Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 22.03.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

U očuvanje šuma uložit će se gotovo 82 milijuna eura

Hrvatska se prepoznaje po gospodarenju i prirodnim šumama, što je važno zbog očuvanja bioraznolikosti, čulo se na obilježavanju Međunarodnog dana šuma u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.909
  • 303
  • 0

Međunarodni dan šuma i prvi dan proljeća, Hrvatske šume obilježile su jučer sadnjom 200 stabala hrasta kitnjaka i lužnjaka na obroncima Medvednice, te predstavljanjem prvih šest električnih vozila pod nazivom "Šume i zdravlje", čemu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma (HŠ) Nediljko Dujić i dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof.dr.sc. Josip Margaletić.

"Pripremili smo Akcijski plan zaštite šuma od požara, te će se u njihovo očuvanje uložiti za početak 26 milijuna eura, a u sklopu Nacionalnog plana u poljoprivredi do 2027. godine će to iznositi 81,8 milijuna eura, te će se financirati i šume privatnih šumoposjednika", kazala je ministrica te dodala da se Hrvatska prepoznaje po gospodarenju šumama, što traje već dva i pol stoljeća, a isto tako i po prirodnim šumama, što je važno zbog očuvanja bioraznolikosti.

Emisiju CO2 smanjit će za 18 tona

Prema njezinim riječima, zbog klimatskih promjena, šume su danas ugroženije više nego ikada, a važne su i zbog očuvanja okoliša i staništa za brojne divlje životinje, Predsjednik uprave HŠ-a Nediljko Dujić kazao je da su s Fodnom za zaštitu okoliša, koji je izdvojio 8.000 eura, ušli u nabavu prvih šest električnih vozila vrijednih 270.000 eura, kako bi, prije svega, u urbanim sredinama smanjili štetnu emisiju ugljičnog dioksida (CO2) po jednome vozilu za tri tone, što znači manje 18 tona CO2 u jednoj godini. Tri će automobila voziti po Zagrebu, a tri po drugim gradovima.

Dekan Josip Margaletić kazao je da 49 posto državnog teritorija RH pokrivaju šume, te šumarska struka, koja se školuje već 125 godina na Šumarskom fakultetu, ima zadaću odgovoriti na brojne klimatske izazove koji stoje pred nama, ali i na one što se javljaju unosom invazivnih vrsta. On se pohvalio da i strani studenti, odnosno stručnjaci, kao što su bili oni iz Kanade, te skoro i iz Češke i Švedske, dolaze u Zagreb, te je najavio i održavanje prvog foruma hrvatskog šumarstva.

Na Dubravkinu putu posađeno je 200 stabala hrasta

Na početku Dubravkinog puta, posađen je sedam godina star hrast kitnjak, koji ima životni vijek od čak 140 godina, što znači da tri generacije čekaju njegovu eksplataciju. No, zbog učestalih klimatskih promjena male su šanse da doživi tako duboku starost, kažu stručnjaci iz HŠ-a.

Interna istraga zbog zapošljavanja u HŠ

Dujić je naveo i da zbog klimatskih uvjeta staju s pošumljavanjem u travnju na Jadranu, ali da ono i dalje ide na kontinentalnom dijelu Lijepe naše, gdje pružaju stručnu pomoć građanima koji se žele uključiti u ovu hvalevrijednu akciju za očuvanje okoliša.

Dekan Margaletić istaknuo je da je krčenje šuma opasno i zbog pojave klizišta, koje valja primjereno sanirati, te da valja voditi računa i o sastavu tla kod sječe šuma. Dodao je da je  proizvodnja namještaja danas specifična, te da studenti šumarstva imaju najviše sati terenske nastave.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, u posljednje tri godine u suradnji s Hrvatskim šumama i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja izrađene su i brojne revizije šumskogospodarskih planova te je objavljeno 15 natječaja u kojima je ponuđeno za zakup oko 100 tisuća hektara šumskog zemljišta. Površina u zakupu tako je porasla sa 14.000 hektara iz 2019. na aktualnih gotovo 60.000 ha. 

Odgovarajući na upite, novi predsjednik Uprave HŠ-a Dujić je kazao da je zbog afere SMS, odnosno zapošljavanja 'preko veze' u državnoj tvrtki, provedena interna istraga, ali da nema saznanja što je po tome pitanju učinio DORH. Ministrica je navela da Državno odvjetništvo treba imati svoj prostor, te da nije bilo političkih pritisaka na njihov rad.


Fotoprilog


Tagovi

Dan šuma Sadnja hrasta Hrvatske šume Pošumljavanje Nediljko Dujić Josip Margaletić Marija Vučković


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]