Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumsko zemljište
  • 20.09.2021. 12:15

Zakup šumskog zemljišta: Objavljen Javni poziv za prikupljanje ponuda

Izmijenjen je i Pravilnik o uređivanju šuma kako bi se izvanrednim revizijama programa gospodarenja omogućilo pašarenje i na onim površinama na kojima je to bilo zabranjeno, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.267
  • 262
  • 0

Objavljen je novi Javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u dugoročni zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske do 10 godina te će trajati do 17. listopada 2021. godine, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako navode, od prvog je poziva u listopadu 2019. do danas na raspolaganje stavljeno preko 70.000 ha i potpisani su ugovori za 40.000 ha, pri čemu se novim, devetim natječajem u posljednje dvije godine, na raspolaganje za dugoročni zakup stavlja dodatnih 12.000 ha.

Resorno ministarstvo izmijenilo je Pravilnik o uređivanju šuma kako bi se izvanrednim revizijama programa gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu RH omogućilo pašarenje i na onim površinama šumskog zemljišta na kojima je to prije njegova donošenja bilo zabranjeno, pri čemu Hrvatske šume d.o.o. koje gospodare navedenim zemljištem izrađuju predmetne revizije, uz suglasnost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Dodatno, s Hrvatskim šumama dogovoreno je ubrzanje postupaka odobravanja s predviđenim natječajima za zakup u svrhu pašarenja za više desetaka tisuća hektara zemljišta.

Detalje javnog poziva pronađite ovdje

Također, u izradi je, podsjećaju, sveobuhvatna analiza potencijala pašnjačkih površina te program i posebne mjere za razvoj pašnjačkog stočarstva na krškom području koje će se prezentirati do kraja 2021., a s čijom primjenom će se započeti u 2022. godini.


Tagovi

Javni poziv Šumsko zemljište Pravilnik o uređivanju šuma Hrvatske šume d.o.o. Pašnjačko stočarstvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.