Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UŠP Osijek
  • 18.04.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

UŠP Osijek: Prošla lovna sezona bila je odlična, a ova bi ju mogla nadmašiti

Završila je još jedna lovna sezona, a u UŠP Osijek zadovoljni su postignutim rezultatima. Osim što je u lovištu Podunavlje-Podravlje odstrijeljen šampionski jelen obični, sezona je po brojnim pokazateljima bila odlična.

Foto: Goran Vincenc/Marko Banić
  • 1.782
  • 90
  • 0

Lovna sezona u slavonskim i baranjskim lovištima započinje početkom rike jelenske divljači negdje sredinom kolovoza, a završava sa zadnjim danom siječnja kada kreću pripreme za iduću sezonu. Naime, svi pokazatelji govore kako je prošla sezona bila jedna od najboljih u povijesti te da bi ju iduća lovna sezona mogla nadmašiti. Brojke koje su nam za ovaj članak pripremili djelatnici Odjela za lovstvo UŠP Osijek doista su impresivne, a rezultati dosadašnjeg praćenja divljači za iduću sezonu mame im osmjeh na lice. 

Već je svima poznata pričao o šampionskom jelenu običnom odstrijeljenom u rujnu prošle godine koji je s 265,73 CIC točke postao državni prvak što je prvo ocijenila komisija UŠP Osijek, zatim je potvrdilo nacionalno povjerenstvo a nakon njih potvrda je stigla i iz međunarodne CIC komisije. No, niti ostatak sezone nije bio ništa lošiji pa je tako u 2021/22 godini odstrijeljeno ukupno 308 grla jelenske divljači te 1161 grla svinja divljih. 

Od naplaćenih lovova preko 5,6 milijuna kuna

Govoreći o jelenskoj divljači trofejne vrijednosti u prošloj sezoni odstrijeljeno je 98 muških grla od kojih je 57 grla ušlo u medalje i to 7 zlatnih, 31 srebrna te 19 brončanih. Treba reći kako ovakve brojke prati i stalan rast prihoda što raduje i voditelja UŠP Osijek dr. sc. Vladu Jumića koji je doktorirao upravo na području lovstva.

"Godina je bila odlična prema puno pokazatelja, a izuzmemo li pandemijsku 2020. godinu kada nam zbog objektivnih razloga gosti nisu mogli dolaziti, prihodi posljednjih godina konstantno rastu. Samo do sada naplaćenih lovova uprihodili su 5.608.750 kuna, a naplaćene su i ostale ugostiteljske usluge te usluge smještaja", kazao je Jumić dodavši kako se o visoko cijenjenim trofejima jelenske divljači naveliko priča, no treba reći i kako se velika dobit ostvaruje i od lova na divlje svinje. Riječ je o skupnim lovovima koji su posebno atraktivni, a donose gotovo istu financijsku dobit kao i lovovi na jelensku divljač.

Voditelj UŠP Osijek Vlado Jumić

Ove godine odstrijeljeno je 116 veprova od kojih su 4 zlata, 4 srebra, 13 brončanih i 95 do medalje. Osim što je vrlo zadovoljan lovnom sezonom, Jumić zadovoljstvo iskazuje i gospodarenjem dvama lovištima, gdje se iz godine u godinu vidi napredak, što je rezultat velikog i mukotrpnog rada te vrlo kvalitetnih djelatnika koji rade i organiziraju cjelokupan posao.

Naime, UŠP Osijek gospodari s dva vrlo velika lovišta: Podunavlje -  Podravlje XIV/9 površine 26.810 koje je ujedno i najveće lovište u Hrvatskoj te lovište Breznica XIV/1 površine 8.660 ha. U lovištu gospodare matičnim fondom od 1.600 grla jelenske divljači i oko 1000 grla svinje divlje. Ipak, treba reći kako je lovište Podunavlje – Podravlje specifično te da u njemu jelenska divljač ima maksimalno kvalitetne uvjete.

