je diverzificirati ponudu i povećati prihode na način da se nude razne dodatne usluge kao što su: bicikliranje, trčanje, najam zemljišta za skupine ljudi koji žele provesti vrijeme u prirodi.

Drveće nudi stanište za ptice poput fazana i jarebica, a to donosi obostranu korist, pticama sklonište i hranu, a vlasnicima još jednu ponudu u svrhu seoskog turizma.

8. Drveće pruža stanište za oprašivače

Jedan od najvažnijih razloga za smanjenje broja oprašivača u Europi je gubitak njihovog prirodnog staništa. Drveće osigurava stanište, mjesto za gnježđenje, siguran izvor hrane i peludi za oprašivače tjekom cijele godine. Ovo je vrlo bitno jer su oprašivači bitan faktor u uzgoju bilo koje kulture.

9. Drveće pomaže u očuvanju životinjskog sveta

Novonastale šume dovode do naglog porasta insekata, čime se privlače različite ptice i mali sisavci. Ciljanim stvaranjem šuma pomaže se životinjskim vrstama prilikom kretanja krajolikom kada vremenski uvjeti utječu na njihovo stanište.

Foto: alessandroguerriero / Big Stock; Photo Granary / pixabay.com; rodger1029 / pixabay.com;


Izvori

Farmers Weekly


Autorica

Ana Majnović

Više [+]

Ana je magistrica agroekonomike i administratorica na Agroklub portalu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]