Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o lovstvu
  • 14.06.2018. 13:30

Vlaović: Poljoprivrednici odustaju od proizvodnje, lovci od lova, a Zakon o lovstvu ubrzat će te loše procese

Poljoprivrednici odustaju od proizvodnje, lovci odustaju od lova, kuće i imanja se prodaju. Zakon  o lovstvu ubrzat će te loše procese, kaže saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

Foto: Davor Vlaović
  • 2.360
  • 235
  • 0

Na predloženi Zakon o lovstvu koji bi trebao biti pomoć svim lovcima, lovozakupnicima, poljoprivrednicima i lovačkim udrugama jer svi oni zajedno imaju zadatak čuvati prirodne resurse, divljač i područje na kojem obitava te organizirati život i proizvodnju na način da svi imaju korist i nitko ne trpi štetu, osvrnuo se saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović u Hrvatskom saboru.

"Svi dionici od ovog Zakona očekuju puno. Nesređeni sustav lova i skrbi za prirodu sigurno je jedan od razloga zašto se mladi sve manje odlučuju za rad u lovačkim društvima. Lovačke udruge su u blokadama i prijeti im gašenja. Lovci od zakona očekuju rješavanje te problematike, a on ne donosi rješenja.
Ne rješava pitanje naknade šteta koju uzrokuje divljač na cestama. Dosadašnja praksa nije bila ujednačena, nekada su štetu snosile udruge, danas su zbog toga u blokadama, a drugi put su štetu snosili vlasnici vozila koji nisu mogli vlastitim aktivnostima spriječiti štetu.  Zakon predlaže rješavanje problema zajedničkim policama osiguranja. 

Police osiguranja neće pokriti sve štete?

Zakon predlaže novu decentralizaciju ovlasti i odgovornosti, a centralizira financije. Zakupnina se uplaćuje s 30% u državni proračun i 50% u Ministarstvo poljoprivrede. Je li itko radio analizu isplativosti i jesu li poznate simulacije učinka takvog propisa? Lovci strahuju da zajedničke police neće pokriti sve štete koje uzrokuje divljač. Regionalnoj samoupravi ostaje samo 10% zakupnine lovišta za provođenje zakonskih odredbi o lovu. To nije dobro i ta sredstva neće biti dostatna županijama za financiranje svih obveza koje dobivaju. Niti lovni inspektori više ne informiraju županije o događajima na njihovom području. Kako će županije raditi", rekao je Vlaović, stoji u priopćenju HSS-a.

Vlaović se zapitao i za koga je Zakon o lovstvu rađen i koga štiti jer po njegovoj procjeni štetan je i za udruge i za poljoprivrednike koji ne svojom voljom hrane divlje životinje. Prema njemu Zakon je moguće tumačiti i na način da poljoprivrednici moraju graditi kamene zidove oko svojih proizvodnih čestica.

 Zakon ne definira način procjene štete

"Zakon ne smije biti donesen na štetu poljoprivrednih proizvođača. Zakon ne štiti poljoprivrednu proizvodnju niti poljoprivrednika, poljoprivrednik dobiva naredbu ograđivanja vlastitih poljoprivrednih čestica radi zaštite od divljači. Poljoprivrednici nisu dovoljno stručni da bi znali koji tip ograde ili zaštite trebaju koristiti. Povjerenstva za procjenu šteta lutaju, njihove oduke su predmet mnogih sudskih sporova. Niti ovim prijedlogom to nije jasno riješeno. Poljoprivrednik  štiti svoju imovinu, koja je po našem Ustavu neotuđiva, a lovozakupnik ne želi plaćati štetu. Zakon ne definira način procjene štete,  taj dio se mora vezati za prinose po jedinici površine, a ne dohodak gospodarstva kako je to predloženo".

Vlaović je posebno naglasio loše prakse koje se događaju kod produljenja ugovora i onim lovozakupnicima koji nisu podmirili štete počinjene od divljači u njihovom lovištu. Zapitao je zašto se namjerno šteti poljoprivrednicima i koga se štiti? Štite li se tajkuni koji su financirali izborne kampanje? "Poljoprivrednici odustaju od proizvodnje, lovci odustaju od lova, kuće i imanja se prodaju. Zakon  o kojem raspravljamo ubrzat će te loše procese", kazao je u raspravi Vlaović koji je i sam lovac, ali lov doživljava kao sport, rekreaciju i brigu za prirodu, a ne pogodovanje moćnicima, zaključuje se u priopćenju HSS-a. 


Tagovi

Zakon o lovstvu Davor Vlaović HSS Sabor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).