Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paulownia elongata
  • 21.09.2016. 13:30

Uz uzgoj svinja i 350 sadnica paulovnije

Uzimajući u obzir karakteristike paulovnije, bivši se direktor klastera CroPig i sam odlučio na uzgoj tog brzorastućeg profitabilnog drveta!

  • 10.984
  • 1.150
  • 0

S obzirom na to da je Paulownia zbog iznimno brzog rasta i visoke kvalitete drveta obećavajuća investicija čiji je najzanimljiviji i komercijalni najvažniji segment korištenje u svrhu proizvodnje biomase, površine istočne Hrvatske sve više su rezervirane za sadnju ovog drveta (imenovanog u čast Anne Paulowne, kraljice Nizozemske, kćeri cara Pavla I., zbog čega ga također nazivamo "princeza drvo").

Uzimajući u obzir karakteristike Paulownie elongate, bivši se direktor klastera CroPig i sam odlučio na uzgoj u koji je zakoračio 2015. godine kada je glede ulaganja snosio troškove sadnica i navodnjavanja koje je dosta potrebno. Navodnjavanje "kap po kap" je neophodno samo u prvoj godini, poručio je Kruno Pavlović.

350 sadnica najbrže rastućeg drveta

Simpatizirajući hortikulturu, a težeći malom parku iza kuće, diplomirani je agronom Kruno Pavlović obogatio Cernu posadivši na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oko 350 sadnica čija je specifičnost C-4 tip fotosinteze, odnosno obnovljivi izvori energije u drvnom smislu. S obzirom na to da Paulownia elongata ima jako velike listove, pogoduje obnavljanju ozona i atmosfere.

Kruno Pavlović

Uzgoj sjemena u kontejnerima

"Zahvaljujući mještaninu Fabianu Markoviću, ponosim se pouzdanim sjemenom zbog kojeg biljke tijekom ove sadnje nisu podbacile", kazao je Kruno koji je ukazao također na jako sitno sjeme koje se uzgaja u kontejnerima, a raspoznaje preko povećala. Prilikom porasta sjeme se presađuje u čašice gdje stoji tri mjeseca nakon čega slijedi presađivanje u zemljište. Pavlović je sadnju uz razmak 5x3m obavio uz polaganje folije u svrhu sprječavanja rasta trave i korova oko sadnice. Žalosti ga što je sadnju prema osobnom sudu ipak malo gusto izvršio.

U 20 dana premašile visinu od metra

Krunine su sadnice "princezinog drveta" u samo dvadesetak dana premašile visinu od jednog metra, što im je i karakteristično s obzirom na to da se ubrajaju u najbrže rastuće vrste na svijetu.

"Nadam se da će kroz sedam godina sadnice doseći visinu od oko 20 metara i obujam između 40 i 50 cm te tako od obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva napraviti oazu mira", dodao je Pavlović koji ne isključuje mogućnost uporabe jednog dijela Paulownie u svrhu korištenja kao energenta za osobne potrebe.

Radovi u polju

Rezanje s ciljem

Premda se zbog svojih karakteristika Paulownia elongata koristi ponajviše u drvnoj industriji za proizvodnju namještaja, instrumenata, klavira i ostalog, Kruno ju ipak zbog duhovnog utočišta ne bi u potpunosti rezao.

"Ideja je da u petoj godini siječem svaku drugu Paulowniu unutar reda gdje će za osam godina opet biti otvorena mogućnost za sječu. Za prvu se klasu drveta može izvršiti sedam sječa svakih osam godina s time da promjer stabla preko 80cm u visini do 30 m sadrži 1 m3 prvoklasnog drveta", kazao je Kruno.

Ako su zadovoljene sve fiziološke potrebe, iz jednog se stabla za sedam godina može dobiti jedan prostorni metar drva. Mnogi se također, odlučuju na uzgoj jer paljenje i sagorijevanje ovog drveta ima energetsku vrijednost od 4.500 kilokalorija, što je približno vrijednosti dobrog ugljena, koje daje tek 0,57 kilograma po toni pepela.


Fotoprilog


Tagovi

Paulownia elongata Kruno Pawlović Cerna Obnovljivi izvori energije


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.