Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirtalis
  • 23.02.2016. 08:30

Ulaganja i isplativost uzgoja paulovnije

U računicu isplativosti svakako treba uračunati i to da nakon sječe paulovnija ponovno niče iz postojećeg korijena. Tako može odraditi najmanje četiri turnusa sječe i to bez ikakvih dodatnih ulaganja.

  • 33.492
  • 1.375
  • 1

Tvrtka Mirtalis d.o.o. predstavila je uzgoj brzorastućeg drveta paulovnije. Imali smo tako priliku saznati više informacija kroz dva članka Sve što ste htjeli znati o uzgoju paulovnije i Uzgoj paulovnije - što i kako. Ponovno smo kontaktirali stručnjake iz Mirtalisa kako bismo razgovarali o brojnim drugi temama koje bi mogle zanimati sve sadašnje i buduće uzgajivače, a kako bi postigli najbolje rezultate rasta te saznali sve o ulaganjima i isplativosti proizvodnje ovog čudesnog drveta.

Možete li nam nešto reći o realnim prirastima tijekom nekoliko godina?

Četiri mjeseca nakon čepiranja

Volimo širiti optimizam, pogotovo kada se radi o poslu koji radimo, no moramo biti oprezni kada su u pitanju tuđa ulaganja i očekivanja pa se ne smijemo razmetati očekivanim prinosima plantaža paulovnije. Istina da ćete na raznim forumima, ali i od neodgovornih trgovaca, dobiti nerealne podatke o rastu, ali i cijenama otkupa.

Najstarije plantaže u Europi su u Andaluziji u Španjolskoj gdje je prva sječa bila već nakon 5 godina uz promjer debla od 40-ak cm u podnožju. Naša klima dozvoljava razdoblje vegetacije od 5 mjeseci godišnje dok je u Andaluziji gotovo 10 mjeseci. Zbog toga takve rezultate ipak ne možemo očekivati kod nas. No i rezultati u našoj klimi su impresivni. Imamo osobno iskustvo od prirasta nakon čepiranja (dvogodišnjeg korijena) od 5 do 5,5 metara za samo 4 mjeseca.

Iz naših iskustava, ukoliko je plantaža postavljena na pravilan način, rast u prvoj sezoni može biti između 3 i 4 metra uz promjer debla pri dnu preko 8-10 centimetara. U drugoj sezoni nakon čepiranja rast je preko 5 metara uz promjer debla preko 10-12 centimetara. Nakon 8-9 godina promjer debla bi trebao biti oko 40 cm, dok je ukupna visina stabla preko 15-18 m. Dakako da uspjeh ovisi i o navodnjavanju, uvjetima u tlu i dohrani.

U EU sve veća potražnja za paulovnijom

Kada su paulovnije spremne za sječu i postoji li mogućnost plasmana te je li to dobra prilika za zaradu?

Postoje otkupljivači iz Austrije koji kupuju debla već kada dosegne 25 centimetara promjera i koriste ih za gradnju drvenih kuća. U našoj klimi za očekivati je da taj promjer dosegne u petoj ili šestoj godini. Mogu se sjeći i nakon 8-9 godina kada su znatno većeg promjera i prodaju se po kubiku za potrebe industrije namještaja, brodogradnje, avio-industrije, izrade furnira. U EU je tek počela prava potražnja za paulovnijom, a bit će samo sve veća.

Šuma je u EU i svijetu sve manje, a potražnja sve veća. Bojazan da bi se sadnjom paulovnija kod nas i u Europi moglo zasititi tržište nije realna.

Nakon što smo 70-ih godina napuštali drvo kao materijal i sve počeli proizvodili od plastike, tako se sad svi vraćaju drvetu kao prirodnom materijalu. Šuma je u EU i svijetu sve manje, a potražnja sve veća. Bojazan da bi se sadnjom paulovnija kod nas i u Europi moglo zasititi tržište nije realna. Europski uzgoj bit će samo kap u moru kineske proizvodnje paulovnije (2,5 milijuna hektara).

Dakako da ćemo kupcima naših sadnica pomoći u kontaktima i plasiranju njihovih paulovnija. Prodavat ćemo debla sa svojih vlastitih plantaža pa nam je to zajednički interes. Bili bismo neozbiljni i neiskreni kada bismo, uz sadnice, nudili ugovaranje otkupa stabala. To bi prije moglo pobuditi sumnju na nekakvu prijevaru nego u poštenu namjeru.

Kretanje cijena i potrebna ulaganja

Znate li kako se kreću cijene za debla paulovnije?

Uspjeh ovisi i o uvjetima u tlu i dohrani

Nažalost mogle su se čuti nerealne tvrdnje o cijenama debla po kubiku od 1000-1200 dolara. Naravno da je to daleko od istine i da takvo pretjerivanje šteti ozbiljnim uzgajivačima sadnica. Realna cijena za kubik debla paulovnije na Europskom tržištu je najmanje 200 Eura. Dakako da je i taj iznos itekako isplativ. To su cijene kakve postižu hrastova debla najviših klasa.

Postavlja se pitanje kolika će biti cijena nakon 8-10 godina. S obzirom da se napuštaju umjetni materijali kao što je na primjer plastika, potražnja za drvetom kao prirodnim materijalom stalno raste.

