Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume
  • 18.09.2020. 10:30

U upravljanju i gazdovanju šumama potrebno aktivnije učešće žena

Projekat koji podrazumeva veće učešće žena u upravljanju i gazdovanju šumama dugoročno će doprineti povećanju nivoa zaposlenosti u "Dunavskom regionu", tako što će se baviti problemom mladih i dugotrajno nezaposlenih žena u ruralnim područjima.

Foto: JumpStory
  • 101
  • 38
  • 0

U okviru nedavno započetog projekta "Fem4Forest" (Šume u rukama žena) u kojem pored naše zemlje učestvuje i više država iz regiona biće istaknute različite uloge žena u šumarstvu i šire, u kompletnom lancu snabdevanja šumskim proizvodima.

Projekat će se baviti istraživanjem različitih mogućnosti za aktivnije učešće žena u upravljanju i gazdovanju šumama, kao i na tržištu rada i na različitim nivoima odlučivanja, a cilj je da se identifikuju različite mogućnosti za aktivniju ulogu žena putem razmene ideja i primera dobre prakse kroz niz pilot projekata u "Dunavskom regionu", navodi se na sajtu Uprave za šume.

Gazdovanje valjevskim šumama koči administracija?

Biće predstavljene različite mogućnosti zapošljavanja žena u šumarstvu u zemljama koje su partneri na projektu, a koje će biti bazirane na komparativnim studijama i primerima "najbolje prakse". Osim toga, nudi se i novi inovativan pristup obrazovanju i mentorstvu, koji će omogućiti aktivniju ulogu žena u sektoru šumarstva.

Rešenje problema nezaposlenosti

Planirane aktivnosti su usmerene na potražnju i na tri najvažnije komponente: socijalnu uključenost, rodnu ravnopravnost i ekonomsku nezavisnost. Takođe, projekat će dugoročno doprineti povećanju nivoa zaposlenosti u "Dunavskom regionu", tako što će se baviti problemom mladih i dugotrajno nezaposlenih žena u ruralnim područjima.

Tek svaka šesta žena na selu - vlasnica nekretnine

Ovaj projekat uključuje 14 partnera iz 10 zemalja (Slovenija, Hrvatska, Austrija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija, Češka, Bugarska, Ukrajina). Projekt je finansiran u okviru Programa transnacionalne saradnje INTERREG Dunav. Vodeći partner je Šumarski institut i Slovenije, a rukovodilac projekta je dr Nike Krajnc. U Srbiji, partner na projektu je Univerzitet u Beogradu-Šumarski fakultet, a pridruženi strateški partner je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede-Uprava za šume.


Tagovi

Žene Šume Nezaposlene žene Ruralna područja Gazodavnje šumama Upravljanje šumama Fem4Forest


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.