Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 06.04.2020. 13:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Smokvica, Korčula

Veliki požar na Korčuli: Gori više od 200 hektara borove šume

Apeliramo ponovno na građane da biljni otpad kompostiraju, a ako se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili DVD, navode iz HVZ-a.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
  • 955
  • 109
  • 0

Vatrogasci se od jučer ujutro bore s požarom koji je zahvatio oko 200 hektara borove šume, na otoku Korčuli, poviše Smokvice, a trenutno je na terenu 90 vatrogasaca s 27 vozila, navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice

Samo tijekom jučerašnjeg dana u gašenju je sudjelovalo oko 70 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila iz svih DVD-a s otoka te DVIP Dubrovnik i DVD Orebić koji su stigli trajektom s kopna. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja sudjelovala su i dva protupožarna zrakoplova Canadair koju su angažirani ponovno jutros. Danas su na Korčulu stigle i dodatne snage s kopna: 21 vatrogasac sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko Primorje, JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Putnikovići. 

"Gašenje ovog požara dodatno je otežavao jak vjetar. Situacija je danas bolja, najproblematičniji je sjeverni dio požarišta koji je u gustoj šumi i gdje se vatrogasci probijaju motornim pilama", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je kako je požar pod kontrolom, vjetar je oslabio, ali dodatni izazov pri gašenju predstavljaju mjere zbog koronavirusa. 

I ovaj požar posljedica neopreznog spaljivanja    

I ovaj je požar posljedica neopreznog spaljivanja za vrijeme jakog vjetra, unatoč svim upozorenjima i savjetima koje šalju vatrogasne organizacije. Pa su tako, osim na području Dubrovačko-neretvanske županije, požari jučer zabilježeni i u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, s ukupnim brojem od 61 požara raslinja u čijem je gašenju sudjelovalo 260 vatrogasaca s 82 vozila i ukupno izgorjelom površinom od 450 ha.

Šume od 2018. štiti videonadzor požara osmišljen u Hrvatskoj!

"Apeliramo ponovno na građane da biljni otpad kompostiraju, a ako se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatru ne smiju paliti za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Također, biljni otpad ne smiju paliti u šumama, lovištima i parkovima. Istovremeno se ne smiju paliti velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi“, upozorava Tucaković.

Samo tijekom jučerašnjeg dana u gašenju je sudjelovalo oko 70 vatrogasaca s 15 vozila

Zbog epidemiološke situacije, i dodatnih napora koje vatrogasci ulažu u sigurnost građana, pojedine su jedinice lokalne samouprave donijele odluke o potpunoj zabrani spaljivanja stoga je važno da građani prate sve odluke koje se donose na području njihova grada, općine i županije. 

Osvrni se i spasi šumu!

"Podsjećamo građane da se i dalje ponašaju odgovorno i da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite RH. Ako zovu vatrogasce, nužno je da naglase nalazi li se u njihovom kućanstvu osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite“, poručuju iz vatrogasne zajednice. 

Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.    


Tagovi

Požar Korčula Smokvica Vatrogasci Borova šuma Novčana kazna


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]