Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministrica poljoprivrede
  • 29.10.2019. 13:25
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Uskoro javni poziv za dugogodišnji zakup šumskog zemljišta u svrhu pašarenja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je u Šibeniku najavila javni poziv za dugogodišnji zakup šumskog zemljišta u svrhu pašarenja.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.351
  • 93
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je jučer Šibensko-kninsku županiju te otvorila 1. međunarodnu konferenciju o kršu i sudjelovala na panelu na temu stanja na području krških županija i važnosti krša kao generatora razvoja ruralnih područja.

Kako navode iz ministarstva, na panelu je pritom predstavila mjere kojima Ministarstvo poljoprivrede brine o razvoju krša i aktivaciji krških površina, istaknuvši značajan doprinos Mjere 13 za plaćanja u područjima s različitim ograničenjima, a u kojima je prisutan problem odljeva stanovništva, gdje je potrebno uložiti više napora da bi se održala poljoprivredna proizvodnja u skladu s ciljem očuvanja vrijednosti krša.

Najveći broj korisnika nalazi se u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a od 2015. godine, naglašavaju, vidljiv je porast broja korisnika ove mjere kao i površina zemljišta, pri čemu je vrijednost ukupne potpore 1,4  milijarde kuna.

Ministrica poljoprivrede ujedno je i najavila javni poziv za dugogodišnji zakup šumskog zemljišta u svrhu pašarenja"Donesena Uredba o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH i javni poziv za odobravanje istog je od velike važnosti za osam krških županija, omogućuje lokalnim poljoprivrednicima pristup važnom resursu za potencijalno povećanje stočarske proizvodnje u ruralnim krajevima u kojima je teže živjeti, raditi i zarađivati zbog dodatnih ograničenja. Naši poljoprivrednici i stočari su takvu priliku dugo čekali, a mi u Ministarstvu ćemo se potruditi maksimalno ubrzati dodjelu resursa", obećala je ministrica koja se tijekom posjeta sastala sa županom Goranom Paukom i suradnicima te posjetila ribarsku luku Tribunj i ribarsku zadrugu Adria.

"Ta je luka od posebne namjene od državnog značaja, pa se tom prilikom razgovaralo o otvorenim pitanjima održivosti ribarske luke i sanacija otpada iz mora te mogućnosti financiranja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo", zaključuju iz ministarstva. 

Inače, ministrica Vučković posljednjih je dana posjetila uspješne lokalne EU projekte u Općini Kotoriba. U svojem obilasku Kotoribe obišla je dječji vrtić, staru školu i Dugu ulicu te NK Graničar Kotoriba, farmu pilića tvrtke EKO Kotor i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Siladi, projekte sufinancirane EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Prisustvovala je svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju prvog dječjeg vrtića u Općini Sv. Petar Orehovec, koji će postati drugi dom za čak 60 djece vrtićkog uzrasta. Projekt Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Općini Sveti Petar Orehovec vrijedan je ukupno 9,2 milijuna kuna, pri čemu je potpora u iznosu 7,4 milijuna kuna odobrena u okviru mjere 7 Programa ruralnog razvoja.

Ministrica je u splitskoj Spaladium Areni otvorila i 23. Međunarodni sajam SASO 2019., koji je okupio više od 100 izlagača iz nekoliko europskih zemalja kroz 10 specijaliziranih sajmova i 4 stručne konferencije te u Primoštenu znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pašarenje Javni poziv Krš Marija Vučković Ministrica poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.