Primjerci visoke trofejske vrijednosti

"Svi naši jeleni obični koji obitavaju na području Baranje su genetski čisti i zbog toga su iznimno cijenjeni. Naše lovište služi i za poboljšanje genofonda za područje cijele Hrvatske. Naše jelene prodajemo i kao živu divljač jer a takvi poslovi postaju sve unosniji. Ove smo godine prodali živu divljač u UŠP Nova Gradiška i UŠP Senj", ističe nam Danko Radoš, rukovoditelj Odjela za lovstvo UŠP Osijek.

Trenutno djelatnici odjela za lovstvo zajedno s lovočuvarima obilaze šume u potrazi za odbačenim rogovljem. Pregledom do sada sakupljenih uzoraka uočili su kako u lovištu i dalje ima primjeraka visoke trofejne vrijednosti od 240 točaka naviše. Prema dosadašnjoj evidenciji, radi se o 4 do 5 grla, a upravo su ovakve informacije garancija posjećenosti i dolazaka lovaca u naša lovišta.

Lovačka kuća Kondrić

"Kvaliteta lovišta prepoznata je odavno od strane gostiju tako da po završetku lovne sezone, lovci rade rezervaciju za iduću godinu. Trenutni booking za sezonu 2022/23 ide fenomenalno. Već imamo ugovoreno sve skupne lovove i 75 % rezerviranih odstrela u rici", kazao je Robert Gros, stručni suradnik za lovstvo. Kaže, uzgojni odstrel rješavaju u hodu, ali i on se popunjava zadovoljavajućom dinamikom. "Cijene rike i skupnih lovova za sada nećemo mijenjati ali mijenjat će se cjenik uzgojnog odstrela i usluga. Zanimanje gostiju svakim danom je sve veće a nadamo se da će, unatoč nesigurnim vremenima, tako i ostati", govori nam.

Smještajni kapaciteti vezani na lovište Podunavlje – Podravlje podrazumijevaju Lovačke domove Zlatna greda, Monjoroš i Ćošak šume dok je na lovište Breznica vezan LD Kondrić. Za skupne lovove najčešće se koristi Zlatna greda i Kondrić dok za pojedinačne lovove tu su Monjoroš i Ćošak šume. Što se smještajnog kapaciteta tiče, oni su za sada dostatni s time da sve više lovaca traži veći komfor stoga je potrebno dodatno ulaganje kako bi se ponuda lova mogla pratiti i ponuda smještajnih i ugostiteljskih usluga.

Prepolovljen broj srneće divljači zbog američkog metilja

Ovako dobre rezultate na tako velikom području ne bi bilo moguće ostvariti bez ljudi. O lovištima brinu 4 djelatnika odjela za lovstvo UŠP Osijek, a u šumarijama su još dva revirnika zadužena za poslove u lovstvu. Pored toga u lovištima radi 11 lovočuvara osiguravajući prijeko potrebni mir divljači u lovištu.

Problem predstavlja veliki broj posjetitelja ovoga područja koji nerijetko uzimaju rogovlje za uspomenu ne znajući da se i iznošenje rogovlja smatra krivolovom. Problem postoji i s matičnim fondom srneće divljači kojeg čini 250 grla no na žalost, zbog pojave velikog američkog metilja on je prepolovljen te je njegovu brojnost potrebno ponovno utvrditi. 

Bogatstvo divljači

Djelatnici Odjela za lovstvo već duži niz godina provode liječenje divljači od ovog opakog parazita i ulažu velike napore i financijska sredstva u rješavanju ovog problema a surađuju i s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu kako bi se taj problem metilja riješio. Samo ove godine utrošeno je 100 tisuća kuna u liječenje divljači od te bolesti koja im remeti trofejnu strukturu u samome lovištu.

Uskoro kreće brojanje srneće divljači pa će se znati točna brojka na osnovu koje će se prilagoditi buduće gospodarenje ovom vrstom. Rješavanjem ovoga problema podigla bi se i dobit od gospodarenja srnećom divljači što bi UŠP Osijek sigurno poguralo prema novim rekordnim sezonama.


Fotoprilog


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

UŠP Osijek Lovna sezona Šampionski jelen Vlado Jumić


Autor

Goran Vincenc

Više [+]

Glavni urednik časopisa "Hrvatske šume".


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]