Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 08.07.2021. 15:00

Zaštita šuma i šumskog zemljišta: Vatrogasnim zajednicama za opremu 37,5 milijuna kuna

Riječ je o sredstvima naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma isplaćenim za prethodnu godinu za opremanje vatrogasnih zajednica, navode iz Ministarstva poljoprivrede

Foto: Depositphotos/shufuu
  • 1.427
  • 77
  • 0

Za opremanje vatrogasnih zajednica Hrvatske (vatrogasna i osobna zaštitna oprema te vozila) za prethodnu je godinu isplaćeno ukupno 35,7 milijuna kuna, i financiranje se nastavlja u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020. do 2023., priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, kontinuirano godišnje iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) pridonose jačanju kapaciteta zaštite šuma i šumskog zemljišta od požara i ublažavanju ovoga rastućeg rizika.

"Što je iznimno bitno gledajući njihov značaj te da je gotovo 50 posto kopnene površine naše zemlje pod šumama i šumskim zemljištem", naglašavaju. 

Ministarstvo financijski sudjeluje i u projektu "Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ s iznosom od 37,9 milijuna kuna za sufinanciranje nacionalnog udjela, te je, kažu, i ključan dionik Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za državu. 

Uz navedeno, napominju i da je jedna od najvažnijih mjera preventivne zaštite šuma izgradnja i održavanje šumskih i protupožarnih prometnica pa je tako do danas obavljeno radova njihova održavanja u dužini od 499,878 km za što je izdvojeno 60,7 milijuna kuna.

"Do kraja godine planira se utrošiti još 7,2 milijuna kuna", najavljuju te zaključuju da je kroz aktivnost financiranja Upisnika o šumskim požarima kojega vode Hrvatske šume d.o.o., do sada u ovoj godini utvrđeno 10 lokacija požarišta na kojima je izvršena izmjera opožarenih površina u šumama privatnih šumoposjednika te procjena štete.

U cilju protupožarne preventive šuma i šumskog zemljišta kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. osnovana je motriteljsko dojavna služba koja je u ovoj godini aktivirana od 1. lipnja do 30. rujna uz mogućnost produljenja, stoji u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Vatrogasna zajednica Zaštita šuma i šumskog zemljišta Požar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]