Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumarstvo u Crnoj Gori
  • 03.07.2014. 10:15

Tko krade šume u Crnoj Gori?

Sektor dodjele i naplate koncesija za korištenje prirodnih bogatstava u Crnoj Gori nije dobro uređen, a građani taj problem plaćaju desecima milijuna eura

Foto: depositphotos.com, VVDude
  • 203
  • 21
  • 0

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, financije i proračun Crne Gore na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o Izvještaju Komisije za koncesije za proteklu godinu, zaključeno je da sektor dodjele i naplate koncesija za korištenje prirodnih bogatstava u Crnoj Gori nije dobro uređen, a građane taj problem košta desetke milijuna eura. Dodatno je istaknuto i da Komisija, koja je u funkciji već pet godina, nije ostvarila značajne pomake u tom dijelu, a obzirom na trenutno stanje u sektoru, izmjene su neophodne.

Državna revizorska institucija otkrila nepravilnosti u koncesijama

Prema navodima Biznis plusa, "Izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o koncesijama pokazao je da je državna blagajna na kraju 2011. godine ostala uskraćena za 3,2 milijuna eura, a godinu dana kasnije iznos je povećan na 4,6 milijuna da bi na kraju prošle godine dosegnuo 5,1 milijun eura." Postavlja se pitanje zašto je Vlada Crne Gore dozvolila toliko gomilanje dugova na osnovi koncesija za šume te zašto su koncesije odobravane tvrtkama koje su već imale evidentna dugovanja prema državi.

Podaci Porezne uprave ukazuju na činjenicu da se 80 posto duga za koncesije na šume odnosi na 10 obveznika koji se nalaze na listi najvećih dužnika, od kojih su tri tvrtke u procesu stečaja. Navodi se i da je revizija pokazala kršenje ugovora od strane koncesionara, jer svu posječenu drvnu masu ne prerađuju, već ju izvoze kao sirovinu. Nadalje, predsjednik Urave za šume, Radoš Šućur tvrdi da realni dug iznosi 713.000 eura, a ne pet milijuna. Prema njegovim tvrdnjama, razlika se odnosi na izbrisane tvrtke koje su u stečaju, a dio duga je u međuvremenu naplaćen. Kao cilj istaknuo je popravak stanja na koje ukazuje Izvještaj DRI-a u danom roku od šest mjeseci.

Hrvatske šume gospodare najvećim dijelom šuma u vlasništvu države

"U Hrvatskoj šumama i šumskim zemljištem gospodari se na temelju Šumskogospodarskih osnova područja, koje se donose na razdoblje od 10 godina. Trenutno se gospodari na temelju osnove donesene 2006. godine, koja vrijedi do 2015.", navode Hrvatske šume. Prema njihovim podacima, ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Hrvatskoj iznosi 2,688.687 ha ili 47 posto kopnene površine zemlje. U vlasništvu Republike Hrvatske je 2,106.917 ha, a 581.770 ha u vlasništvu je privatnih šumoposjednika. Najvećim dijelom šuma u vlasništvu države gospodare Hrvatske šume, a riječ je o 2,018.987 ha.

Foto: depositphotos.com, VVDude


Tagovi

Šumarstvo Crna Gora Odbor za ekonomiju Komisija za koncesije Dug Koncesionari Uprava za šume Radoš Šućur Šumskogospodarska osnova Hrvatske šume Šumsko zemljište