Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni orah
  • 04.12.2019. 16:30

Zašto je crni orah jedno od nacjenjenijih vrsta šumskog drveća?

Zanimljivo je da plodovi crnog oraha sadrže čak 75% više bjelančevina nego plodovi običnog oraha. Zelena ovojnica sadrži niz aktivnih supstanci među kojima i juglon koji djeluje antitumorski.

Foto: Pixabay/JamesDeMers
  • 12.414
  • 343
  • 1

Crni orah (lat. Juglans nigra L.) jedno od najcjenjenijih vrsta šumskog drveća u SAD–u gdje se uvelike koristi kako za čvrsti namještaj lijepe tamnosmeđe boje tako i u prehrambene svrhe. Znanstveno ime roda dolazi od latinskih riječi Jovis glans, što znači sveto Jupiterovo drvo, tj. Jupiterov ili božanski žir, dok se naziv vrste nigra odnosi na crnu boju. 

Crni orah jedna je od najbrojnijih vrsta na jugoistoku SAD-a gdje prirodno pridolazi. Uz to, udio ove vrste se povećava zbog toga što druge vrste stradavaju uslijed bolesti i štetnika i jer je crni orah brzorastuća i alelopatska vrsta. Ovaj drugi pojam odnosi se na biokemijske interakcije među vrstama, a one mogu biti pozitivne ili negativne. U slučaju crnog oraha spoj juglon toksično djeluje na određene vrste. 

U Europu unesen u 17. stoljeću, kod nas raširen na krajnjem istoku 

Prirodno rasprostiranje: istok SAD-a, u Europu je unesen u 17. st. te je vremenom došlo do pojave stvaranja hibrida s običnim orahom (lat. Juglans regia). Znatno više se uzgaja na istoku i u središnjoj Europi. U naše se krajeve počeo unositi krajem 19. st. Najviše ga ima na području Vukovara i Iloka gdje dolazi u zajednici hrasta lužnjaka i običnog graba s cerom. Kod nas se razvija na geološkoj podlozi kontinentalnog prapora, černozemu i euteričnom smeđem tlu. Najbolje raste na dubokim, bogatim, svježim, ilovastim tlima uz riječne doline.

Opis: brzorastuće je stablo visine oko 30 m, ponekad dosegne 50 m. Kora je duboko uzdužno izbrazdana, krošnja je nepravilno okrugla, izbojci su u početku su prekriveni blijedim ili dlačicama boje hrđe i s prisutnim vidljivim narančastim lenticelama. Listovi su perasti, dužine od 30 do 60 cm (krupniji nego kod običnog oraha), sastoje se od 13 do 23 listića (više nego kod običnog oraha), dužine oko 8 cm i oko 3 cm široki, nepravilno nazubljeni i s dlačicama na donjoj strani. Jednodomna je vrsta. Muški cvjetovi su rese dužine od 8 do 10 cm. Ženski se cvjetovi pojavljuju u klasastim cvatovima s 2 do 5 skupljenih cvjetova. Plodovi imaju zeleni, bradavičasti vanjski ovoj koji ujesen pocrni, a jezgra se nalazi unutar tamnosmeđih uzdužno izbrazdanih izrazito tvrdih ljuski.  

Ljekoviti sadržaj: crni orah je bogat bjelančevinama, zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Važni spojevi za ljudsko zdravlje su omega-3-masne kiseline, tanini i elagična kiselina. Jezgra ploda sadrži obilje organski vezanog joda, zatim magnezij, kalcij, selen, željezo, natrij, fosfor, klor, vitamine A, B1, B2, B6 i C i bioflavonoide. Zelena ovojnica sadrži niz aktivnih supstanci među kojima su najvažniji juglon, tanin i jod. Juglona ima najviše u zelenoj ovojnici ploda, a nalazi se i u lišću, kori i korijenu. Zanimljivo je da plodovi crnog oraha sadrže čak 75 % više bjelančevina nego plodovi običnog oraha. Udio ugljikohidrata je nizak, a većina ih potječe iz vlakana.

Brojna ljekovita svojstva 

Potencijalna ljekovita svojstva: kao i elagična kiselina. Nekoliko je testiranja dokazalo da je juglon u stanju uništiti tumorske stanice uključujući one nastale u jetri i želucu. Elagična kiselina također djeluje antitumorski i uz to može spriječiti i suženje začepljenih žila. Flavonoidni antioksidansi korisne u slučaju raka pluća, dojke, prostate i debelog crijeva. Ljuske sadrže veću količinu tanina koji djeluje na bakterije iz rodova Listeria, Salmonella i Escherichia. Ekstrakti ljuske imaju antioksidativno i antibakterijsko djelovanje koje sprječava zloglasnu bolničku bakteriju Staphylococcus aureus. Jezgra je bogata kalorijama, no većina ih potječe od zdravih masti koje mogu pomoći smanjiti osjećaj gladi, a preporučena dnevna doza je svega 30 g.

Biljni pigmenti, proantocijanidini u jezgri mogu zaštititi organizam od oštećenja uzrokovanih Suncem, pojačati krvotok i poboljšati vid. Alfa-linolenska kiselina, tip omega 3 masne kiseline koju organizam ne može sam proizvesti sprječava bolesti srca i srčani udar. Ekstrakti iz lišća mogu se koristiti za liječenje kožnih oboljenja kao što su egzemi, psorijaza i bradavice. Bjelančevine pozitivno djeluju na gubitak tjelesne mase i razinu šećera u krvi. 

Trebaju izbjegavati: osobe s alergijama na koštunjavo voće. Trudnicama i dojiljama se savjetuje izbjegavanje ekstrakata jer nije dovoljno istraženo djelovanje na organizam. Također, potreban je oprez kod uzimanja lijekova koji mogu negativno djelovati u kombinaciji s taninima. 

Autorica: Marija Glavaš 


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Crni orah Brzorastuće stablo Bogat bjelančevinama Juglon


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije