Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod žira
  • 16.10.2021. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Uroda žira će ove godine biti, ali je upitno zbog suše i napada mrežaste stjenice koliko

Zbog slabog uroda, posljednje tri godine usluga sakupljanja žira dosezala je visoku cijenu od devet kuna po kilogramu, a kako stvari stoje, ista bi mogla ostati i ove godine, čuli smo u UŠP Vinkovci.

Foto: Goran Vincenc
  • 1.796
  • 25
  • 0

Od pojave hrastove mrežaste stjenice 2013. godine, urod žira u našem najvećem kompleksu lužnjakovih šuma postao je gorući problem. Bez njega nema prirodne obnove stoga šumari posljednjih nekoliko godina sa strepnjom dočekuju početak jeseni da vide hoće li hrast uspjeti iznijeti zdravi plod koji omogućuje obnovu.

Kako stvari stoje, ove godine uroda će biti, no pitanje je hoće li on biti dostatan.

Izostanak urod svake godine veliki problem

Hrastova mrežasta stjenica, štetnik koji je u našim šumama otkriven 2013. godine ne ubija hrast, ali ga sisanjem klorofila značajno oslabi te je njegov list već početkom kolovoza žut kao da je jesen.

Stablo se od ovog nametnika brani odbacivanjem ploda za čiji razvoj troši mnogo energije. Tako je, recimo, prošle godine urod u potpunosti izostao, stoga na određenim površinama pripremljenim za obnovu nije bilo moguće napraviti pomlađivanje sastojina što bi moglo generirati enormno velike probleme u bliskoj budućnosti.

Nije problem kada poneke godine i izostane urod, no kada se to ponavlja iz godine u godinu, onda to postaje veliki problem. Pogotovo kada u slučaju da hrast uspije iznijeti urod do kraja, on bude slab ili nikakav.

Još uvijek se ne zna koji su uvjeti potrebni da hrast u novonastaloj situaciji iznese plod do kraja. U 2019. godini imali smo vrlo kišno proljeće koje je trajalo sve do početka ljeta i znanstvenici su bili uvjereni kako je vlaga glavni segment koji određuje hoće li biti uroda ili ne.

Ove godine na području spačvanskog bazena nije bilo toliko kiša, a ljeto je bilo ekstremno vruće pa ipak, nekog uroda bi moglo biti, a vrlo vjerojatno je kako bi on bio čak i dobar da se nije pojavio novi problem.

Ove godine štete od hrastove ose šiškarice

Naime, u velikome su se broju pojavile štete od hrastove ose šiškarice, čestog štetnika u našim šumama koji se pojavljuje svakih nekoliko godina. Hrastova osa šiškarica deformira žir u njegovu začetku i onemogućuje da se u potpunosti razvije zbog čega je neupotrebljiv.

Nažalost prilikom našeg posjeta hrastovim šumama Uprava šuma Podružnica Vinkovci, otpale deformirane žirove sa šiškama vidjeli smo posvuda. Šteta, jer su svi pokazatelji ukazivali kako bi urod ove godine mogao biti dostatan za potrebe vinkovačke podružnice.

UŠP Vinkovci i ove godine skuplja žir

UŠP Vinkovci će ove godine trebati oko 35 vagona žira (350.000 kg) dok je procjena kako će uroda biti između 16 i 17 vagona.

"Zbog slabog uroda, posljednje tri godine usluga sakupljanja žira s naših sjemenskih objekata dosezala je visoku cijenu od devet kuna po kilogramu, a kako stvari stoje, tako visoka cijena mogla bi ostati i ove godine“, govori nam Zlatko Kovačević, stručni suradnik za rasadničarsku proizvodnju i sjemenarstvo.

Žir se, kao i prethodnih tako i ove godine skuplja na sjemenskim objektima UŠP Vinkovci. To su prvenstveno sjemenski izvori (sastojine hrasta lužnjaka) registrirani na cijelome tom području u svih 12 šumarija na ukupnoj površini od cca 28.000 hektara.

Zatim, skuplja se i u sjemenskim sastojinama gdje su šumari svojim gospodarenjem u dužem periodu kroz selektivne prorede uklonili negativna i nepoželjna stabla tj. napravili su selekciju i ostavili najkvalitetnija stabla hrasta lužnjaka s kojih se sakuplja sjeme.

