Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti drveća
  • 22.06.2022. 18:00

Uništavanju domaćeg jasena preti neupadljiva gljivica

Zaštita i suzbijanje je veoma otežano. Ne pomaže uklanjanje pojedinačnih grana ili tretiranje fungicidima. Veoma teško se iskorenjuje iz prirode.

Foto: Depositphotos/IanRedding
  • 131
  • 31
  • 0

Invazivne vrste sve više napaduju evropski kontinent. Prava trka je pred nama kada su u pitanju vrste jasena, a stručnjaci istražuju načine da sačuvaju ovo drveće, navodi Agrarheute.

Neupadljiva gljivica Hymenoscyphus fraxineus preti uništavanju ove vrste koja je od izuzetnog značaja, svestrana i ekonomski interesantna. Osim što naseljava aluvijalne šume, daje i drvo dobrog kvaliteta.

Patogena gljivica vodi poreklo iz Azije gde inficira azijski jasen, ali ne izaziva nikakve probleme. Međutim, u Evropi je sasvim druga priča. Smatra se da je iz svoje postojbine 1992. godine stigla u Poljsku, a odatle se raširila izazivajući izumiranje autohtonih vrsta koja nemaju mehanizam odbrane.

Izaziva brzo propadanje mladih stabala i uvenuće starijih koje napadaju drugi organizmi.

Problematična zaštita

Zaštita i suzbijanje je veoma otežano. Ne pomaže uklanjanje pojedinačnih grana ili tretiranje fungicidima. Veoma teško se iskorenjuje iz prirode. Spore gljivice dugo zadržavaju svoju vitalnost u zemljištu, a problem su i odumrla stabla koja postaju izvor zaraze.

U istraživanjima je otkriveno da stabla u gradovima duže odolevaju gljivici nego ona iz prirodne sredine. Genetičari traže ona koja su pokazala otpornost. Započeti su eksperimentalni procesi selekcije i vegetativno razmnožavanje. Sade ih širom Nemačke i mogla bi biti osnova za buduće šume jasena. Naučnici su u potrazi za virusom koji bi mogao regulisati razvoj štetnog organizma.

Kako prepoznati simptome napada? 

Od izuzetne važnosti je da vlasnici šuma znaju prepoznati simptome napada. Na stablima dolazi do pojave odumiranja, javlja se lišće koje vene i na kraju pocrni, uočavaju se nekroza kore i peteljki, krošnja postaje svetlija, a stablo formira brojne zamenske izdanke.

Nova pretnja po jasen je širenje azijske bube koja iz Kine, Japana, Mongolije, Južne Koreje i istočne Rusije preko Rusije i Ukrajine napreduje prema evropskim šumama.

Kako izgledaju šume Velike Britanije zahvaćene ovim patogenom, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Hymenoscyphus fraxineus Jasen Invazivne vrste Patogen jasena Gljivica na jasenu Sušenje jasena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.