Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko stablo godine
  • 18.03.2021. 14:00

Vještičje drvo iz Španjolske europsko je stablo godine

Hrvatska finalistica, najstarija Medulinka plasirala se na 10. mjesto s osvojenih 31.283 glasova čime je prestigla prošlogodišnjeg srebrnog daruvarskog ginka.

Foto: treeoftheyear 
  • 1.594
  • 33
  • 0

Španjolski hrast Tisućljetna crnika iz Lecine ovogodišnje je europsko stablo godine. Srebrna je talijanska platana, a treće je mjesto osvojio predstavnik Ruske federacije, također iz porodice platana.

Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja "Tree of the year", dakle, je Vještičje drvo, kako su je opisali jer u tom kraju i danas kruže legende o vremenu kada su vještice obitavale u planinama Guare, slaveći i plešući oko hrasta crnike. Tisuću godina kasnije upravo zahvaljujući toj kohabitaciji s ljudima ova crnika još uvijek stoji u selu sa svega 13 stanovnika na sjeveru Aragonije.

"Mještani se tu i dalje okupljaju prigodom raznih svečanosti. Neobično je da je to stablo, koje se nalazi tako blizu kuća i toliko je staro, ipak preživjelo. Zacijelo to može zahvaliti brizi svojih susjeda iz Lecine i onim vješticama", stoji u opisu ovoga hrasta. 

Hrvatska najmanja zemlja koja se natjecala ove godine 

Hrvatska finalistica, Najstarija Medulinka plasirala se na 10. mjesto s osvojenih 31.283 glasova čime je prestigla prošlogodišnjeg srebrnog daruvarskog ginka, no konkurencija je po svemu sudeći ove godine bila puno jača.

"Uzmemo li u obzir veličinu zemalja koje su se natjecale, po broju stanovnika, Hrvatska je daleko najmanja zemlja koja je sudjelovala ove godine, npr. trećeplasirana Rusija osvojila je 66.000 glasova, a ima preko 144 milijuna stanovnika. Stoga je iz ove perspektive, relativno gledano, hrvatska predstavnica – ladonja s medulinske place, najveća pobjednica ovog natjecanja“, navodi savjetnica za društvene djelatnosti i idejna začetnica i voditeljica projekta kandidature medulinske ladonje za Hrvatsko stablo 2020. i Europsko stablo 2021. godine Sonja-Barbara Bader.

A pobjednica je, dodaje, i zbog lavine pozitivne energije i emocija koje je pokrenula u našoj zajednici. Više od šest mjeseci, od ideje da ju se kandidira na nacionalno natjecanje za Hrvatsko stablo 2020., u kojemu je predominantno pobijedila, za nju i s njom disali su i zajedno s njom sanjali mještani općine Medulin.

Tako je, pojašnjava ostvaren niz aktivnosti i suradnji, pokrenuti su novi projekti, poput njenog kloniranja, u suradnji sa Hrvatskim šumarskim institutom, zatim analize njenog zdravstvenog stanja sa Franom Poštenjakom "doktorom za stabla“ s kojim će Općina Medulin suradnju i nastaviti, a tu je i posjet profesora Vinka Paulića i njegovih stručnjaka sa Šumarskog fakulteta, koji su pripremili elaborat o ladonji i dali preporuke za daljnju brigu o tom stablu. Ovaj je "sistematski pregled“ osvojila pobjedom na prošlogodišnjem nacionalnom natjecanju.

S njom u mislima, kažu ostvarena je na području općine Medulin akcija sadnje u sklopu ovogodišnje nacionalne kampanje kolektivne sadnje "Zasadi stablo, ne budi panj!“ u koju se u jednom danu uključilo više od 100 mališana, iz područnih vrića Vinkuran, Pomer i Premantura te iz područne osnovne škole Banjole.

Prestigla glasovima prošlogodišnjeg ginka

"No ona je jučer, danas i sutra naša ladonjica, za prave Medulince ledonja, svakako naša inspiracija i naša pobjednica! Jer postignutim rezultatom, gledajući i sve aktivnosti provedene u lokalnoj zajednici, u Općini Medulin jako smo ponosni i zadovoljni“, naglasila je Bader.

Inače, proglašenja pobjednika održano je 17. ožujka 2021. godine tijekom konferencije Planting for the future u Bruxellessu.

U odnosu na prošlu godinu natjecanje je doslovno duplo naraslo. Naime, u 2020. glasova je ukupno bilo 285.174., a tada drugoplasirani hrvatski predstavnik "Zaljubljeni ginko iz Daruvara“ osvojio je 28.060 glasova.

Veličanstveni Ginko osvojio 2. mjesto u natjecanju Europsko stablo godine

"U 'dotu' za iduću godinu i natjecanje za Europsko stablo 2022. ostavljamo novom hrvatskom predstavniku rezultat koji je bolji od prošlogodišnjeg, ali obzirom na broj glasova i veličinu zemalja koje su zauzele prva tri mjesta težak i izazovan zadatak da se ugura među divove, među planine“, poručili su iz Općine Medulin.


Tagovi

Europsko stablo godine Španjolski hrast Najstarija Medulinka Planting for the future Natjecanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.