Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 08.07.2022. 11:00

Veliki požar bjelogorične i borove šume kod Novigrada lokaliziran - dva se aktivirala ponovo

Unatoč buri koja je otežavala gašenje vatrogasci su uspjeli ugasiti veliki požar kod Novigrada. Na području Polače – Pakovo brdo i Kozica vatra se ponovno aktivirala.

Foto: HVZ
  • 1.639
  • 34
  • 0

"Veliki požar kod Novigrada, koji je sinoć oko 23 sata stavljen pod nadzor, jutros u 7 sati  je u potpunosti lokaliziran", potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac i istaknuo da nitko nije stradao.

Kako je priopćila Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), zahvaćena je bjelogorična i borova šuma, trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini oko 30 hektara.

Na intervenciji gašenja sudjeluje ukupno 81 vatrogasac sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Umag, Buzet i Poreč te DVD-a: Umag, Buje, Novigrad, Oprtalj, Tar, Vižinada i Vrsar.

I požar na području Pule, Valtura-Valtursko polje, lokaliziran je jučer u 22:00 sata, a tijekom cijele noći radilo se na sanaciji požarišta.

Zahvaćena je bjelogorična šuma, trava i nisko raslinje na procijenjenoj površini dva hektara, a na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 22 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Pula i DVD-a; Pula, Medulin, Sutivanac i Ližnja.

"Zahvaljujući angažmanu vatrogasaca požari su stavljeni pod kontrolu gasitelja. Jaka bura koja i dalje puše otežavala je gašenje", kazao je Kozlevac dodavši da su povučene sve vatrogasne snage osim JVP Umag koji i dalje čuvaju požarište te rade na njegovoj sanaciji.

Ponovna aktivacija požara

I HVZ-a napominju i kako je onaj otvorenog prostora na području Polače - Pakovo brdo za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 5. srpnja u 16:55 sati i dalje aktivan.

Njime je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma na trenutno procijenjenoj površini oko 400 hektara.

Na intervenciji gašenja tijekom jučerašnjeg dana sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan zrakoplov AT 802 Fire Boss te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin te DVD-a: Knin, Kijevo i Biskupija.

"Tijekom noći zemaljske snage su aktivno radile na saniranju požara i dežurstvu, a tijekom jutra zatraženo je angažiranje jednog Canadaira radi sanacije na nepristupačnom dijelu požarišta", navode it HVZ-a.

Nažalost, i onaj otvorenog prostora na području Kozica-zaseok Vranješi koji je bio lokaliziran, ponovo se aktivirao.

Opožarena je trava, nisko raslinje i makija na približno procijenjenoj površini oko 200 hektara, a na intervenciji gašenja sudjelovao je jedan Canadair CL-415 te ukupno 20 vatrogasca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP-ova Makarska i Imotski te DVD-a Vrgorac, Podgora, Kučiće, Tučepi, Baška Voda i Makarska.

Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji na požarišta su bili DVD-ovi Drvenik i Vrgorac sa ukupno 6 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Upozorenje!

S obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete koji uključuju veliku i vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele RH, te jaku buru koja puše na priobalju, a koja potpomaže širenju plamena i otežava vatrogascima gašenje, iz HVZ-a ponovno podsjećaju građane na dodatan oprez.

Nemoj da te peče savjest - osvrni se i spasi šumu od požara!

"Zabranjeno je spaljivanje, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara", upozorili su.

U slučaju da ga primjetite, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.


Tagovi

Požari Hrvatska vatrogasna zajednica Vatrogasci Šumski požari Istra


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!