Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje šuma
  • 06.09.2019. 16:00

U Srbiji pod šumom 30 odsto, a u Vojvodini svega šest procenata

Za pošumljavanje je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara, ali lokalne opštine nisu spremne da iskoriste podsticaje.

Foto: Sanja Dovečer (Ilustracija)
  • 1.451
  • 158
  • 0

U Srbiji je pošumljeno svega 30 odsto teritorije, a plan je da pod šumama bude 40 odsto. Najmanje je šuma u Vojvodini, svega šest odsto.

Za pošumljavanje je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara. Novac mogu da dobiju sve lokalne samouprave, a potrebno je samo da imaju planove za pošumljavanje. Na osnovu njih novac su dobili: Leskovac, Užice, Kraljevo, Pirot, Alibunar, Srbobran, Senta.

Uprava za šume poklanja sadnice onima koji žele da pošume svoje imanje

U Srbobranu pošumljeno manje od dva odsto 

Najmanje je šuma u Vojvodini, svega šest odsto. Na teritoriji opštine Srbobran pošumljeno je manje od dva odsto površine. "Problem je u tome što Srbobran ima negde oko 27.000 hektara obradive površine, ali veoma malo površine pod šumama što nam pravi problem u pogledu očuvanja plodnosti zemlje", kaže Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran. 

Leskovac je dobio novac da ozeleni spomen-park. Slađan Dikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine gradske uprave Leskovac, kaže da je jedan deo pod erozijom, degradiran i da je u planu da u tom delu budu zasade sadnice koje su dobili iz ovog fonda. Na taj način, biće posađeno autohtone vrste 180 stabala. 

U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada. Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, kaže da se povećava zeleni fond u gradu, čime će dobiti više benefita grad od prečišćavanja vazduha, sprečavanja erozije, pa do stvaranja novih pluća za grad u toku zimskog perioda. Zapravo, jedno drvo godišnje može da proizvede kiseonika za dve odrasle osobe.

Lokalne opštine nisu spremne da iskoriste novac?

Ministarstvo je spremno da izdvoji i mnogo više sredstava za pošumljavanje, ali, kažu, nisu sigurni da su opštine spremne da iskoriste ponuđeni novac. 

"Očigledno ne postoji svest u lokalnim samoupravama ili bar ne dovoljna svest da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine i drugo ne postoji svest o tome da je pošumljavanje istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način da sprečite posledice klimatskih promena", napominje Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, prenosi RTS.  

Šume u Srbiji pod stresom

U Srbiji 49 vrsta drveća

Prema podacima nacionalne inventure šuma Srbija spada u srednje šumovite zemlje sa prosečnom pokrivenošću šumskom vegetacijom. Ukupna površina pod šumama u Srbiji iznosi 2.254.000 hektara, odnosno pokrivenost je 29,1%. Od ove površine, državne šume zauzimaju 53%, dok privatne šume zauzimaju površinu od 47%. U šumama Srbije kako prenose u Zavodu za zaštitu prirode Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih.

Prema međunarodno prihvaćenoj definiciji šume u Srbiji su u odnosu na prirodnost podeljene u tri kategorije:

  • šume bez prisutnih intervencija čoveka (prašume), koje pokrivaju minimalnu površinu od 0,1% (1.200 ha), a koja je sigurno znatno veća u našim uslovima, ako se uzme u obzir ukupna površina obuhvaćenih objektima strogo rezervatskog tipa,
  • polu-prirodne šume pokrivaju 92,1% obrasle površine,
  • veštački podignute sastojine i plantaže mekih lišćara koje pokrivaju 7,8% ukupne površine pod šumama.

Izvori

RTS


Tagovi

Pošumljavanje Šumski rasadnik Ministarstvo zaštite životne sredine Goran Trivan Radivoj Paroški Slađan Dikić Ivan Stanisavljević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]