Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 08.04.2014. 10:30

Višak između 500 i 700 radnika?

Iz Hrvatskog sindikata šumarstva navode kako jednostavno ne mogu prihvatiti stav uprave kako je otpuštanje zaposlenika jedini način da se poveća dobit poduzeća koje je jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, s 8.500 zaposlenih i prometom od dvije milijarde kuna.

Foto: depositphotos.com
  • 489
  • 47
  • 0

Hrvatski sindikat šumarstva nikako ne može prihvatiti odluku Uprave Hrvatskih šuma po kojoj je u tom poduzeću u vlasništvu države višak između 500 i 700 radnika, poručio je iz Vukovara predsjednik toga sindikata Željko Kalauz ocjenivši kako poduzeće koje ostvaruje godišnju dobit od 200 milijuna kuna ne može otpuštati radnike koji očito dobro rade čim stvaraju toliku dobit.

"Hrvatski sindikat šumarstva uputit će dopis Nadzornom odboru Hrvatskih šuma u kojem ćemo tražiti širu raspravu u koju će biti uključena i struka kako bi se došlo do najboljeg riješenja za sve zaposlene u Hrvatskim šumama. Ako se i nakon javne rasprave pokaže da ima viška, zalagat ćemo da se dio viška zbrine na dogovorno razdoblje, a preostali kroz razdoblje od četiri do pet godina", naveo je Kalauza dodajući kako bi viška radnika trebalo tražiti među šumarskim inžinjerima i tehničarima te administraciji.

Školovanje kadrova za burzu rada

"Ako će danas u Hrvatskoj biti viška 100 šumarskih inžinjera, postavlja se pitanje što ćemo sa Šumarskim fakultetom i Srednjom šumarskom školom. Trebaju li nam uopće jer će školovati kadrove za burzu rada? Već sada na burzi rada ima oko 200 inžinjera i oko 800 šumarskih tehničara koji čekaju posao", navodi Kalauz.

Iz Hrvatskog sindikata šumarstva navode kako jednostavno ne mogu prihvatiti stav uprave kako je otpuštanje zaposlenika jedini način da se poveća dobit poduzeća koje je jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, s 8.500 zaposlenih i prometom od dvije milijarde kuna.

Voditelj Uprave šuma Vinkovci Zlatko Cegledi tvrdi međutim kako se ustvari još uvijek ne zna hoće li uopće biti viška među zaposlenicima Hrvatskih šuma, a kamoli da je riječ o 500, odnosno 700 ljudi. "Sve je još uvijek na samom početku. Ovo su počeci pregovora u koje će biti uključeni svi partneri. Opredjeljenje Uprave Hrvatskih šuma je da se provede restrukturiranje i ako bude viška, trebalo bi ga tražiti među tzv. režijskim osobljem dok radna mjesta proizvodnih radnika uopće ne bi trebala doći u pitanje", kaže Cegledi dodajući kako je sjekača u stvari i manjka te u vinkovačkoj Upravi šuma Vinkovci, koja je po ostvarenoj dobiti u samom vrhu u Hrvatskim šumama, uskoro namjeravaju zaposliti 51 novog sjekača.

Optimizacija broja zaposlenika - raste broj neproduktivnih zaposlenika

"Moramo optimizirati broj zaposlenika, poglavito administrativnog i režijskog osoblja. U Upravi šuma Vinkovci od oko 800 zaposlenika, 300 radi u neposrednoj proizvodnji, a ostatak su poslovođe, šumari, inžinjeri i administrativno osoblje", navodi zaključujući kako se ne smije više dopustiti da državna poduzeća kao što su Hrvatske šume budu mjesta u kojima će se zbrinjavati stranački ili drugi kadar pa se tako dogodi da sjekača nema, ali raste broj drugih, neproizvodnih i u pravilu neproduktivnih kategorija zaposlenika.

Svaki sjekač je dragocjen i neće biti višak

"Postoje tri studije izrađene prije dolaska ove Uprave i sve tvrde da ima viška zaposlenika. U najstrožoj se govori o 3.000, u blažoj o 800. Broj zaposlenih nije želja, nije cilj već posljedica organizacije. Ili obratno, u nekim procesima kao što je sječa imat ćemo manjak. Tu ćemo i zapošljavati. Sječa nije kontinuirani proces, nego sezonski i to je problem. Rekao sam i ponavljat ću - svaki sjekač dok radi kao sjekač sigurno neće biti višak. Sjekače zaista trebamo, no ne trebamo zaposlenika koji sebi pribavi potvrdu da to više ne može raditi. Ako ćemo gomilati takve radnike, isplaćivat ćemo plaće ljudima iako ne rade posao koji nama treba", izjavio je još sredinom prošle godine predsjednik Uprave Hrvatskim šuma Ivan Pavelić.

Županijske vlasti Vukovarsko-srijemske županije tvrde međutim kako je iz dopisa koji je stigao na njihovu adresu od Sindikata i Radničkog vijeća Uprave šuma Vinkovci vidljivo kako bi u narednom, vrlo kratkom razdoblju u okviru procesa restrukturiranja Hrvatskih šuma, samo u Upravi šuma Vinkovci bez posla moglo ostati gotovo stotinjak inženjera, tehničara i administrativnog osoblja dok je u zadnje dvije godine kroz proces poticajnih otpremnina prestao radni odnos za približno 140 radnika.

Uprava šuma Vinkovci najprofitabilnija uprava Hrvatskih šuma

"Ne prihvaćamo da se u Upravi šuma Vinkovci rade bilo kakve restrikcije", kaže vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetivši kako je Uprava šuma Vinkovci najprofitabilnija uprava Hrvatskih šuma. Iz Vukovarsko-srijemske županije već duže vrijeme imaju prigovor na odnos prema Upravi šuma Vinkovci čije dobro poslovanje kako se smatra, u Hrvatskim šumama iskorištavaju kako bi njenom dobiti pokrili gubitke drugih uprava šuma, umjesto da dobit vinkovačke uprave ostaje na području Vukovarsko-srijemske županije. Iz Hrvatskih šuma takve optužbe u pravilu pobijaju ponajčešće tvrdnjama kako su Hrvatske šume jedinstveno poduzeće te se stvari ne mogu na takav način pojednostavljati.

U svakom slučaju, hrvatska magična riječ "restrukturiranje" koja kod nas u pravilu podrazumijeva otpuštanje zaposlenika uz tek neznatne organizacijske promjene, prišuljala se u operativnom smislu i do Hrvatskih šuma. Ostaje nam vidjeti u kojem smjeru će se situacija u tom poduzeću razvijati i tko će nadvladati, poslodavac ili sindikati ili će ipak u konačnici biti postignut neki zajednički dogovor koji je itekako poželjan jer su Hrvatske šume s obzirom na resurse kojima upravljaju, poduzeće od iznimnog značaja.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Hrvatske šume Hrvatski sindikat šumarstva Radnici Organizacijske promjene Zaposlenici Ivan Pavelić Božo Galić Uprava Restrukturiranje Promjene Šumarski fakultet Željko Kalauz Nadzorni odbor Hrvatskih šuma Šumarski tehničar Zlatko Cegledi


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.