Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 14.12.2017. 16:30

Treća elementarna nepogoda za goranske šume

U šumama su ostala izvaljena stabla, koja zbog natopljene zemlje vodom i svojih krošanja nisu mogla izdržati orkanske udare vjetra.

  • 410
  • 27
  • 0

U Primorsko-goranskoj županiji 12. prosinca 2017. godine proglašena je elementarna nepogoda za područje Gorskog kotara zbog šteta nastalih na objektima, infrastrukturi i šumama uzrokovanih orkanskim udarima južnog vjetra.

Šume su bile razlog proglašenja elementarne nepogode i 04. veljače 2014. kada su stradale u ledolomu a nakon čega se pojavila najezda smrekovog potkornjaka te je i zbog njega proglašena elementarna nepogoda 03. listopada 2017. godine.

Šumoposjednici čije šume su stradale od vjetroloma, mogu koristiti sredstva iz Fonda za općekorisne funkcije šuma za sanaciju šuma, podnošenjem zahtjeva u nadležni ured Savjetodavne službe. Zbog siline vjetra brojni objekti ostali su bez krovova a pretrpljena su i znatna oštećenja od predmeta koje je nosio vjetar. U šumama su ostala izvaljena stabla, koja zbog natopljene zemlje vodom i svojih krošanja nisu mogla izdržati udare. O razmjerima šteta govori i prilog da su bile zatvorene sve lokalne, županijske i državne ceste, zbog kvarova na dalekovodima čitava su naselja bila bez struje a telefonske i mobilne veze bile u prekidu.

Koliki su stvarni razmjeri štete na samim šuma još nije moguće utvrditi. Zbog izvaljenih stabla šumske prometnice bile su neprohodne, a u međuvremenu je napadalo i snijega što je ekipama koje su radile na njihovom raščišćavanju stvaralo dodatne probleme.

Autor i foto: Goran Šoštarić dipl.ing.šum.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Gorski Kotor Šume Vjetar Elementarna nepogoda


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić