Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 15.05.2020. 16:00
  • Vojvodina

Za (ne)pošumljavanje Vojvodine krive lokalne samouprave?

Da ovakva odluka nije dobra svestan je i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. Prihvatio je da Vlada snosi deo krivice za ovakvo stanje, ali smatra da najveća odgovornost leži na lokalnim samoupravama, koje se na konkurse Fonda ne javljaju, ili to čine sporadično.

Foto: Dejan Maksimović
  • 172
  • 19
  • 0

Bez obzira na kritike javnosti, Skupština AP Vojvodine odlučila je da se iz Pokrajinskog fonda za šume brišu sve aktivnosti na pošumljavanju i unapređenju rasadničke proizvodnje, iako su to osnovne delatnosti Fonda, prenosi se na sajtu Ekološki centar "Stanište".

Kako smo ranije preneli, iz programa su obrisane sve aktivnosti u vezi sa pošumljavanjem i rasadničkom proizvodnjom, osim prenetih obaveza. Od novih aktivnosti, čak 65,8 miliona dinara, ili više od 90 odsto, planira se za izgradnju šumskih puteva.

Manje novca za pošumljavanje Vojvodine?

Na to je reagovala NVO mreža "Pošumimo Vojvodinu", koja je saopštenjem za javnost pokušala da spreči donošenje ovakve odluke. Mreža nije zadovoljna ovakvim raspletom, nastaviće da ukazuje na štetnost daljeg zanemarivanja važnosti pošumljavanja i predložiće mere za poboljšanje stanja.

Zaključeni ugovori ne mogu se staviti van snage? 

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u ime Mreže izjavio je da Vojvodini, koja je jedna od najmanje pošumljenih regija u Evropi, klimatske promene nanose velike štete, a da prave mere izostaju. Drastičan primer je kada Fond za šume, koji je osnovan da bi se povećala površina pod šumom, faktički 'ne ispunjava svoju svrhu'. 

Da ovakva odluka nije dobra, prenosi dalje "Stanište" svestan je i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, koja je odluku i predložila Skupštini. Prihvatio je da Vlada snosi deo krivice za ovakvo stanje, ali smatra da najveća odgovornost leži na lokalnim samoupravama, koje se na konkurse Fonda ne javljaju, ili to čine sporadično.

Na pitanje kako je bilo sredstava za izgradnju šumskih puteva, Mirović je objasnio da su u prvim mesecima ove godine sprovedeni konkursi za tu namenu i zaključeni su ugovori, koji se ne mogu staviti van snage

Otvoren konkurs za pošumljavanje Vojvodine

Podsetimo, Pokrajinski sektreterijat za poljoprivredu raspisao je sredinom marta, konkurs za povećanje šumovitosti, unapređivanje otvorenosti šuma, rasadničku proizvodnju i proizvodnju šumskog semena Vojvodina, kojim će biti će raspoređeno ukupno 129 miliona dinara. Od toga, najviše je bilo predviđeno za rekonstrukciju šumskih puteva u ukupnom iznosu do 81 milion dinara.


Tagovi

Pošumljavanje Vojvodine Povećanje šumovitosti Vojvodina Igor Mirović Slobodan Knežević Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Ekološki centar Stanište Šumski putevi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...