Takvo sjeme u prvom redu je namijenjeno rasadničkoj proizvodnji za proizvodnju kvalitetnih šumskih sadnica. Sjemenske sastojine nalaze se na području četiri šumarije: Gunja, Otok, Strošinci i Vrbanja, a njihova ukupna površina iznosi 745 hektara.

Naposljetku tu je i sjemenska plantaža Petkovac na području šumarije Otok površine 25 ha, nasad superiornih jedinki osnovan od odabranih klonova (klonska sjemenska plantaža) koja je izolirana i kojom se upravlja tako da se izbjegne ili smanji oprašivanje iz vanjskih izvora, a služi za proizvodnju čestog i obilnog uroda genetski poboljšanog sjemena.

Žir se, kao i prethodnih tako i ove godine skuplja na sjemenskim objektima UŠP Vinkovci

Kategorija sjemena proizvedenog u toj plantaži nosi oznaku "kvalificiran", a namjena sjemena je isključivo rasadnička proizvodnja.

Pomlađivanje žirom hrasta lužnjaka

Početkom rujna kada smo posjetili šume vinkovačke podružnice, žira je još bilo na stablima iako se moglo čuti kako pada kad god bi zapuhao vjetar te je potrebno izdržati još mjesec dana kako bi u potpunosti sazrio.

Nada ide u smjeru da većinom otpada žir napadnut od strane ose šiškarice, ali ima i dosta nezrelog žira kojeg hrast odbacuje hrvajući se s hrastovom mrežastom stjenicom, odnosno nedostatkom klorofila za fotosintezu.

UŠP Vinkovci u 2021. godini planira pomladiti 492,00 ha, od toga prirodnom obnovom žirom hrasta lužnjaka na površini od 475,57 ha, sadnjom sadnica hrasta lužnjaka na površini od 4,90 ha i sadnjom sadnica vrba na površini od 11,53 ha. Najvećim dijelom iz sredstava Hrvatskih šuma, a dio financiranjem preko projekta EU-konverzije.

Pomlađivanje žirom hrasta lužnjaka, pojasnio je Davor Vukovac, stručni suradnik za uzgajanje šuma pri UŠP Vinkovci,  obavljat ćemo na površinama koje moramo obnoviti zbog isteka važenja osnova gospodarenja u šumariji Županja i šumariji Lipovac na 91,88 ha, a u šumarijama Strošinci i Vinkovci preko projekta konverzije financiranog iz EU fondova obnavljamo 50 ha.

"Te površine su nam u prioritetima za obnovu u 2021. godini no na području UŠP Vinkovci imamo spremne sastojine poželjne za pomlađivanje a nalaze se u šumariji Gunja na površini od 97,91 ha, šumariji Vrbanja od 82,03 ha i šumariji Strošinci od 153,75 ha. Na svim površinama UŠP Vinkovci planiramo unijeti ukupnu količinu od oko 35 vagona žira hrasta lužnjaka“, otkrio je.

Dio sastojina je pripremljen i spreman za unos žira dok u mjesecu rujnu provodimo radove čišćenja tla od korova za preostale površine u 2021. i dio pomlađivanja u 2022. godini. Prema prvim pokazateljima nadaju se da bi urod na području UŠP Vinkovci možda mogao biti dovoljan za zadovoljavanje potreba.

Zbog suše urod pod upitnikom

"Zbog suše koja je trajala cijelo ljeto i napada hrastove mrežaste stjenice ne možemo dati točnu procjenu uroda žira“, ističe Vukovac.

Prošle godine uspješno je realiziran prvi projekt EU-konverzije preko operacije EU 8.5.1. Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura na području šumarije Strošinci površine od 27,16 ha, vrijednosti projekta 714.382,28 kuna. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pozitivno je ocijenila još sedam projekata konverzija u 2021. godini.

UŠP Vinkovci planira od 2021. do 2023. godine realizirati konverzije sufinancirane od EU na površini od 101,74 ha i s potporom od 4.602.116,03 kn.

Sve u svemu, bit će to još jedna teška godina za hrastove šumske sastojine spačvanskog bazena gdje prirodno pomlađivanje iz godine u godinu postaje sve veći problem.


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Urod žira Hrastova mrežasta stjenica Odbacivanje ploda Osa šiškarica UŠP Vinkovci Pomlađivanje hrasta lužnjaka


Autor

Goran Vincenc

Više [+]

Glavni urednik časopisa "Hrvatske šume".


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]