Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja parketa
  • 23.01.2016. 17:45

Za dobrim hrvatskim parketom prašina se diže!

Hrvatski parket osvaja Britance, Irance, Libanonce, Japance i Azerbajdžance!

  • 451
  • 44
  • 0

Devet hrvatskih proizvođača parketa, Pan parket, Evolen, Spačva, Monolitinvest, Drvoproizvod, PPS Galeković, Exportdrvo, DIN Novoselec i Pana, u organizaciji, HGK predstavilo se na Međunarodnom sajmu podnih obloga Domotex 2016 koji se održavao od 16. do 19. siječnja 2016. u Hannoveru u Njemačkoj.

Devet hrvatskih parketara na sajmu Domotex 2016

"Brojne domaće tvrtke već su etablirane na njemačkom tržištu na koje otpada dobar dio hrvatskog izvoza u drvu, a kako više do 60% izlagača i posjetitelja dolazi izvan Njemačke, četverodnevni sajam u Hannoveru prilika je da se obnovi suradnja s dosadašnjim kupcima i partnerima te intenzivno traga u uspostavljaju kontakta s novim potencijalnim kupcima i tržištima“, rekao je tajnik Odbora za sajmove, marketing i međunarodna Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Petar Ćurić.

Sajam je put do uspjeha

Da je sajam Domotex ključan u pozicioniranju hrvatskih parketa na europskoj i svjetskoj razini, smatra i izvršni direktor tvrtke Evolen Slaven Suknjajić koji kaže da su na sajmu našli kupce koji su bili ključni za njihov razvoj, a ujedno su i otvorili nova tržišta poput Azerbajdžana i Irana.

"Doista smo se potrudili da bismo stekli svoju poziciju u Europi i svijetu. Bez obzira na prepoznatljivost hrvatskoga slavonskoga hrasta, naše najvrjednije sirovine te proizvode poput parketa i seljačkih podova, stalno imamo na umu da nam je upravo konstantan rad pomogao zadržati kvalitetu i standard, pronaći nova tržišta i kupce te sačuvati promociju i marketinške aktivnosti. Sve to, ali i tržišne udjele, lako je izgubiti jer je konkurencija iznimno agresivna“, rekao je izvršni direktor tvrtke PPS Filip Galeković.

Najvrijedniji slavonski hrast

Ćurić kaže da su tvrtke već sada iznimno zadovoljne 16. nastupom zaredom na najvećemu svjetskom sajmu podnih obloga Domotex 2016 jer stiže sve veći broj upita. Ipak, i dalje je teško reći koliko je ugovoreno novih poslova.

"Ne samo da se obnavljaju postojeći ugovori sa starim kupcima, već hrvatski parket traže i Britanci, Iranci, Azerbajdžanci, Libanonci i Japanci, koji su prije radili s Poljacima i Kinezima, a sad se okreću kvalitetnijim proizvodima u koje se naši drvoprerađivači uklapaju i cijenom i rokovima isporuke“, objasnio je Ćurić dodavši kako je očito da se dugogodišnji rad HGK, resornog ministarstva i samih tvrtki na promidžbi hrvatskog parketa, a posebice od slavonskog hrasta, isplatio.

Novi trendovi idu na ruku parketarima

U Komori ističu kako su proizvodi od slavonskoga hrasta prepoznat brand i zauzimaju važno mjesto na njemačkom tržištu drvenih proizvoda. Njemačka je uvijek bila pokretač europskog i svjetskoga gospodarstva i naše tradicionalno tržište za izvoz drva, drvnih proizvoda i namještaja.

Novi trendovi itekako odgovaraju hrvatskim parketarima jer je parket od masivnog drva, poput slavonskog hrasta i jasena, ponovno modi, bilo da je riječ o rustikalnom, modernom ili ekstravagantnom skupom stilu, a hrvatski ga parketari, koji posljednjih godina prate i kvalitetu i inovativnost vodećih europskih proizvođača, mogu proizvesti.

60% izlagača i poslovnih posjetitelja dolazi izvan Njemačke

"Vrijeme je da našu proizvodnju parketa godišnje ujedinimo pod jednim marketinškim imenom, odnosno brandom za svjetsko tržište, koje bi nam donijelo i rast narudžbi i rast profita za najmanje 5 do 10%“, smatra Nikolina Babić iz tvrtke Pana.

Inače, Domotex 2016 jedan je od najvećih i najznačajnijih svjetskih sajmova podnih obloga na kojem izlaže više od 1.320 izlagača iz 67 zemalja. Svake godine predstavlja nove trendove podnih obloga te se smatra najznačajnijim poslovnim događajem u svijetu za podne obloge. Pokazatelj važnosti ovog mjesta jest taj da čak 60% izlagača i poslovnih posjetitelja dolazi izvan Njemačke.


Tagovi

Domotex 2016 Filip Galeković Petar Ćurić Parketari Nikolina Babić Evolen Slaven Suknjajić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]