Istovremeno je šuma sve manje, pa je za očekivati da će cijene svih vrsta drva, pa tako i paulovnije, nastaviti rasti. Ovo malo paulovnije što se zadnjih godina počinje uzgajati u EU je zanemarivo i kap u moru u odnosu na proizvodnju pulovnije u Kini na 2,5 milijuna hektara. S Europskim zanemarivim količinama nikako ne možemo utjecati na pad cijene, ali ćemo utjecati na prepoznavanje i povećanje potražnje za drvom paulovnije.

Kolika su ulaganja potrebna?

Trošak folija i crijeva za navodnjavanje kap na kap je znatno manje od onoga što većina ljudi misli. Cijena dužnog metra folije i crijeva kap na kap zajedno je oko 1,5 kn. Treba osigurati vodu za navodnjavanje bilo iz nekakvih potoka, rijeka, jezera, bunara ili vodovoda. Našim kupcima možemo osigurati foliju i crijeva kap na kap. Maksimalan potreban razmak između redova je 4 metra i isti toliki razmak unutar reda. Osim troška sadnica (cca 600 po hektaru) potrebno je predvidjeti trošak obrade tla. Dakle oranje (još bolje podrivanje) i frezanje.

Prilikom donošenja odluke treba li krenuti u posao uzgoja paulovnije, treba znati da se za ozbiljna ulaganja u plantaže trebaju saditi najkvalitetnije sadnice. Ono što sada sadimo ubirat ćemo za nekoliko godina, a tada neće biti mogućnosti za ispravljanje greške koju bismo mogli učiniti sada i baš zato su naše sadnice jedini pravi izbor.

Ukoliko je plantaža na mjestu gdje postoji puno srndaća, predlažemo da je zaštitite građevinskom crveno-bijelom trakom koju također imamo u ponudi. Isprobano je i djeluje. Srndaći, kao niti druge životinje ne jedu list na stablu već češu rogove i time oštećuju koru stabla. Predložili bi i prve dvije godine zaštitu od zečeva krečenjem stabla do visine od 50-60 centimetara. Još je praktičnije, ali nešto skuplje rješenje protiv zečeva i srndaća, postaviti ogradu od farmerske žice.

U računicu isplativosti svakako treba uračunati i to da nakon sječe paulovnija ponovno niče iz postojećeg korijena. Tako može odraditi najmanje četiri turnusa sječe i to bez ikakvih dodatnih ulaganja.

Proračun ulaganja

Ulaganja ovise o površini na kojoj se želi zasaditi paulovnija. Baza iznosi 600 sadnica po hektaru, a broj istih može varirati ovisno o obliku parcele i udaljavaju od međe.

Proračun uključuje:

1 hektar

(600 sadnica)

3 hektara

(1.800 sadnica)

5 hektara

(3.000 sadnica)

sadnice, foliju, crijevo za navodnjavanje kap na kap

(za terene nagiba do 5%)

20.000

kn

55.000

kn

82.000

kn

U konačni izračun potrebno je dodati:

  • Alkaten cijev koja dovodi vodu od izvora vode pa do ulaza u sistem navodnjavanja,
  • Pripremu zemlje - dubinsko oranje, frezanje, postavljanje folije sa crijevom kap-na-kap
  • Po potrebi pumpu (cijene motornih pumpi kreću se od 1.500 kn)

Hibrid paulovnije ne ugrožava domicilne vrste

Možete li nešto reći o invazivnosti paulovnije i koliku opasnost predstavlja za naš ekosustav?

Novo stablo nakon prve sječe

Prema zakonu o zaštiti prirode svatko tko želi posaditi stranu biljku u prirodi, treba zatražiti dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Paulovnija spada u strane biljke. Uzgajivači sadnog materija, trebaju posebno odobrenje ministarstva za uzgoj i prodaju sadnica paulovnije.

Na poslovima izdavanja navedenih dozvola rade stručni djelatnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a svoje stručno mišljenje o svakom pojedinom zahtjevu daje i Agencija za zaštitu okoliša. U tim institucijama rade stručne osobe koje informacije razmjenjuju sa svim relevantnim institucijama u Europskoj uniji.

S obzirom da tvrtka Mirtalis d.o.o. ima dozvolu za uzgoj i prodaju sadnica svog hibrida paulovnije, lako je zaključiti da je riječ o hibridu koji ekološki ne ugrožava domicilne vrste. On se ne širi sjemenom u prirodnim uvjetima. Naš hibrid je namijenjen za podizanje plantaža odnosno kontinuirani uzgoj.

Dozvola za sadnju

Na kojim je sve zemljištima dozvoljeno saditi paulovniju, a na kojima nije?

Prema zakonu o zaštiti prirode, svatko tko želi posaditi stranu vrstu u prirodi, pa tako i paulovniju, treba zatražiti dozvolu za sadnju od Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Prema praksi Ministarstva zaštite okoliša i prirode u izdavanju navedenih dozvola, problem je ukoliko se katastarska čestica, na kojoj se planira saditi, nalazi u području pod posebnom zaštitom (park prirode, nacionalni park...). Također je problem ako se u katastru vodi kao šuma. Budući da na to unaprijed upozoravamo naše kupce, svi zahtjevi prema ministarstvu, koje smo mi pripremali našim kupcima, dobili su pozitivno rješenje.

Za narudžbu te više informacija o sadnicama i uzgoju paulovnije, kontaktirajte tvrtku Mirtalis na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Paulovnija

Paulovnija

Sinonim: - | Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, kćeri ruskoga cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice... Više [+]

Tagovi

Paulovnija Mirtalis Agencija za zaštitu okoliša Uzgoj paulovnije Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo