Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja peleta
  • 25.02.2020. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Topla zima i novi igrači na stranim tržištima ugrozili domaće proizvođače peleta

Uputili smo dopis Vladi, a imali smo sastanak i s Hrvatskim šumama, našim najvećim dobavljačem sirovine, tako da očekujemo neke pozitivne pomake, čulo se na 10. međunarodnoj energetskoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije.  

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 1.965
  • 179
  • 0

Topla zima i novi prodavači peleta iz Litve, Latvije i Rumunjske, koji su nastupili na tržištima gdje naši proizvođači najviše izvoze, ugrozili su hrvatske proizvođače peleta, upozoreno je u ponedjeljak na 10. međunarodnoj energetskoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije.  

Konferenciju su organizirali Hrvatski drvni klaster i Hrvatska udruga za biomasu Crobiom, čiji predsjednik Davor Zec kaže da uzroci krize, koja je zahvatila njihovu industriju, dobrim dijelom leže u globalnom zatopljenju, odnosno iznimno blagoj zimi.

Velika količina robe ostala je u skladištima

"Zbog tople zime smanjena je prodaja peleta, tj. ogrjevnog asortimana. Velika količina robe ostala je u skladištima. Proizvođači više ne mogu kupovati novu sirovinu, financirati proizvodnju i skladištiti robu kako bi je eventualno sljedeće godine ponudili tržištu. Potrošnja je ove sezone slabija oko 25 posto, dok su cijene peleta u siječnju i veljači počele padati 20-ak posto", rekao je Zec.

Hrvatski proizvođači peleta veliki problem vide i u tome što su ove zime njihova najjača izvozna tržišta - talijansko, austrijsko i slovensko - uvezla mnogo robe iz Litve, Latvije i Rumunjske. 

"Uputili smo dopis Vladi, a imali smo sastanak i s Hrvatskim šumama, našim najvećim dobavljačem sirovine, tako da očekujemo neke pozitivne pomake. Tražili smo produljenje roka plaćanja sirovine, potom promjenu dinamike ugovorene s Hrvatskim šumama, otvaranje novih kreditnih linija u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak za likvidnost drvne industrije. Tražimo i uporabu obnovljivih izvora energije u svim javnim zgradama, kao i smanjenje PDV-a na pelet", naglasio je Zec, dodavši da hrvatski proizvođači žele biti na razini zemalja u okruženju koje imaju 10-postotni PDV na tu vrstu sirovine.  

Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran smatra da cijeli hrvatski energetski sektor treba "pozelenjeti". 

"Sve energije trebaju biti usmjerene prema zelenom gospodarstvu. Imamo niz europskih politika koje nam idu na ruku. Operativnim mjerama koje će Europska komisija predstaviti tijekom ove godine bit će vidljivo da će biomasa biti favorizirani dio energetike unutar EU", istaknuo je Kavran, dodavši da bi industriji koju predstavlja dobro došle porezne olakšice.  

Nacionalni program za uporabu biomase u javnom sektoru

S druge strane, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je da je ta tvrtka za 2020. godinu planiralo proizvodnju 5,2 milijuna prostornih metara trupaca i prostornog drva, od čega 2,7 milijuna kubika prostornog drva. 

Kaže kako je s Udrugom drvoprerađivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te predstavnicima Crobioma razgovarao o razmjerima krize koja je pogodila tu industriju. Hrvatske šume, ističe Jakupčić, spremne su na neke mjere koje će poticati prodaju.

Te mjere su odgoda plaćanja, poboljšavanje dinamike proizvodnje drvoprerađivačima i eventualno nepovlačenje kapaciteta za 2020. godine, što neće imati posljedice za ugovoranje za 2021. godinu.

"Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume iniciraju nacionalni program za uporabu biomase u javnom sektoru. U Hrvatskim šumama dosada je, u zamjeni grijanja s fosilnih goriva na biomasu, instalirano stotinjak kotlovnica na biomasu", rekao je Jakupčić. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Proizvodnja peleta Drvni klaster Topla zima Konferencija o biomasi