Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NP Šar planina
  • 09.12.2015. 10:30

Traži se rešenje za "Šar planinu"

Tokom sastanka dogovoreno je da će Ministarstvo poljoprivrede i zašite životne sredine i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u narednom periodu intenzivirati razgovore i uložiti maksimalne napore kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje i obezbedio nesmetani rad i funkcionisanje “Nacionalnog parka Šar planina".

  • 66
  • 42
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, održali su sastanak sa upravljačima javnog preduzeća "Nacionalni park Šar planina" povodom aktuelnih problema u funkcionisanju Nacionalnog parka.

Tokom sastanka dogovoreno je da će Ministarstvo poljoprivrede i zašite životne sredine i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u narednom periodu intenzivirati razgovore i uložiti maksimalne napore kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje i obezbedio nesmetani rad i funkcionisanje "Nacionalnog parka Šar planina", koji predstavlja zaštićeno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Nacionalni park na 23.000 ha

Nacionalnim parkom upravlja javno preduzeće "Nacionalni park Šar planina" u skladu sa zakonima i propisima Srbije, čija osnivačka prava sprovodi Vlada Srbije. JP NP "Šar planina" je kao upravljač u obavezi da čuva područja parka, odnosno obezbeđuje zaštitu, održavanje i unapređenje prirodnih i stvorenih vrednosti i sprovođenje režima zaštite. Područje Nacionalnog parka "Šar planina" nalazi se na teritoriji opština Prizren, Štrpce, Suva Reka i Kačanik, ukupne površine oko 23.000 hektara, od čega je oko 10.000 hektara u državnoj svojini, dok je u privatnoj i drugim oblicima svojine oko 12.500 hektara.

Šar planina Nacionalni park od 1993. godine

Zakonom o nacionalnim parkovima 1993. godine prvi put je proglašen Nacionalni park "Šar planina", a potvrđen novim Zakonom o nacionalnim parkovima koji je Skupštine Srbije usvojila 5. oktobra ove godine. Novim Zakonom o nacionalnim parkovima samo su potvrđene granice parka iz 1993. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Marko Đurić NP Šar planina Zaštićeno dobro Nacionalni park

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.